29 Οκτωβρίου 2008

Επιδρομές αγριογούρουνων














Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού αλλά και την φετινή μεγάλη φωτιά στο όρος Αιγάλεω, κοντά στο χωριό Μουζάκι, κοπάδια αγριογούρουνων πλημμύρισαν τις πεδινές περιοχές της Τριφυλίας καταστρέφοντας ότι βρουν στο πέρασμα τους, προκειμένου να τραφούν, πράγμα απολύτως φυσικό. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση μην διαθέτοντας τα μέσα να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους. Στη Βάλτα έχουν εντοπισθεί ίχνη των κοπαδιών και πολλοί κάτοικοι έχουν συναντηθεί με κάποια από τα ζώα, πράγμα αρκετά επικίνδυνο.

28 Οκτωβρίου 2008

Έργα στο δρόμο Βάλτα - Γιόλακα

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι έγιναν έργα ασφαλτόστρωσης στον παλιό χωματόδρομο που οδηγεί από την Βάλτα στην περιοχή ''Γιόλακα'' και συναντά τον κεντρικό δρόμο Φιλιατρών - Γαργαλιάνων. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Φιλιατρών πριν από ένα μήνα περίπου και αφορούν μια απόσταση 4 χιλιομέτρων, από τα συνολικά 9 χιλιόμετρα του δρόμου, καθώς τα υπόλοιπα 5 χιλιόμετρα είχαν ασφαλτοστρωθεί στο παρελθόν. Έτσι είναι πλέον ευκολότερη η πρόσβαση των κατοίκων της Βάλτας στην παραλία του Λαγκούβαρδου καθώς και στην Μαραθούπολη. Επιπλέον εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής καθώς πολλοί διατηρούν κτήματα στον ελαιώνα που διασχίζει ο δρόμος. O συγκεκριμένος δρόμος ήταν στο παρελθόν η μοναδική οδική αρτηρία που ένωνε το χωριό με τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους. Όσοι τον χρησιμοποιήσουν θα έχουν μια πανοραμική θέα του Τριφυλιακού κάμπου με το νησί της Πρώτης και την Μαραθούπολη σε πρώτο πλάνο, ενώ θα μπορέσουν να επισκεφθούν και τον καταρράκτη της Βάλτας ακολουθώντας τη σχετική σήμανση στα μισά του δρόμου και μπαίνοντας στο χωματόδρομο.

23 Οκτωβρίου 2008

Ιστορία της Τριφυλίας

Η περιοχή ονομάστηκε Τριφυλία, επειδή τρία φύλα εγκαταστάθηκαν και κατοίκησαν σε αυτήν κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, οι φυλές αυτές ήταν των Επειών, των Μινύων και των Ηλείων. Σύμφωνα με ορθότερη άποψη, οι φυλές αυτές ήταν των Πυλίων, των Μινύων και των Αιτωλό-Ηλείων. Από την εποχή του Ομήρου, ολόκληρη η περιοχή της αρχαίας Τριφυλίας ονομάζεται Πύλος. Η ονομασία Τριφυλία κάλυπτε στην αρχαιότητα και την σημερινή επαρχία της Ολυμπίας μέχρι τον ποταμό Αλφειό. Οι τρεις αυτές φυλές, δηλαδή οι Πύλιοι, οι Μίνυοι και οι Αιτωλοηλείοι ή Επειοί (=έποικοι) αποτέλεσαν μια εθνότητα με το όνομα Τριφύλιοι.
Οι Τριφύλιοι ανέπτυξαν την γεωργία και κτηνοτροφία, την υφαντουργία, την αλιεία, την ναυτιλία και το εμπόριο. Η Τριφυλία ήταν πυκνοκατοικημένη με πολλές πόλεις, συνοικισμούς, αγροικίες, ιερά, ποιμενικά υπόστεγα και με πολλά φρούρια. Γλυπτικά αριστουργήματα μέσα σε θαυμαστούς ναούς, μεγαλόπρεπους και πολυδάπανους, που εμπνεύστηκαν φημισμένοι αρχιτέκτονες, ιππόδρομοι, θέατρα, κρήνες, στοές με καλλίγραμμους κίονες, αγορές, στάδια, αγάλματα Ολυμπιονικών και αναθηματικές στήλες στόλιζαν τις πόλεις της Τριφυλίας. Εδώ γίνονταν εορταστικές συγκεντρώσεις, αμφικτιονίες, συνέδρια, πανηγύρια και αγώνες ευγενούς άμιλλας. Από το 672πΧ, οι Αιτωλο-Ηλείοι αρχίζουν να εισβάλουν στην Τριφυλία και να την λεηλατούν. Το 659 π.Χ. έρχονται στην περιοχή και οι Σπαρτιάτες. Το 580 π.Χ. οι Ηλείοι γίνονται κύριοι της Τριφυλίας και το 550 π.Χ., με την βοήθεια των Σπαρτιατών, αποκτούν την αυτοτέλειά τους. Ελεύθεροι πλέον το 480 π.Χ., οι Τριφύλιοι πολεμούν τους Πέρσες. Μετά τους Περσικούς πολέμους, τα καλύτερα μέρη της Τριφυλίας καταστράφηκαν από του Ηλείους. Αλλά σιγά-σιγά, οι Τριφύλιοι ξανάχτισαν και ανασυγκρότησαν τις πόλεις τους. Το 420 π.Χ. συμμετέχουν στην συμμαχία της Αγροτικής Δημοκρατίας της Αρκαδίας με τους Αθηναίους κατά της ολιγαρχικής Σπάρτης. Εισβάλουν τότε οι Σπαρτιάτες, γίνονται κύριοι όλων των τριφυλιακών πόλεων και εισάγουν το ολιγαρχικό σύστημα. Στην εποχή του Πολύβιου (301 π.Χ.), υπάρχουν ακόμα στην Τριφυλία εννέα πόλεις με κάποια ζωή και κίνηση. Το 212 π.Χ. η Τριφυλία υπέκυψε στον Μακεδόνα Φίλιππο. Οι Τριφύλιοι, ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του. Από το 214 π.Χ. μέχρι το 300 μ.Χ. κυριαρχούν στην περιοχή οι Ρωμαίοι. Οι πόλεις λεηλατούνται και ερημώνονται.
Το 423 μ.Χ. ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Β', με σφοδρό μίσος κατά των ειδωλολατρικών ναών, διέταξε την καταστροφή τους. Ό,τι απέμεινε από τους αρχαίους ναούς το φύλαξε ευλαβικά η γη, για να το ξαναβγάλει αργότερα στο φως με τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή. Από το 1205 μ.Χ. η περιοχή δέχεται τις επιδρομές των Φράγκων και αργότερα (1463-1700 μ.Χ.) οι κάτοικοι συμμετέχουν στον πόλεμο κατά των Τούρκων στο πλευρό των Ενετών. Το 1715 μ.Χ. οι Τούρκοι γίνονται κυρίαρχοι της περιοχής. Από την χρονιά εκείνη και μέχρι το 1821, αρκετά μικρά χωριά έγιναν κωμοπόλεις και άλλα εξαφανίστηκαν. Στα χρόνια της Επανάστασης (1821-1831), οι κάτοικοι ελευθέρωσαν την περιοχή τους και πολέμησαν σε όλη την Πελοπόννησο. Όταν γύρισαν στα σπίτια τους, βρήκαν μόνο ερείπια. Ο Ιμπραήμ είχε κάψει πολλά χωριά και είχε κόψει τα αμπέλια και τα καρποφόρα δέντρα.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό, η περιοχή της Μεσσηνίας ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης χώρας.

21 Οκτωβρίου 2008

Η τρύπα της Μώραινας

Τρύπα αγνώστων διαστάσεων ανακαλύφθηκε στην περιοχή Μώραινα λίγο έξω από την Βάλτα. Η τρύπα που ανακάλυψε κάτοικος της περιοχής δεν είναι τυχαία καθώς σύμφωνα με δηλώσεις εκτός από την τρύπα που είδαν στην αυτοψία και την οποία ο άνθρωπος που ανακάλυψε είχε “περπατήσει” κάπου 40 μέτρα, υπάρχει και μια δεύτερη εκεί κοντά η οποία δεν αποκλείεται να είναι η έξοδος. Το μυστήριο ίσως λυθεί όταν θα φθάσουν οι σπηλαιολόγοι για να ερευνήσουν την περιοχή και να διαπιστώσουν αν πρόκειται για είσοδο σπηλαίου ή για κάτι διαφορετικό.

πηγή: Φιλιατρά news

Λέτε μετά την ''τρύπα της γριάς'', έξω από το χωριό, να αποκτήσουμε και άλλη?

20 Οκτωβρίου 2008

Δρόμος Βάλτα - Γαργαλιάνοι

Διαβάστε τι γράφτηκε τον Ιούλιο στη εφημερίδα Θάρρος τη Καλαμάτας για το δρόμο Βάλτας Γαργαλιάνων. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξεκινήσουν επιτέλους.

''Σε ένα μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να δημοπρατηθεί η κατασκευή του δρόμου Βάλτα – Γαργαλιάνοι, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων το κείμενο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΝΑΜ και Δήμου Γαργαλιάνων, όπως είπε μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Στ. Καλοφωλιάς.
Ο κ. Καλοφωλιάς, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στη Ν.Α. Μεσσηνίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας από μέλη της Δημοτικής Αρχής και της μειοψηφίας, συζήτησε με το νομάρχη Δημ. Δράκο για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και, τελικά, αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με φορέα υλοποίησης τη Ν.Α. Μεσσηνίας. Πρόκειται για έργο που είναι μελετητικά ώριμο και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα γίνουν σημαντικά έργα βελτίωσης, καθώς ο εν λόγω δρόμος είναι πολύ στενός σε κάποια σημεία, η άσφαλτος είναι κατεστραμμένη και παρουσιάζει κατολισθητικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις σε σημείο ώστε να διακόπτονται ακόμη και τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Γενικότερα, είναι το μοναδικό δημοτικό διαμέρισμα που δε διαθέτει ικανοποιητική σύνδεση με την έδρα του Δήμου. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ο ανάδοχος να έχει ξεκινήσει τις εργασίες πριν το τέλος της χρονιάς.''

Αντε να δούμε.........

Καλώς Ήρθατε

Καλώς ήρθατε. Εδώ μπορείτε να βρείτε νέα από την Βάλτα & την Τριφυλία. Η Βάλτα βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας ανάμεσα στις πόλεις των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων σε υψόμετρο 237m. Είναι δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Γαργαλιάνων με πληθυσμό 284 κατοίκων.