24 Νοεμβρίου 2008

Ημερίδα για την ανάπτυξη γυναικείων συνεταιρισμών

Να μη φοβηθούν, να τολμήσουν να κάνουν συνεταιρισμούς, βάζοντας μπροστά το “εμείς“ από το “εγώ“, προέτρεψαν τις γυναίκες της Μεσσηνίας, γυναίκες - εκπρόσωποι πετυχημένων συνεταιρισμών από τη Σύρο και την Εύβοια, στη χθεσινή ημερίδα με θέμα: “Ανάπτυξη γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο - Γυναικείοι συνεταιρισμοί“. Στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος“, παραβρέθηκαν αρκετές γυναίκες από χωριά του νομού, ενώ στον προθάλαμο υπήρχαν τραπέζια με παραδοσιακά προϊόντα και γλυκίσματα με αγνά τοπικά υλικά, από Ομάδες Γυναικών. Δείγμα ότι στα χωριά της Μεσσηνίας υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για τη δημιουργία Γυναικείων Συνεταιρισμών.
Στην ημερίδα που συντόνισε ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, αναπτύχθηκαν εισηγήσεις από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Οργανισμού “Δήμητρα“, του ΕΟΜΜΕΧ και το διευθυντή της Αναπτυξιακής Βασίλη Χαντζή, για το νομικό πλαίσιο των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων στη χώρα, για τα προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας κ.λπ.
Η Χριστίνα Σκαρπαλέζου, πρόεδρος του συνεταιρισμού “Η Ζαρνάτα“ στο Σταυροπήγιο, μίλησε για την προσπάθεια που πραγματοποιούν εδώ και 5 χρόνια και στέλνουν παραδοσιακά προϊόντα από τη Μάνη σε καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας.
Η Ελένη Βλαχοπούλου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Μελιγαλά, ενημέρωσε για την προσπάθεια που ξεκίνησαν 10 γυναίκες από το Μελιγαλά και παρατήρησε πως με τη βοήθεια της δημάρχου Ελένης Αλειφέρη εντάχθηκαν σε πρόγραμμα του ΕΟΜΜΕΧ.
Τα παραδοσιακά προϊόντα που παρουσιάζονταν στον προθάλαμο, είχαν ετοιμαστεί από Ομάδες Γυναικών από τη Γλυφάδα και το Δήμο Χιλιοχωρίων, από τη Ζαρνάτα Μάνης, από την Κυπαρισσία (την Ομάδα Γυναικών και το Σύλλογο “Γαία“), την Ενωση Φιλιατρινών Γυναικών, τον Πύργο Τριφυλίας, το Μελιγαλά, το Νερόμυλο και τη Μεταμόρφωση και τους Συλλόγους Γυναικών Δωρίου και του Δήμου Ανδανίας.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία