30 Δεκεμβρίου 2008

H χειρότερη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς

Την πιο δύσκολη χρονιά βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας μας. Τα νέα που έρχονται από τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Κρήτη και τη Μυτιλήνη είναι απογοητευτικά και δυσοίωνα. Η καλύτερη τιμή που καταγράφηκε αυτή την περίοδο ήταν στα 2,30 με 2,35 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, ενώ 2,30 αγοράζει και η Ενωση στη Λέσβο. Σε Μεσσηνία, Ηράκλειο και Σητεία οι Ενώσεις δίνουν προκαταβολή από 2 έως 1,70 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που καταγράψαμε σε επικοινωνία μας με τις ΕΑΣ στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της πατρίδας μας:
Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης μας είπε: «Αυτή την περίοδο η τιμή είναι γύρω στα 2,20 ευρώ. Εμείς επιμένουμε στην προκαταβολή των 2 ευρώ, αλλά ο κόσμος δε ρισκάρει ούτε τα 10 λεπτά και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είναι η χειρότερη χρονιά από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο. Είναι για όλα τα προϊόντα, αλλά εμείς, ο νότος, υποφέρουμε από το λάδι. Ελπίζουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται τώρα στην Ισπανία. Τι ζημιά έχει γίνει, πώς επηρεάστηκε από τις χιονοπτώσεις η παραγωγή. Ελπίδα πάντα υπάρχει. Πόσο κάτω πια να πάει το λάδι; Αλλά όλο κάτω πάει. Θέλει ψυχραιμία και θα δούμε τι θα γίνει. Φεύγουν ποσότητες με τενεκέδες και αυτό είναι θετικό, παρήγορο. Στόχος μας είναι η Ενωση το 2009 να τυποποιήσει 1.000 τόννους. Στοχεύουμε και στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό, όπου ανοίγουν νέες αγορές, οι ασιατικές χώρες. Είναι πόλεμος νεύρων και όποιος αντέξει. Δε νομίζω να επαναληφθεί αυτή η χρονιά, γιατί δε θα μείνει κανείς αγρότης να ασχοληθεί με τις ελιές. Και φέτος δεν υπάρχει παραγωγή στο νομό. Δε θα περάσουμε τους 20.000 με 25.000 τόννους».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης παρατήρησε: «Γύρω στο 2,30 με 2,35 ευρώ στον παραγωγό πήγε η τιμή, σε κάποια λίγα λάδια που πουλήθηκαν πριν τα Χριστούγεννα. Μετά τις γιορτές θα είναι μεγάλες οι ποσότητες που θα παραχθούν και θα υπάρξει πίεση. Θα ήμουν αισιόδοξος αν υπήρχε χρηματοδότηση για παρέμβαση, για να υπάρχει ομαλή διάθεση ελαιολάδου, για να μην πωλούν πανικόβλητοι παραγωγοί και συνεταιρισμοί. Γιατί η αγορά δεν πρέπει ούτε να πλημμυρίσει ούτε να στραγγίξει από λάδι. Πρέπει να υπάρχει ομαλή ροή στην τροφοδοσία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έφερε και κρίση στη χρηματοδότηση, και
αυτό έχει επηρεάσει. Η εξαγορά της “Μπερτόλι“ από τους Ισπανούς δεν έχει ολοκληρωθεί και η εταιρεία έχει φύγει από την αγορά. Μιλάμε για μια εταιρεία που έχει μερίδιο 22% στην παγκόσμια αγορά. Και το κενό της δεν έχει αναπληρωθεί. Μετά την άνοιξη έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη. Στον κόσμο υπάρχει ο φόβος μήπως πέσει κι άλλο η τιμή και πουλάνε για να προλάβουν τα χειρότερα. Και αυτό είναι κακό. Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς σημείωσε: «Οπως είναι παντού, είναι και σε μας η κατάσταση. Αγοράζουμε 2,10 ή με 2 ευρώ προκαταβολή και ό,τι καθαρίσει. Παραδοτέο στην Ιταλία είναι 2,25 με 2,30 ευρώ. Τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχω δει τέτοια χρονιά. Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Υπάρχει πλήρης απροθυμία απ‘ έξω. Και έχουμε μεγάλη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ έχει πέσει η κατανάλωση. Εχουν κάνει εθνική ζημιά, καταστροφή με τη νομιμοποίηση της πρόσμιξης του ελαιολάδου με τα σπορέλαια. Είναι σε πλήρη απαξίωση το λάδι. Δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε το κράτος. Εχουμε χαμηλή παραγωγή με περιορισμένο ενδιαφέρον. Και δε βλέπω αργότερα να γίνεται κάτι. Σήμερα θέλεις 20 κιλά λάδι για να να πληρώσεις μεροκάματο».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας Μανώλης Βακόντιος τόνισε: «Δίνουμε προκαταβολή 1,70 ευρώ. Το πρόβλημά μας είναι αν θα διατηρήσουμε φέτος τις ίδιες ποσότητες, που τυποποιούμε κάθε χρόνο. Και μεις περνάμε τους 4.000 τόννους. Εχουμε φθάσει να αυξάνουμε τους πελάτες και να μειώνουμε τις ποσότητες. Δεν υπάρχει χρήμα και η τιμή έχει πέσει. Στην Ελλάδα είμαστε ανοργάνωτοι και περισσότερο φταίμε εμείς οι παραγωγοί. Υπάρχει μια κρίση, δεν είναι μόνο στο λάδι. Δε δημιουργήσαμε την Ελλάδα της αγροτιάς, για να βγάλει ποιοτικό προϊόν, αλλά την Ελλάδα της επιδότησης και της κλεψιάς. Για το πώς θα απορροφηθεί το λάδι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Από μας δεν υπήρξε εθνική πολιτική, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Το θέμα δεν είναι η τιμή, αλλά το πώς θα πολλαπλασιάσουμε τους πελάτες. Υπάρχει κρίση. Πού να αγοράσει λάδι ο Γερμανός με την κρίση. Κάθε χρόνο είχαμε περίσσευμα 100.000 τόννους που το έπαιρναν οι Ιταλοί, αλλά τώρα δεν υπάρχουν λεφτά. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε ανοργάνωτοι. Αν δε σκεφθούμε εθνικά... Τι τα θέλουμε τόσα ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια; Οι Ισπανοί έχουν το 1/10 των τυποποιητηρίων. Δε δώσαμε βαρύτητα και στην προώθηση του ελαιολάδου».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λέσβου Αλέξανδρος Γιαζιτζόγλου παρατήρησε: «Αγοράζουμε 2,30 ευρώ τα 3 δέκατα, 2,10 τον άσο και 1,86 το πεντάρι. Δίνουμε προμήθεια 2,5% στους συνεταιρισμούς που μας δίνουν το λάδι. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε σχεδόν όλο το λάδι του νησιού. Είναι η χειρότερη χρονιά που έχω ζήσει. Είναι πρώτη φορά που δεν μπορούν να αγοράσουν λάδι οι έμποροι. Ολα έχουν παίξει το ρόλο τους, όμως ο πιο σημαντικός είναι η κυριαρχία των Ισπανών που έχουν ελέγξει το 50% των ιταλικών εταιρειών. Οι Ισπανοί παρουσιάζουν αύξηση από 18% έως 23% στην παγκόσμια αγορά και οι Ιταλοί έχουν πέσει κάτω από 20%. Τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Είναι γενική η κατακραυγή. Κανένα προϊόν δεν πάει καλά. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».


Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία