24 Φεβρουαρίου 2009

Το παραδοσιακό λιώσιμο του γουρουνιού στη Χώρα Τριφυλίας

Ένα από τα παλιά έθιμα στην περιοχή τής Μεσσηνίας, το λιώσιμο του γουρουνιού, αναβίωσε την Κυριακή το μεσημέρι στη Χώρα Τριφυλίας. Την πρωτοβουλία είχε ο τοπικός Λαογραφικός Ομιλος ο οποίος διοργάνωσε την εκδήλωση για πρώτη χρονιά φέτος στο Κεφαλόβρυσο. Εκεί μέσα σε μεγάλα καζάνια μπήκε το χοιρινό κρέας προκειμένου να βράσει και να τσιγαριστεί όπως γινόταν παλιά στα νοικοκυριά προκειμένου να αποθηκευτεί και να αποτελεί τον γρήγορο μεζέ που θα προσέφεραν στον επισκέπτη, αλλά και το μεζέ που θα απολάμβαναν το καλοκαίρι με ντομάτα και αυγά (καγιανάς). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αρκετός κόσμος και όπως ήταν φυσικό μετά το φαγοπότι διασκέδασε μέχρι αργά το απόγευμα στους παραδοσιακούς ρυθμούς. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το τριήμερο της αποκριάς από το Σάββατο, την Κυριακή με το κυρίως καρναβάλι και την Δευτέρα με την γιορτή της Λαγάνας.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία