17 Ιουλίου 2009

Νεστόρεια 2009: το πρόγραμμα

Πολλές μουσικές βραδιές με αφιερώματα σε σπουδαίους μουσικούς , βραδιές θεάτρου,ομιλίες και διαλέξεις ,εκθέσεις ζωγραφικής και πολλές ακόμα εκδηλώσεις (σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Νέστορος) περιέχει το φετινό πρόγραμμα των Πολιτιστικών εκδηλώσεων “Νεστόρεια 2009”. Αναλυτικά το πρόγραμμα των Νεστορείων έχει ως εξής:
Στις 19/7, 8.30 μ.μ., διήμερο συνέδριο τέχνης με θέμα «Εικαστική ακροβασία στο χώρο και στο χρόνο», στο Πνευματικό Κέντροτου δήμου. Ομαδική έκθεση 13 καλλιτεχνών με το ίδιο θέμα, επιμέλεια δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, επιστημονική συνεργάτιδα ΤΕΙ Αθήνας. Η έκθεση θα διαρκέσει 19-28 Ιουλίου, ενώ θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αβαριτσιώτης Θράσος, Αγγελοπούλου Χριστίνα, Ανδρουτσάκης Στάθης, Αριδάς Τάσος, Βελισσάρη Δήμητρα, Μπενάκη Αννα, Παπασταμούλης Κώστας, Πρέσσας Χάρης, Ρήγα Ναυσικά, Ρήγας Τάσος, Τσίλαγα Λίνα, Τσιούρης Γιώργος, Τσορώνη Αγαθή.
20/7, 8.30 μ.μ. παρουσίαση βιβλίου «Το χρονικό της ελληνικής φωτογραφίας 1940-1981» του δρ. Γρηγόρη Βλασσά καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
24/7, 8.30 μ.μ. εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν ομιλίες με θέματα: «Νέες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή του Ανακτόρου του Νέστορα - Η αμερικανική συνεισφορά» από τον Αμερικανό καθηγητή Αρχαιολογίας Τζακ Ντέιβις και «Οι αρχαιότητες του Νομού Μεσσηνίας και οι ανασκαφικές δραστηριότητες της Εφορείας στο νομό» από την προϊσταμένη της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δρ. Ξένια Αραπογιάννη, αρχαιολόγο, στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας.
25/7, 10 μ.μ. αφιέρωμα στον ποντιακό ελληνισμό με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών στην πλατεία Κορυφασίου.
26/7, 9.30 μ.μ. μουσική βραδιά με τίτλο «Μάγια μου ‘κανες» με το μουσικό σχήμα του Παναγιώτη Καραγιώργη, στην κεντρική πλατεία της Χώρας.
29/7, 9 μ.μ. ομιλία με θέμα «Παράγοντες προστασίας και πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στους νέους» με ομιλήτρια τη Ρομάνα Μαϊόλι - Σπερώνη, ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΨΟ Μεσσηνίας, στο δημοτικό κινηματογράφο.
1/8, 7 μ.μ. επίσημη έναρξη των “Νεστορείων” και στις 7.15 μ.μ. αγώνας δρόμου (παίδων - εφήβων - ανδρών). Στις 9.30 μ.μ. ομιλία με θέμα «Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία» με ομιλήτρια τη Μίκα Ιωαννίδου, δικηγόρο, εκπρόσωπο των ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανώσεων για τα δικαιώματα της γυναίκας, στο δημοτικό κινηματογράφο.
2/8, εγκαίνια εκθέσεων ζωγραφικής. Στις 8 μ.μ. Ανδρουτσάκης Ευστάθιος στο Πνευματικό Κέντρο και στις 9 μ.μ. Πρωτούλη Εφη, Δρακάκη Ιωάννα, Μιχαλόπουλος Ιωάννης, στον δημοτικό κινηματογράφο.
3/8, 9 μ.μ. επιστημονική ομιλία με θέμα «Η εξέλιξη της ελιάς» από τον Ευάγγελο Βελιτζέλο, καθηγητή Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
4/8, 9.30 μ.μ. «Η απαγωγή της Σμαράγδως» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στον προαύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Χώρας.
5/8, 12 μ. 2ο Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας με θέμα «Αρχαιολογία και περιβάλλον» από το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας στο κέντρο “Ψαράκια” στο Κεφαλόβρυσο. 10 μ.μ. μουσική βραδιά με το μουσικό σχήμα του Μάνθου Ζολώτα, στην πλατεία Κορυφασίου.
6/8, 10 μ.μ. μουσική βραδιά με το μουσικό σχήμα “Σπονδές”, στην πλατεία του Ρωμανού.
7/8, 10 μ.μ. αφιέρωμα στους Βαμβακάρη και Παπαϊωάννου με το Γιάννη Σταθόπουλο, στην κεντρική πλατεία της Χώρας.
8/8, 9.30 μ.μ. λαϊκό πανηγύρι με την ορχήστρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κορυφασίου. Στις 10 μ.μ. αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη και στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας.
9/8, 9 π.μ. 1ος ποδηλατικός αγώνας αντοχής, με τη συμμετοχή του Μεσσηνιακού και παλαιμάχων, διαδρομή 110 χλμ.,από το Ανάκτορο του Νέστορα ως το μουσείο, και από εκεί εκκίνηση αθλητών, Καζάρμα - Μηδέν - πλατεία Χώρας όπου θα γίνει τερματισμός και ο 2ος γύρος για τους πρωταθλητές. 10 μ.μ. θεατρική παράσταση «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» από το θέατρο Μουζακίου, στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας.
10/8, 9.30 μ.μ. 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Συμμετέχουν το σχολείο παραδοσιακών χορών Χώρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορυφασίου, ο ΜορφωτικόςΣύλλογος Μεσσηνίας και το Τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης του Δήμου Νέστορος. Επιμέλεια Τάσος Καλογερόπουλος, στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας.
11/8, Ημέρα Περιβάλλοντος, ομιλία με θέμα «Ρύπανση περιβάλλοντος και επιδράσεις» από τον δρ. Βασ. Λαμπρόπουλο καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας. Παραδοσιακά εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών και το Λαογραφικό Ομιλο, στο δημοτικό κινηματογράφο.
12/8, 10 μ.μ. Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη Μελίνα Ασλανίδου, στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας.
13/8, 9 μ.μ. παιδικό πρόγραμμα με κλόουν και ξυλοπόδαρο, στην πλατεία του Αμπελοφύτου. Υπεύθυνη προγράμματος Ελισάβετ Σταυρίδου.
14/8, 8 π.μ. θεία λειτουργία με αρτοκλασία στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Μεταξάδας. 10 μ.μ. “Γιορτή κρασιού” με το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κοντογιάννη στην πλατεία Χώρας. 10 μ.μ. λαϊκό πανηγύρι στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ρωμανού.
19/8, 10 μ.μ. ρεσιτάλ κιθάρας κάτω από την πανσέληνο με τον Γιάννη Σταθόπουλο, στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα.
21/8, 8.30 μ.μ. παράσταση με θέμα «Ο λόγος της μουσικής από τα αρχαία χρόνια» με το Γιάννη Θωμόπουλο και την ορχήστρα του, στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το δήμο με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κοκάλα», του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορυφασίου, του Συλλόγου Γυναικών Χώρας, του Λαογραφικού Ομίλου Χώρας, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Σταυρός» Μεταξάδας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξάδας.