22 Οκτωβρίου 2009

Δρόμος Βάλτας - Γαργαλιάνων: το ιστορικό του σήριαλ...

Κανένα φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα όσον αφορά τις εξελίξεις για τον πολύπαθο δρόμο Βάλτας - Γαργαλιάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο έχει ''κολλήσει'' καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχουν χρήματα και διάφορα κολλήματα εμφανίζονται κατά καιρούς, όπως άγονες δημοπρασίες, εκδικάσεις ενστάσεων εργολάβων κτλ. Όπως μάθαμε δεν έχουν ούτε καν ξεκινήσει οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και τεράστιες λακκούβες έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να επιλέγεις σε ποια απ΄ όλες θα πέσεις... Προφανώς ή κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας ή σε αυτή τη χώρα για να γίνει ένα ριμαδοέργο πρέπει πρώτα να γεράσουμε...
Ας θυμηθούμε την εξέλιξη των ειδήσεων του τελευταίου χρόνου.

Ιούλιος 2008: Σε ένα μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να δημοπρατηθεί η κατασκευή του δρόμου Βάλτα – Γαργαλιάνοι, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων το κείμενο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΝΑΜ και Δήμου Γαργαλιάνων, όπως είπε μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Στ. Καλοφωλιάς. Ο κ. Καλοφωλιάς, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στη Ν.Α. Μεσσηνίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας από μέλη της Δημοτικής Αρχής και της μειοψηφίας, συζήτησε με το νομάρχη Δημ. Δράκο για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και, τελικά, αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με φορέα υλοποίησης τη Ν.Α. Μεσσηνίας. Πρόκειται για έργο που είναι μελετητικά ώριμο και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα γίνουν σημαντικά έργα βελτίωσης, καθώς ο εν λόγω δρόμος είναι πολύ στενός σε κάποια σημεία, η άσφαλτος είναι κατεστραμμένη και παρουσιάζει κατολισθητικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις σε σημείο ώστε να διακόπτονται ακόμη και τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Γενικότερα, είναι το μοναδικό δημοτικό διαμέρισμα που δε διαθέτει ικανοποιητική σύνδεση με την έδρα του Δήμου. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ο ανάδοχος να έχει ξεκινήσει τις εργασίες πριν το τέλος της χρονιάς.

19 Νοεμβρίου 2008: Δημοπρασία βελτίωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας η δημοπρασία για τη βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ. Για το θέμα αυτό χθες το πρωί, ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς συναντήθηκε με το νομάρχη Δημήτρη Δράκο, παρουσία του αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Για την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου Γαργαλιάνων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. «Συζητήσαμε σήμερα (χθες) τις λεπτομέρειες και θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα και χωρίς εμπλοκές θα περπατήσουμε για να έχουμε τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος θα κατασκευάσει αυτό το σπουδαίο έργο για την περιοχή και για το κεφαλοχώρι αυτό, που δυστυχώς δεν έχει καλή πρόσβαση και είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα», παρατήρησε ο κ. Δράκος.

24 Δεκεμβρίου 2008: Δημοπρασία του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Στις 13 Ιανουαρίου θα γίνει στη Νομαρχία Μεσσηνίας η δημοπρασία για τη βελτίωση συντήρηση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 Ε. Χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής διεξαγωγής της δημοπρασίας. Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι το έργο αυτό θα υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Γαργαλιάνων και πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα μετάσχει βάζοντας 500.000 ευρώ. Το έργο στο δρόμο μήκους 5,5 χιλιομέτρων, που έχει μελετηθεί από το Δήμο Γαργαλιάνων, προβλέπει διαπλατύνσεις και βελτιώσεις στη χάραξη, κυρίως σε στροφές.

14 Ιανουαρίου 2009: Άγονη η δημοπρασία για τον δρόμο Βάλτα - Γαργαλιάνοι. Δυστυχώς άγονη ήταν η χθεσινή δημοπρασία στη Νομαρχία Μεσσηνίας για τη βελτίωση - συντήρηση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ, καθώς δε δόθηκε καμία προσφορά από εργολάβους.

19 Ιανουαρίου 2009: Επαναληπτική δημοπρασία του δρόμου Βάλτα - Γαργαλιάνοι. Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νομαρχία Μεσσηνίας, η επαναληπτική δημοπρασία για το έργο βελτίωσης & συντήρησης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 E. Η πρώτη δημοπρασία ήταν προγραμματισμένη για τις 13 του μήνα, αλλά απέβη άγονη, καθώς δεν κατατέθηκαν προσφορές από εργολάβους. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Γαργαλιάνων.

28 Ιανουαρίου 2009: Μειοδότης για το δρόμο Βάλτα - Γαργαλιάνοι. Η εταιρεία “Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ“ με έκπτωση 6,54%, αναδείχθηκε προσωρινή μειοδότρια για το έργο συντήρησης - βελτίωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ. Στην επαναληπτική δημοπρασία που έγινε προχθές στη Νομαρχία Μεσσηνίας, κατατέθηκαν δύο ακόμα προσφορές με εκπτώσεις 5% και 1%, αντίστοιχα.

20 Φεβρουαρίου 2009: Ακύρωση της δημοπρασίας για τον Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Την δημοπρασία βελτίωσης & συντήρησης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ, όπου προσωρινός μειοδότης είχε αναδειχθεί η εταιρεία “Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ“ με έκπτωση 6,54%, ακύρωσε η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών, κρίνοντάς την οικονομικά ασύμφορη, λόγω χαμηλής έκπτωσης που δόθηκε από τον μειοδότη. Στο σκεπτικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών που πρότεινε την ακύρωση, μέτρησε και το γεγονός ότι δόθηκαν λίγες προσφορές, μόνο τρείς, ενώ είχαν δείξει ενδιαφέρον πολλές εταιρείες και έγινε λόγος για απουσία ανταγωνισμού. Την ακύρωση της δημοπρασίας πρότεινε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας, ενημερώνοντας πως θα σταλθούν τα απαραίτητα στοιχεία στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας, που θα κάνει την τελική γνωμοδότηση. Για την δημοπρασία είπε ότι είχαν πάρει τεύχη δημοπράτησης 24 εταιρείες και έδωσαν προσφορές μόνο 3, ενώ είχαν προσέλθει και αρκετοί στη δημοπρασία. Παρατήρησε ότι για παρόμοια έργα οδοποιίας, έχουν λάβει πολύ καλύτερες εκπτώσεις, 38,48%, 38%, 32,30% και 24%. Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος που αποδέχθηκε την πρόταση, επεσήμανε ότι πρέπει να λειτουργήσει το εργαστήρι ελέγχου για την ποιότητα και πως οι μεγάλες εκπτώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε ότι «τιμάει την υπηρεσία που φέρνει αυτή την εισήγηση, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε ουσιαστικούς τους διαγωνισμούς».

12 Απριλίου 2009: Επαναδημοπράτηση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Την ακύρωση της δημοπρασίας και την επαναδημοπράτηση για τη βελτίωση - συντήρηση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ ενέκρινε χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών. Την ακύρωση της δημοπρασίας, γιατί δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσα η προσφορά, αποδέχθηκε και το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος συνεχάρη τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το διευθυντή Παναγιώτη Γιαννακέα για τη σωστή απόφαση στην κατεύθυνση του υγιούς ανταγωνισμού. Ο κ. Γιαννακέας πρότεινε να μειωθεί ο προϋπολογισμός του δρόμου στο 1 με 1,1 εκ. ευρώ και να γίνει το έργο στο τμήμα των 3 χιλιομέτρων που προβλέπεται νέα διάνοιξη, ενώ το υπόλοιπο 1,7 χλμ. του υφιστάμενου δρόμου που θα βελτιωθεί, να αφεθεί για αργότερα.

6 Ιουλίου 2009: Δημοπρατείται ξανά ο δρόμος Γαργαλιάνων - Βάλτας! Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου θα δημοπρατηθεί και πάλι στη Νομαρχία Μεσσηνίας, η βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.095.000 ευρώ. Η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ενέκρινε τους όρους δακήρυξης της δημοπρασίας. Το έργο θα γίνει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Γαργαλιάνων. Οπως ενημέρωσε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας, με το έργο αυτό θα βελτιωθούν, θα διαπλατυνθούν, 2,2 χιλιόμετρα του δρόμου με αρχή από τη Βάλτα. «Αναπροσαρμόστηκε η μελέτη, από 1.780.000 ευρώ εξορθολογίσαμε τον προϋπολογισμό στο 1.095.000 ευρώ», είπε ο κ. Γιαννακέας και σημείωσε: «Στην πρώτη δημοπρασία ήταν μικρή η έκπτωση. Τους 8 μήνες που είχαμε βάλει ως προθεσμία, πρέπει να τους κάνουμε 12 για την εκτέλεση του έργου, καθώς θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα δουλεύεται μέσα στο χειμώνα. Τις 500.000 ευρώ θα τις βάλουμε εμείς και τις 500.000 ο δήμος με δάνειο που θα πάρει. Το υπόλοιπο του δρόμου, (το 1 χλμ. θέλει βελτίωση από τα 2,2 χλμ. που απομένουν) μέχρι το 1,7 εκ. ευρώ, θα το κάνει ο δήμος με δική του διαδικασία. Είναι δημοτικός δρόμος».

31 Ιουλίου 2009: Δρόμος Γαργαλιάνοι - Βάλτα: την ερχόμενη Τρίτη η δημοπρασία. Την Τρίτη 4 Αυγούστου γίνεται στη Νομαρχία Μεσσηνίας, η δημοπρασία για τη βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.095.000 ευρώ. Χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Ο διευθυντής των Τ.Υ. Παν. Γιαννακέας ενημέρωσε ότι έγινε τροποποίηση του έργου που θα εκτελεστεί, με μικρότερο αντικείμενο και προϋπολογισμό, καθώς και επαναδημοπράτηση, λόγω της χαμηλής έκπτωσης που είχε δοθεί. Θα βελτιωθεί το τμήμα από Βάλτα προς Γαργαλιάνους, σε μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ το υπόλοιπο 1,8 χλμ., σύμφωνα με τον κ. Γιαννακέα, θα γίνει είτε από τις εκπτώσεις είτε θα το κάνει ο Δήμος Γαργαλιάνων.

25 Αυγούστου 2009: Ανάδοχος για τον δρόμο Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Ανάδοχο για το έργο βελτίωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.095.000 ευρώ, ανέδειξε η δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας. Είναι η εταιρεία “Μάζα ΑΤΕ” με έκπτωση 45%. Νωρίτερα η επιτροπή είχε απορρίψει την ένσταση της εργολάβου Βασιλικής Καραγιάννη κατά εργολάβων - εταιρειών που είχαν δώσει μεγαλύτερες εκπτώσεις για το συγκεκριμένο έργο. Να θυμίσουμε πως θα βελτιωθεί το τμήμα από Βάλτα προς Γαργαλιάνους, σε μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ το υπόλοιπο 1,8 χλμ. θα γίνει είτε από την έκπτωση είτε θα το κάνει ο Δήμος Γαργαλιάνων.