13 Απριλίου 2010

Μητρώο Αγροτών: επαγγελματική ταυτότητα αποκτούν οι αγρότες

Επαγγελματική ταυτότητα αποκτούν οι αγρότες, ενώ δημιουργείται μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθείται προς ψήφιση νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Στο Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά:
- όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και όλα τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (φυτική, ζωική, αλιευτική) για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
- όλα τα πρόσωπα (φυσικά, νομικά) που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων.
Στο ΜΑΑΕ μπορούν να εγγραφούν επαγγελματίες αγρότες, φυσικά πρόσωπα, ενήλικοι άνδρες και γυναίκες που είναι α) κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή συνταξιοδοτούνται απ' αυτόν, γ) ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και δ) οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους. Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται επίσης τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, (κύριοι, συγκύριοι, ή νομείς αγροτικής εκμετάλλευσης, μισθωτές, ή αγρολήπτες αγροτικής εκμετάλλευσης εφόσον η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως).

Πηγή: newsmessinia