11 Μαΐου 2010

Ξεκινά στις 15 Μαϊου η γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας

Για τέταρτη χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος η γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, τους Δήμους Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Αυλώνας, το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας, την Ένωση νέων Αγροτών Μεσσηνίας, τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, τους εκπροσώπους των παραγωγών, τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ) και την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών. Σκοπός της είναι η μεγαλύτερη δυνατή προβολή και διαφήμιση του Μεσσηνιακού καρπουζιού και η ενημέρωση των παραγωγών, διακινητών, εξαγωγικών φορέων και καταναλωτών για την ποιότητα και τη διατροφική του αξία. Η έναρξη της γιορτής θα γίνει στις 15 Μαΐου με ημερίδα στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά, στην οποία ένας παραγωγός της περιοχής, ένας Ιταλός και ένας Ισπανός θα εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους αλλά και το πώς διαχειρίζονται τη διάθεση των προϊόντων τους στους καταναλωτές.
Τα θέματα των εισηγήσεων θα είναι:
- Το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας του καρπουζιού. Προβλήματα, προοπτικές και νέες αγορές. Ομιλητής: Καλλιάνης Γεώργιος, παραγωγός καρπουζιού.
- Παρουσίαση της ισπανικής αγοράς καρπουζιού και ο τρόπος λειτουργίας της στην Ισπανία και στην Ευρώπη. Ομιλητής: Jesus Villalobos Lopez, τεχνικός Διευθυντής Προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών Unika Group Ισπανίας.
- Παρουσίαση της ιταλικής αγοράς καρπουζιού και οι νέες τάσεις καταναλωτών και λιανεμπορίου». Ομιλητής: Eugenio Meloni, σύμβουλoς Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων.
Οι εκδηλώσεις λήξης θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο στον Αγρίλη Φιλιατρών. Το διήμερο αυτό θα λειτουργούν εκθεσιακά περίπτερα για την προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων από ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, ιδιώτες, Δήμους και γυναικείους συλλόγους. Στην έκθεση θα συμμετέχουν και εταιρίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα εμφανιστεί η Νάντια Καραγιάννη και ο Γιάννης Καλογερόπουλος. Θα υπάρχουν όπως κάθε χρόνο κι εκδηλώσεις για τα παιδιά. Θα γίνουν βραβεύσεις καρπουζιών, παιχνίδια και η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα απονείμει έπαινο στις καλύτερες γαστρονομικές δημιουργίες από καρπούζι. Οι παραγωγοί θα προσφέρουν δροσερό καρπούζι στους επισκέπτες.

Πηγή: radio936