31 Μαΐου 2010

Προσλήψεις 3 διανομέων ΕΛΤΑ στην Τριφυλία

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πως θα προσληφθούν 3 διανομείς στην περιοχή της Τριφυλίας, προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες), για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των υπηρεσιακών λειτουργιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε. Οι θέσεις κατανέμονται στα καταστήματα ως εξής: Γαργαλιάνων 1, Φιλιατρών 1, Χώρας 1. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση μέχρι τις 7 Ιουνίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και τις ώρες από 8 το πρωί μέχρι 2 το μεσημέρι, στις ακόλουθες υπηρεσιακές λειτουργίες του ΕΛΤΑ:
Κατ. Γαργαλιάνων, Βασ. Γεωργίου Β΄ Τ.Κ. 24400, τηλέφωνο 27630 22249.
Κατ. Φιλιατρών Σπέντζα Τ.Κ. 24300, τηλέφωνο 27610 32237.
Κατ. Χώρας, Χώρα Τ.Κ. 24600, τηλέφωνο 27630 31201.

Καλλικράτης: αντιδράσεις μετά την ψήφιση από Ξύγκα - Καλοφωλιά

Νόμος του κράτους είναι πλέον ο ''Καλλικράτης'' χωρίς να υπάρξει τελικά καμία αλλαγή στον χωροταξικό του σχεδιασμό και ειδικά σε ό,τι αφορά την δημιουργία δεύτερου δήμου στην Τριφυλία. Σχολιάζοντας την τελική ψήφιση του ''Καλλικράτη'' ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο ''Καλλικράτης'' είναι νόμος του κράτους πλέον, εμείς διαφωνούμε με την δημιουργία του συγκεκριμένου δήμου και είχαμε επισημάνει τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας. Η Πολιτεία δεν μας έπεισε για αυτήν της την απόφαση. Η ιστορία και το μέλλον θα δείξει ποιος είχε δίκιο και κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν οι επιλογές όσων έγιναν». Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς σχολιάζοντας την τελική απόφαση για το χωροταξικό επισήμανε ότι η πρόταση για την δημιουργία δύο δήμων στην Τριφυλία θα εξυπηρετούσε καλύτερα κάθε γωνιά της Τριφυλίας. Η πρόταση της κυβέρνησης όμως είναι για να ενισχύσει την Κυπαρισσία. Επίσης ο κ. Καλοφωλιάς σχολίασε και το θέμα που έχει προκύψει στην Κυπαρισσία με την συμμετοχή του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου στο συλλαλητήριο που έγινε στα Φιλιατρά, σημειώνοντας: «Με θλίβει όταν διαβάζω στις εφημερίδες για την κριτική που γίνεται για την συμμετοχή του μητροπολίτη μας στο συλλαλητήριο. Ο καθένας μας στις δημοκρατίες που ζούμε έχει το δικαίωμα, είτε πολίτης είτε κληρικός ή πολιτικός, να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Με θλίβει όταν ακούω ότι συγκαλείται Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτό το θέμα».

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Οι παραιτήσεις ισχύουν?

28 Μαΐου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής ο "Καλλικράτης"... και τώρα τι;

Ψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ. «Ναι» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου). «Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ. «Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές. Στην επί της αρχής συζήτηση του «Καλλικράτη» μίλησαν 174 βουλευτές. Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε και το άρθρο 1 που αφορά στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία. Πολλοί αιρετοί και φορείς αυτοδιοίκησης, που διαφωνούν με το χωροταξικό του Καλλικράτη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Λαμβάνοντας υπόψη μας τις απειλές για παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Γαργαλιάνων αναμένουμε τις εξελίξεις...

27 Μαΐου 2010

Ψηφίζεται σήμερα ο ''Καλλικράτης''

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο ''Καλλικράτης'' με τις νέες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση. Για τη Μεσσηνία το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνει τη συνένωση όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 6 μεγάλους Δήμους. Μετά τις αντιδράσεις τη δημιουργία και 7ου Δήμου στη Μεσσηνία, του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους, πρότειναν χθες στη Βουλή, με κοινό τους υπόμνημα, οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης, Δημήτρης Κουσελάς και της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος. Το αίτημα υπέβαλαν στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και οι δήμαρχοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών Σταύρος Καλοφωλιάς και Άλκης Ξύγκας, σε συνάντηση που είχαν προχθές στην Αθήνα.

Η Costa Navarino ανοίγει τις πόρτες της στους Μεσσήνιους

«Ανοιγμα» προς τους Μεσσήνιους πραγματοποιεί η Costa Navarino, το τουριστικό συγκρότημα που άρχισε να λειτουργεί την προηγούμενη εβδομάδα. «Η Costa Navarino θα περιμένει να υποδεχτεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μεσσηνίας, πάντα με γνώμονα το σεβασμό και τη διακριτικότητα προς τους φιλοξενούμενούς της», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η επίσκεψη στο συγκρότημα από τις 8 έως τις 16 Ιουνίου μπορεί να γίνει μέσω οργανωμένων ξεναγήσεων, ενώ από την 1η Ιουλίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη καθημερινά 7 - 10.30 μ.μ. Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται, «από τις 8 έως τις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις για όσους το επιθυμούν - πάντα με προηγούμενη κράτηση - στο “The Romanos, a Luxury Collection Resort”, στο γήπεδο γκολφ “The Dunes Course”, αλλά και στους υπόλοιπους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Navarino Dunes, στην Costa Navarino. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται καθημερινά, με μέγιστο αριθμό 50 συμμετεχόντων κάθε φορά, στις ακόλουθες ώρες: 9.30 με 11 π.μ., 12.30 με 2 μ.μ. και 6 με 7.30 μ.μ.». Οι ενδιαφερόμενοι να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις θα πρέπει μέχρι τις 6 Ιουνίου να δηλώσουν συμμετοχή καλώντας στο τηλέφωνο 27230 97000. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται παράλληλα ότι οι χώροι του Navarino Dunes στην Costa Navarino θα είναι ανοικτοί από την 1η Ιουλίου «για όσους θέλουν να τους επισκεφθούν, να περιηγηθούν στα καταστήματα, να δειπνήσουν στα εστιατόρια ή να χρησιμοποιήσουν τις άλλες παροχές (εξαιρούνται οι χώροι στις πισίνες)». Διευκρινίζεται ότι «πριν από τις 7 το απόγευμα, οι χώροι θα είναι ανοικτοί μόνο για όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει κράτηση στο “Anazoe Spa” και στο γήπεδο γκολφ “The Dunes Course”».

Η εκπομπή “Μένουμε Ελλάδα” στην Τριφυλία

Η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» θα βρίσκεται σήμερα και για το επόμενο διήμερο στην περιοχή της Τριφυλίας, προκειμένου να κάνει γυρίσματα και ν’ αναδείξει ομορφιές του τόπου. Μεταξύ άλλων, γυρίσματα θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς και στο φαράγγι που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο του αρχαιολογικού χώρου, κι ακόμη στο κάστρο, στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας αλλά και στη νήσο Πρώτη.

26 Μαΐου 2010

Συναντήθηκαν Ξύγας και Καλοφωλιάς με τον Γιάννη Ραγκούση

Συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ στην βουλή οι Δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων Άλκης Ξύγκας και Σταύρος Καλοφωλίας με τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση για να του θέσουν το θέμα της δημιουργίας του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Οι δύο Δήμαρχοι βρέθηκαν από το πρωί στην Αθήνα και επισκέφθηκαν το υπουργείο Εσωτερικών όπου άφησαν στην Γραμματέα του Γιάννη Ραγκούση τον φάκελο με όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την πληρότητα των όρων συνενώσεων του σχεδίου Καλλικράτης καθώς και τις αποφάσεις των Δύο Δημοτικών συμβουλίων για την δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Αμέσως μετά μετέβησαν στην βουλή όπου είχαν συναντήσεις με πολλούς βουλευτές αλλά και με τους βουλευτές της Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Κουσελά, Οδυσσέα Βουδούρη και Γιάννη Λαμπρόπουλο όπου τους έθεσαν το θέμα και τους ζήτησαν την στήριξη του αιτήματος τους. Αποκλειστικές πληροφορίες του Φιλιατρά News αναφέρουν ότι οι και οι τέσσερις βουλευτές συμφώνησαν να στηρίξουν υπογράφοντας το δίκαιο αίτημα των δυο δήμων που επιθυμούν να συνενωθούν. Αργά ο βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών κος Ραγκούσης δέχτηκε στο γραφείο του στην βουλή τους δυο δημάρχους οι οποίοι του έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα εξηγώντας τις παραμέτρους της διαφωνίας τους για τον μεγάλο και αχανή δήμο Τριφυλίας. Σε σημερινή του δήλωση ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας μίλησε στην πρωϊνή εκπομπή του Ράδιο Νίκη 96.4 "Χωρίς Μάσκες" και είπε ότι η συνάντηση με τον ΥΠ.ΕΣ έγινε σε πολύ καλό κλίμα παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών του νομού οι οποίοι κατέθεσαν και εγγράφως την σύμφωνη γνώμη τους για την δημιουργία του Νέου Δήμου και ο Κος Ραγκούσης εμφανίστηκε συγκαταβατικός, ακούγοντας με προσοχή τους δυο δημάρχους που του εξέθεταν το πρόβλημα που δημιουργείται με τον παρόντα δήμο Τριφυλίας. Ο κ. Ραγκούσης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο θέμα, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα ή αύριο στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Πηγή: filiatranews

24 Μαΐου 2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Φιλιατρά










Διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι στις 12:30 το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Δήμος Φιλιατρών με αίτημα την δημιουργία του Δήμου Φιλιατών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Παρόντες στο συλλαλητήριο οι δυο δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων Άλκης Ξύγκας και Σταύρος Καλοφωλιάς αντίστοιχα, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου Φιλιατρών κος Θεόδωρος Σαπέρας, Δημοτικοί σύμβουλοι και από τους δύο Δήμους και πολύς κόσμος που δεν υπολόγισε τον δυνατό ήλιο και την ζέστη που επικρατούσε και διατράνωσε το δίκαιο αίτημα του για την δημιουργία δεύτερου δήμου στην Τριφυλία με όνομα "Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους".
Τις ομιλίες άρχισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια για την δημιουργία του δεύτερου Δήμου στην Τριφυλία. Ανάγνωσε μια επιστολή που είχε στείλει στον υπουργό κο Ραγκούση υποστηρίζοντας την δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών. Υποστήριξε για μια ακόμα φορά το δίκαιο αίτημα των δυο περιοχών για συνένωση τους και την συνεργασία τους.
Ο Δημοτικός σύμβουλος του Δημοτικού συμβουλίου Γαργαλιάνων Ιωάννης Καλκαβούρας
στην ομιλία του είπε ότι δυο δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δήμο για την υπηρεσία του δημότη και όχι δήμο δέσμιο των συμφερόντων μακρυά από δημότη που θα εξυπηρετεί ηγεμονικές πρακτικές. Αποκάλεσε το παρόν σχέδιο για τον Δήμο Τριφυλίας ως έκτρωμα το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει και αναρωτήθηκε σε ποια περιοχή ή νομό υπάρχουν σε ένα δήμο τρείς μεγάλες πόλεις.
Υπέρμαχος του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και λάβρος ταυτόχρονα κατα των πρακτικών που έκανα οι Κυπαρίσσιοι παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου κος Θεόδωρος Σαπέρας, θυμίζοντας ιστορικά γεγονότα που εξ αιτίας της Κυπαρισσίας σταμάτησαν το τρένο στην Κυπαρισσία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σταμάτησε λες και εκεί τελείωνε η Ελλάδα. Θύμισε την αρπαγή του νοσοκομείου που είχαν τα φιλιατρά για να το πάνε στην Κυπαρισσία. Επεσήμανε τους κινδύνους ότι όχι μόνο δεν θα έρθουν υπηρεσίες στην περιοχή μας αλλα θα πάρουν και αυτές που ήδη έχουμε. Είναι άπληστοι και αυτό επιδίωκαν εδώ και χρόνια.
Ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων κος Καλοφωλιάς είπε ότι πρέπει να είμαστε παρόντες για να διαμορφώσουμε εμείς τα πράγματα και όχι άλλοι. Ναι σε ισχυρούς δήμους και όχι σε αχανείς δήμους. Ο λαός απαιτεί να υπάρξει δεύτερος δήμος στην Τριφυλία και είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην το κάνει αποδεκτό. Οι νόμοι για να εφαρμοστούν θέλουν την συναίνεση και της κοινωνίας. Είναι παλαϊκό αίτημα για την δημιουργία αυτού του δήμου. Είναι ένα αίτημα το οποίο έχει αγκαλιάσει τόσο η ΤΕΔΚ όσο και η ΚΕΔΚΕ. Χαιρέτησε το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών για την απόφαση που πήρε για την δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και συνεχάρη το δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων για την απόφαση που πήρε να δεχτεί την πρόταση των Φιλιατρών. Ζήτησε την συμπαράσταση όλων των βουλευτών της Μεσσηνίας και ειδικότερα τους κυβερνητικούς που είναι Τριφύλιοι. Ο αγώνας είναι για το μέλλον μας για τα παιδιά μας.
Ο Κος Ξύγκας είπε ότι οι δύο πόλεις έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Οι ώρες είναι δύσκολες για τα Φιλιατρά. Κάποιοι θέλουν τα Φιλιατρά χωριό. τα θελουν ουράσε ένα δήμο χωρίς όνομα χωρίς ταυτότητα χωρίς ιστορία. Πριν παρουσιάσουν το χωροταξικό, ζητήσαμε το αυτονόητο. Δήμο Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά. Δεν ξεραμε τι εχουν στο μυαλό τους. Με την παρουσίαση του χωροταξικού παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα. Έθεσε το δίλημμα: Ουρά της Κυπαρισσίας ή ισότιμος συνεταίρος με τους Γαργαλιάνους. Τα Φιλιατρά δεν στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κυπαρισσίας. Κοιτάμε τον δικό μας τόπο. Γιατί να μην έχουμε την δική μας πολεοδομία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Διεύθυνση γεωργίας, Υγείας και πολλές άλλες υπηρεσίες. Ο Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους είναι η καλύτερη και η πιο εφικτή λύση για τον τόπο μας. Οι κοινωνίες έδειξαν ότι είναι ώριμες γι αυτήν την λύση. Και αναφέρθηκε σε αυτά που είπε ο Κος Σαπέρας για αυτά που στερήθηκαν τα Φιλιατρά για χάρη της Κυπαρισσίας. 50 χρόνια είναι πολλά. Πάθαμε και μάθαμε. Το δικαιούμαστε να χαράξουμε το μέλλον μας από εδώ και πέρα. Οι βουλευτές συμφώνησαν ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο είπε. Αύριο είπε έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κος Γιάννη Ραγκούση όπου θα του θέσουμε το δίκαιο αίτημα μας είπε ο Κος Ξύγκας. Και ανέγνωσε την επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό με τίτλο
"Ποιός φοβάται την συμμετοχική δημοκρατία." Ο κος Ξύγκας είπε ότι μαζευτήκαμε για να αναδείξουμε το πάνδημο αίτημα της συνένωσης των δυο δήμων ενω κάλεσε να αποδείξουν όσοι το πιστεύουν ότι υπάρχει συμμετοχική δημοκρατία. Έχουμε την δέσμευση και στήριξη των βουλευτών της Μεσσηνίας και ότι αύριο θα υπάρχει συνάντηση με τον Γιάννη Ραγκούση για να τεθεί το θέμα της δημιουργίας του Νέου Δήμου.
Απο την πλευρά του ο κος Καλοφωλίας
είπε ότι τα δημοτικά συμβούλια των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων αποφάσισαν και ίδρυσαν τον Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Η σειρά του υπουργείου είναι στο νομοσχέδιο να συμπεριλάβει και αυτόν τον Δήμο και το χαρακτήρισε πάνδημο αίτημα όλης της περιοχής. Από την αρχή ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων Κος Καλοφωλιας υποστήριξε ότι πρέπει στην Τριφυλία να δημιουργηθούν δύο δήμοι. Ο Δήμος που συστάθηκε θα αναλάβει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών. Πληθυσμιακά ξεπερνάει τους 18.000 κατοίκους και ανταποκρίνεται σε όλα όσα θέτει ο Νόμος για τον Καλλικράτη.
Ακολούθως ο Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου κος Θεόδωρος Σαπέρας είπε ότι είμαστε εδώ για να κερδίσουμε το στοίχημα με τον καναπέ. Για να διακηρύξουμε τον νέο Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Πηγή: filiatranews

23 Μαΐου 2010

Η εφημερίδα Ελευθερία στους καταρράκτες της Βάλτας

Μια ξεχωριστή πινελιά έχει προσθέσει η φύση στην περιοχή της Βάλτας, όπου βρίσκονται οι καταρράκτες της. Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο το οποίο σε μαγεύει μόλις το αντικρίσεις, αφού τα γάργαρα νερά τρέχουν από ψηλά πάνω στα βράχια και καταλήγουν σε μια πράσινη μεγάλη λίμνη που περιστοιχίζεται από πανέμορφα πλατάνια. Το τοπίο συμπληρώνουν τα πανύψηλα κοφτά βράχια που στέκουν από πάνω, αλλά και η πλούσια βλάστηση όπως και η άκρη από τα φαράγγι από όπου βλέπεις να έρχεται το νερό, πριν πέσει από τους καταρράκτες. Ο επισκέπτης όμως μπορεί να εντυπωσιαστεί και από την διαδρομή πριν αντικρίσει ξαφνικά μπροστά του τους καταρράχτες. Είναι μια διαδρομή που περνά μέσα από ένα μικρό μονοπάτι που έχει δημιουργηθεί εδώ και λίγα χρόνια με πυκνή βλάστηση, με χωμάτινα και πέτρινα σκαλοπάτια. Ένα μονοπάτι που σχεδόν δεν το βλέπει ο ήλιος, που όμως - ειδικά τώρα την άνοιξη - πλημμυρίζει από ευωδιές. Οι καταρράκτες της Βάλτας αποτελούν ένα ακόμη πανέμορφο κομμάτι του τόπου που ζούμε το οποίο όμως δεν έχει αξιοποιηθεί, αναδειχθεί και προστατευτεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού πραγματικά μπορεί να γίνει ένας τόπος που μπορεί να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών. Για να προσεγγίσει κάποιος τους καταρράχτες σήμερα, θα πρέπει να ξέρει την περιοχή ή να τον οδηγήσει κάποιος, αφού από ότι μάθαμε η σήμανση που είχε μπει - άγνωστο πώς - εξαφανίστηκε, ενώ και ο δρόμος μέχρι να φτάσεις στο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στο ποτάμι, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όμως όσοι θελήσουν να το επισκεφθούν θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω για το θέαμα που θα συναντήσουν και θα απολαύσουν. Πρόκειται πραγματικά για μια εικόνα που λες και είναι βγαλμένη από ζωγραφιά. Ένα μέρος που μπορείς να απολαύσεις το μεγαλείο της φύσης, ένα μέρος που δεν μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχει δίπλα σου, τόσο κοντά σου. Χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Γκόνης δημοτικός σύμβουλος Γαργαλιάνων ο οποίος μας οδήγησε μέχρι τους καταρράκτες, μας τόνισε για την περιοχή αυτή: «Στους καταρράκτες της Βάλτας μπορεί ο καθένας να θαυμάσει και να απολαύσει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει για να είναι επισκέψιμο από τον πολύ κόσμο. Όσοι όμως έχουν μπει στον κόπο να το επισκεφτούν έχουν εντυπωσιαστεί. Έχει γίνει μια προσπάθεια από τον δήμο η οποία όμως πρέπει να συνεχιστεί για να αξιοποιηθεί αυτό το πολύ όμορφο μέρος. Αυτή η προσπάθεια έχει γίνει μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Βάλτας. Χρειάζεται όμως να γίνουν αρκετά και να αξιοποιηθούν τόσο οι καταρράκτες όσο και το φαράγγι που όμοιό του νομίζω δεν υπάρχει στην Μεσσηνία. Ένα φαράγγι δύο χιλιομέτρων που περνά μέσα σε πλατάνια, σε νερά και κοφτούς βράχους, από τα Κόκκινα Πατερά - κόκκινοι και κοφτοί βράχοι μεγάλου ύψους - μέχρι το γεφύρι της Βάλτας. Είναι ένα μέρος που σίγουρα πρέπει να προσεχθεί και να αξιοποιηθεί, αφού μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Ήδη με το μονοπάτι που έχει γίνει και περάσαμε, μπορεί να έρθει κάποιος σχετικά εύκολα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να φτιαχτεί ο δρόμος που φτάνει ως εδώ, περισσότερη σήμανση, μια περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου, γιατί σαν φυσικό περιβάλλον είναι πανέμορφο». Το μέρος αυτό ήταν σημείο αναφοράς παλιά για το χωριό μας επισήμανε ο κ. Γκόνης σημειώνοντας: «καθώς εδώ παλιά υπήρχαν πολλές σταφίδες, ερχόταν ο κόσμος εδώ και έπαιρνε νερό για να τις καλλιεργήσει. Εμείς σαν μικρότεροι κάναμε τα μπάνια μας, ψαρεύαμε ακόμη και χέλια. Χέλια νομίζω έχει ακόμη αλλά έχει και πολλές νεροχελώνες. Τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ξηρασίας μετά τον Ιούλιο δεν έβγαζε πολύ νερό και δεν έτρεχαν οι καταρράκτες. Ομως τα τελευταία χρόνια που και πάλι έχουμε αρκετές βροχές, έχουμε συνεχή ροή. Η ουσία είναι ότι μέρη όπως αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν, αφού μπορούν να βοηθήσουν την κάθε περιοχή».

Καλά τα λέει ο κος Γκόνης, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, αλλά από λόγια έχουμε χορτάσει... Τι περιμένει δηλαδή ο Δήμος για να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φαραγγιού; Να έρθει κανένας ''μεγαλοεπενδυτής'' να αξιοποιήσει το μέρος; Ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα έγινε με τις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάλτας, ζητιανεύοντας ψίχουλα από διάφορους φορείς, προκειμένου να γίνει ένα στοιχειώδες μονοπάτι. Για ποια βελτίωση του δρόμου που θα καταστήσει εφικτή την πρόσβαση μιλάμε όταν δεν υπάρχει δρόμος της προκοπής για να έρθει κάποιος στην Βάλτα;
Με την προσπάθεια για την προβολή του Φαραγγιού των Κόκκινων Πατερών και του Δάσους της Ευαγγελίστριας, μέσα από αυτό το ταπεινό blog, καταφέραμε να γίνουν αυτά τα μέρη γνωστά σε αρκετό κόσμο από την περιοχή και όχι μόνο. Πότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένει να έρθει η ώρα της αξιοποίησης και ανάδειξης αυτών των μνημείων της φύσης; Όταν θα έχει αποχωρήσει από την εξουσία;

Καλλικράτης: Άυριο Δευτέρα 24/5 συλλαλητήριο στα Φιλιατρά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Άυριο Δευτέρα 24/5/2010 και ώρα 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών με θέμα τη διεκδίκηση του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Το απαιτεί η πλειοψηφία των χιλιάδων κατοίκων των πόλεων. Συμφωνούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Συμφωνεί ομόφωνα η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος.

Επιτροπή Αγώνα για την Ίδρυση του Νέου Δήμου Φιλιατρών με Έδρα τους Γαργαλιάνους.

Καλλικράτης: Ανακοίνωση Δημάρχων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων

Οι πολυχρωματικές τοπικές κοινωνίες Φιλιατρών και Γαργαλιάνων διαβουλεύτηκαν και αποφάσισαν.
- Διαβουλεύτηκαν σύμφωνα με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ πλαισίου.
- Αποφάσισαν σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΝ: ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ: Σεις πρώτος μιλήσατε για τη «συμμετοχική δημοκρατία». Από εσάς απαιτούμε την εφαρμογή της. Έχετε μπροστά σας την ευκαιρία. Εμείς μάθαμε να διαβουλευόμαστε ήσυχα και απλά. Εσείς μάθατε να ακούτε την κοινωνία; Εμείς σας εμπιστευόμαστε. Εσείς; Γιατί μέχρι σήμερα ο υπουργός σας αρνείται ακόμα και την απλή συνάντηση μαζί μας; Αναθεωρήστε άμεσα την αρνητική για τους τόπους μας στάση σας. Μην πληγώνετε τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία θέλει οξυγόνο. Η Δημοκρατία δεν ζει ξεκομμένη από το λαό της. Στα χέρια σας είναι να κάνετε την κοινωνία και το λαό μπροστάρηδες. Κάντε μας συμμέτοχους στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Η πορεία μας είναι κοινή. Συνένοχοι στο μέλλον των παιδιών μας, μη ζητάτε να γίνουμε. Σκοτώστε εμάς – Όχι τα όνειρα μας. Σκοτώστε εμάς – Όχι τα παιδιά μας. Μην ξεχνάτε: Η ιστορία επιβεβαιώνει: Αν καταφέρετε να φιμώσετε εμάς, ΔΕΝ θα το πετύχετε με τα παιδιά μας. Αν αφοπλίσετε εμάς, ΔΕΝ θα συμβεί το ίδιο με τα παιδιά μας. Γιατί τώρα πια:…«…Να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά….». Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης μας δεν είναι ψίθυρος. Είναι βοή. Είναι θυμός. Είναι οργή. Είναι Θέμα Δημοκρατίας. Η απόφαση μας δεδομένη:
Ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ.
Κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν έχει τη λαϊκή επιβεβαίωση. Εκείνο που η μέχρι σήμερα στείρα άρνηση σας θέτει σε αμφισβήτηση, είναι η αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Είναι η αξιοπρέπεια των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων μας. Είναι η ίδια η Δημοκρατία μας, η οποία κρίνεται και βαθμολογείται από τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αν δεν διορθώσετε την πορεία σας οι δρόμοι μας χωρίζουν. Θα σας παραδώσουμε το δικαίωμα της ψήφου μας και θα αρνηθούμε τη συμμετοχή μας στις κατ΄ επίφαση δημοκρατικές διαδικασίες σας. Την ψυχή μας όμως ΔΕΝ θα σας παραδώσουμε. ΔΕΝ θα παραδώσουμε τους τόπους μας στο ιστορικό κενό, το οποίο επιδιώκουν μειοψηφίες που δεν αντέχουν τη δημόσια διαβούλευση, τους κανόνες της δημοκρατίας και αποχωρούν Εμείς επιλέξαμε ρόλους ενεργών πρωταγωνιστών. Όχι απαθών θεατών. Είμαστε παρόντες για να γράψουμε ιστορία. Εμείς ήδη συστήσαμε το ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ και θα τον μεγαλουργήσουμε. Ακολουθήστε μας. Είναι θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΟΧΙ τοπικής φαγούρας και ιδιοτελών συμφερόντων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΑΛΚΗΣ ΞΥΓΚΑΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ

Πηγή: filiatranews

20 Μαΐου 2010

Ρωμανού - Γαργαλιάνοι από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους

Από το ΕΣΠΑ ουσιαστικά θα πληρωθεί και θα κατασκευαστεί ο νέος δρόμος Ρωμανού - Γαργαλιάνοι. Ομως, δεν είναι επιλέξιμες όλες οι δαπάνες του έργου και περίπου 5,2 εκ. ευρώ θα δοθούν από εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το σημαντικό οδικό έργο για τη Δυτική Μεσσηνία εντάχθηκε ως έργο - ''γέφυρα'' στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ με 19,6 εκ. ευρώ. Απ’ αυτά επιλέξιμα είναι τα 14,4 εκ., τα οποία και θα πληρωθούν από το ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα χρήματα που αφορούν απαλλοτριώσεις και συμπληρωματική σύμβαση θα καταβληθούν από εθνικούς πόρους. Στόχος της Περιφέρειας είναι το έργο να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αν είναι δυνατόν, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Γιατί είναι από τα έργα που με την υψηλή χρηματοδότησή του θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου: να απορροφήσει η Περιφέρεια μέσα στο 2010 53 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία
Σχόλιο: Ας όψεται... ο Κωνσταντακόπουλος!

Πρεμιέρα για το «Costa Νavarino»

Ανοίγει σήμερα τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους έλληνες και ξένους επισκέπτες το «Costa Νavarino» στη Μεσσηνία, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά τουριστικά συγκροτήματα. Η διοίκηση της εταιρείας ΤΕΜΕS Α.Ε. που δημιουργεί την πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι σήμερα αρχίζει η λειτουργία του πρώτου πεντάστερου ξενοδοχείου «Romanos», καθώς και του πρώτου «πιστοποιημένου» γηπέδου γκολφ 18 οπών στην Ελλάδα, Τhe Dunes Course. Αργότερα, εντός του καλοκαιριού, θα λειτουργήσει και το δεύτερο πεντάστερο ξενοδοχείο, το «Westin». Πρόκειται για τις δύο μονάδες του συγκροτήματος «Νavarino Dunes» οι οποίες λειτουργούν από τη διεθνή αλυσίδα Starwood Ηotels & Resorts. Το γήπεδο γκολφ έχει σχεδιαστεί από τον διεθνούς φήμης επαγγελματία γκόλφερ Μπέρναρντ Λάνγκερ, σε συνεργασία με την Εuropean Golf Design, ενώ τη λειτουργία του έχει αναλάβει η Τroon Golf. Η επένδυση έγινε από τον εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και το ύψος της ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ. Το τουριστικό συγκρότημα «Costa Νavarino», σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, φιλοδοξεί «να αποτελέσει έναν νέο πολυτελή προορισμό στη Μεσόγειο, σε μία έκταση 10.000 στρεμμάτων». Οι τουριστικές εγκαταστάσεις απλώνονται σε μια καταπράσινη περιοχή με λόφους και βουνά που πλαισιώνεται από προστατευμένους κολπίσκους, παραλίες και κοιλάδες με ελαιόδενδρα και αμπελώνες. Το «Romanos» που λειτουργεί σήμερα θα περιλαμβάνει 321 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με 142 ιδιωτικές, καθώς και πολλές κοινόχρηστες, πισίνες. Το «Westin» θα διαθέτει 445 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες με 123 ιδιωτικές και κοινόχρηστες πισίνες. Και οι δύο μονάδες βρίσκονται σε παραθαλάσσια έκταση 1.300 στρεμμάτων με πάνω από 1 χλμ. αμμώδη παραλία. Τα δύο ξενοδοχεία είναι πολύ κοντά στις πόλεις της Πύλου, της Χώρας και των Γαργαλιάνων, ενώ απέχουν περίπου μισή ώρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις εκτάσεις του «Costa Νavarino» περιλαμβάνονται επίσης αυτόνομο συνεδριακό κέντρο 2.000 θέσεων, spa - θαλασσοθεραπεία, εσωτερικές και εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, θαλάσσιο πάρκο, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κέντρο ψυχαγωγίας, κεντρική πλατεία με καταστήματα και εστιατόρια, καθώς και ειδικοί χώροι αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες. Η διοίκηση της ΤΕΜΕS Α.Ε. ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση οι εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν με 694 εργαζομένους που θα απασχοληθούν κυρίως στο συγκρότημα του «Νavarino Dunes», ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης το σύνολο των εργαζομένων αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200. Για την πρόσβαση των επισκεπτών στο νέο συγκρότημα επαναλειτουργεί η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με την Καλαμάτα. Η Αegean Αirlines, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της ΤΕΜΕS Α.Ε., συνδέει καθημερινά την Καλαμάτα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης η Sky Εxpress προσφέρει απευθείας σύνδεση με το Ηράκλειο. Δεδομένου ότι ο επιχειρηματίας του συγκροτήματος Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι και μέτοχος της Αegean, στην περίπτωση που το δρομολόγιο είναι ζημιογόνο θα καλύπτει τη ζημία ενώ, αντίστοιχα, αποφασίστηκε η συμμετοχή του στα κέρδη, εφόσον αυτό είναι κερδοφόρο. Διευκρινίζεται ότι η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στην τετραετή σύμβαση της Αegean Αirlines με την ΤΕΜΕS.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ασφαλισμένοι ΟΓΑ: Εξόφληση χρεών σε 36 μηνιαίες δόσεις

Σε 36 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με την προϋπόθεση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση καθορίζει ενιαίο σύστημα ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών και των οφειλών των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα των Ταμείων. Το οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβάνει κύριες οφειλές, προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη, πρόστιμα κ.α. έξοδα αναγκαστικών μέτρων. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ (η διμηνιαία των 400 ευρώ) και προκειμένου για οφειλέτες του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ του ποσού των 100 ευρώ (η διμηνιαία των 200 ευρώ). Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, εάν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση μέχρι και τέσσερις συνεχόμενους μήνες ή έξι μήνες για τους οφειλέτες του ΟΓΑ, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή από τον επόμενο μήνα. Το 36μηνο παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες της μη καταβολής της δόσης. Συνολικά, η οφειλή μπορεί να τακτοποιηθεί μέχρι και σε 48 δόσεις. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρέχεται έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών. Σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης, παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί των πρόσθετων τελών. Το ποσό μείωσης των πρόσθετων τελών στην περίπτωση τμηματικής καταβολής επιμερίζεται ισόποσα σε όλες τις δόσεις.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος

18 Μαΐου 2010

Από αύριο η διανομή των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού

Αρχίζει η χορήγηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας προς τους δικαιούχους των παροχών του που απογράφησαν για να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα έτους 2010. Οι δικαιούχοι πανελλαδικά θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους από την Τετάρτη 19 Μαΐου, εκτός της Θεσσαλονίκης, όπου η διάθεση των δελτίων θα αρχίσει την Τρίτη 25 Μαΐου, κατ’ αλφαβητική σειρά, από τα γραφεία που απογράφησαν, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας και πρωτότυπο εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2009.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Οργανώνουν κινητοποιήσεις στους Γαργαλιάνους...

Την οργή, την αγανάκτηση και την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων κατά την έκτακτη συνεδρίασή του το βράδυ της Κυριακής, στην πρόταση για το χωροταξικό του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή για τον ''Καλλικράτη''. Παράλληλα καλούν όλους τους συμπολίτες τους να απέχουν από τις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Επίσης αποφασίστηκε να προβούν σύντομα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων, δημόσιων υπηρεσιών αλλά και μετάβαση στην Αθήνα, που θα οργανώσει η επιτροπή αγώνα από κοινού με το Δήμο Φιλιατρών. Τα πυρά πολλών δημοτικών συμβούλων στράφηκαν κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στους οποίους καταλόγισαν ότι αυτοί έχουν διαχειριστεί έτσι το όλο θέμα.

17 Μαΐου 2010

Αντιδράσεις σε Γαργαλιάνους & Φιλιατρά για το σχέδιο Καλλικράτης

Την οργή του εξέφρασε ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς για την πρόταση του σχεδίου νόμου ''Καλλικράτης'' που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Πρόταση με την οποία δεν ικανοποιείται το αίτημα Δήμου Γαργαλιάνων και Φιλιατρών για την δημιουργία κοινού δήμου. Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής συγκάλεσε έκτατα σε σύσκεψη την δημοτική ομάδα προκειμένου να συζητήσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Σε χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει τόσο ο δήμαρχος όσο και όλο το δημοτικό συμβούλιο την παραίτησή τους στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κι αυτό γιατί η πρότασή τους για συνένωση των Δήμων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων σε ένα Δήμο με την ονομασία Δήμος Φιλιατρών και έδρα τους Γαργαλιάνους δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε σημερινές δηλώσεις του, ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς ανέφερε ότι "λειτούργησε άκρατος τοπικισμός για να δημιουργήσουν το μεγάλο δήμο Κυπαρισσίας. Εμείς, μαζί με τα Φιλιατρά έχουμε 19.000 πληθυσμό, δεν μπορεί να μας αγνοεί το υπουργείο όταν πληρούμε όλα τα κριτήρια του Καλλικράτη". Ο κ. Καλοφωλιάς σημείωσε ότι ήδη έχει στα χέρια του τις παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων και εντός της ημέρας θα έχει και τις παραιτήσεις όλων των επιλαχόντων από όλους τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές του 2006. Τις παραιτήσεις αυτές, τόνισε ο δήμαρχος Γαργαλιάνων, θα τις κάνει αποδεκτές και στη συνέχεια θα υποβάλει την παραίτησή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου αν κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή δεν δημιουργηθεί ο Δήμος Φιλιατρών που ζητά τόσο ο δήμος του όσο και ο γειτονικός Δήμος Φιλιατρών.
Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και στα Φιλιατρά, με τον Δήμαρχο Άλκη Ξύγκα να δηλώνει πως: ''είναι ντροπή για τη δημοκρατία, στην οποίαν, όπως ξέρουμε, αποφασίζουν οι πλειοψηφίες, να αγνοούνται οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο μεγαλύτερων πόλεων μετά την Καλαμάτα στο Νομό Μεσσηνίας. Θα ανατρέξουμε στα λεξικά, για να ξαναμάθουμε το περιεχόμενο των λέξεων διαβούλευση, δημοκρατία και φασισμός. Τα Φιλιατρά, αν συμβεί τελικά η δημιουργία του Δήμου που προτείνει η Κυβέρνηση, δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτούς που θέλουν να τα σβήσουν από το χάρτη. Το αίσθημα της αδικίας είναι διάχυτο στην πόλη και οι υπεύθυνοι καλό είναι να θυμούνται ότι κάθε έγκλημα έχει και την τιμωρία του''.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές

Απαγορεύεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η κυκλοφορία σε δάση και ευπαθείς περιοχές, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου. Σύμφωνα με την εισήγηση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων κατά τη διάρκεια της νύχτας απαγορεύεται στις μεσσηνιακές δασικές περιοχές του Ταϋγέτου (Δήμοι Καλαμάτας και Λεύκτρου), του Μαγκλαβά (Δήμοι Παπαφλέσσα και Βουφράδος), της Νέδας (Δήμοι Ηραίας και Αυλώνος), της Μάκραινας και της Βούταινας (Δήμος Αριστομένη), του Δασοχωρίου, της Ανω Μέλπειας και της Αγίας Θεοδώρας (Δήμος Ανδανίας), της Πολιανής και των Αρφαρών (Δήμοι Θουρίας και Αρφαρών αντίστοιχα), της Μεταξάδας (Δήμος Νέστορος) και της Μάλης (Δήμος Φιλιατρών). Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στο δάσος του Ταϋγέτου και οι κτηνοτρόφοι. Επίσης, η απαγόρευση δεν ισχύει για τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Έξι τελικά οι Δήμοι στη Μεσσηνία

Μόνο ένα από τα αιτήματα που ψηφίστηκαν στην πρόσφατη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νομού Μεσσηνίας έγινε, τελικά, αποδεκτό από το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Αυτό είναι η ενσωμάτωση του Δήμου Αρφαρών στο νέο Δήμο Καλαμάτας, αντί του Δήμου Οιχαλίας, όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόταση. Ενώ, λοιπόν, στα Αρφαρά επικρατεί ικανοποίηση, Γαργαλιάνοι και Φιλιατρά μοιάζουν με καζάνι που βράζει καθώς εντάσσονται στο Δήμο Τριφυλίας. Έτσι, ο νέος χάρτης των Δήμων στο Νομό Μεσσηνίας διαμορφώνεται ως εξής:
Δήμος Καλαμάτας: 70.006 κάτοικοι (Δήμοι Καλαμάτας, Άριος, Θουρίας και Αρφαρών),
Δήμος Μεσσήνης: 25.859 κάτοικοι (Δήμοι Μεσσήνης, Ιθώμης, Αίπειας, Πεταλιδίου, Βουφράδος, Ανδρούσας, Αριστομένους και Κοινότητα Τρικόρφου),
Δήμος Τριφυλίας: 31.196 κάτοικοι (Δήμοι Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Κοινότητα Τριπύλας),
Δήμος Πύλου/Νέστορος: 21.172 κάτοικοι (Πύλου, Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Νέστορος και Χιλιοχωρίων),
Δήμος Δυτικής Μάνης: 6.658 κάτοικοι (Δήμοι Αβίας και Λεύκτρου),
Δήμος Οιχαλίας: 11.681 κάτοικοι (Δήμοι Οιχαλίας, Μελιγαλά, Ανδανίας, Δωρίου και Είρας).

Οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι πρώτες του «Καλλικράτη», θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, στις 14 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα, η εξοικονόμηση των πόρων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές (από το 2014), εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επιπλέον εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ. Η θητεία των αιρετών α’ και β’ βαθμού θα είναι πενταετής. Όσον αφορά στην ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, στόχος είναι και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στις τελευταίες. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα αποκτά όποιος έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος

12 Μαΐου 2010

Σημαντικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Σημαντικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ ανήγγειλε η υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή. Σύμφωνα με την υπουργό ο ΕΛΓΑ διαχωρίζεται από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά τις κρατικές αποζημιώσεις. Στην καταβολή των αποζημιώσεων πλέον θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ. Παράλληλα ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2% - 5%, η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης, για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα. Στόχος των νέων ρυθμίσεων όπως τόνισε η υπουργός είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι αποζημιώσεις να μην ξεπεράσουν τα έσοδα του ΕΛΓΑ.

Πηγή: totefteri

Κεραία κινητής τηλεφωνίας στη Βάλτα... και είς ανώτερα!

Κεραία κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας Cosmote τοποθετήθηκε στη θέση Αλωνάκι ΒΔ του χωριού. Σύμφωνα με την εταιρία η απόσταση από τα πρώτα σπίτια είναι πάνω από 1,500 μέτρα οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Εμείς για την ιστορία να αναφέρουμε πως όπως είναι γνωστό, οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας (και τα κινητά τηλέφωνα) εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μη ιονίζουσες. Στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, δεν υπάρχουν κανονιστικές ρυθμίσεις που να προσδιορίζουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης του ανθρώπινου σώματος σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία σχετικά με την προφύλαξη από όλες τις πιθανές επιπτώσεις της υγείας του ανθρώπου. Η Κ.Υ.Α 53571/3839 της 1-9-2000, προβλέπει μεν όρια «για την ασφαλή έκθεση» του πληθυσμού, πλην όμως αναφέρονται μόνο στις θερμικές και όχι στις μη θερμικές επιπτώσεις (κίνδυνοι δημιουργίας όγκων του εγκεφάλου, λευχαιμία, επιθηλιακό νεύρωμα κ.λ.π). Αυτό προκύπτει, από το ίδιο το κείμενο της Κ.Υ.Α και κυρίως από το γεγονός ότι εκδόθηκε βάσει της 1999/519 Σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία επισημαίνεται ότι «ως βάση για τους συνιστώμενους περιορισμούς της έκθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί μόνον αποδεδειγμένες επιπτώσεις». Δηλαδή στην προκειμένη Σύσταση και στην ΚΥΑ δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πλήρης απόδειξη για την βλαπτικότητά τους. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τους μείζονες και μη ανατρέψιμες κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον από τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες επισημαίνει ότι «δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες».
Μετά την εξέλιξη αυτή είναι σχεδόν σίγουρο πως και οι υπόλοιπες εταιρίες θα ακολουθήσουν καθώς υπάρχει γενικό πρόβλημα με τη λήψη του σήματος στην περιοχή... και εις ανώτερα!

''Κλειδώνει'' ο Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους

''Κλειδώνει'' όπως όλα δείχνουν, παρά τις όποιες τοπικές διαφωνίες η δημιουργία Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Η ΤΕΔΚ, στο τέλος της χτεσινής συνεδρίασης της, κατέληξε να προτείνει τη δημιουργία δύο επιπλέον δήμων, ομόφωνα του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και κατά πλειοψηφία ενός ακόμα ορεινού δήμου τον οποίο θα απαρτίζουν οι Δήμοι Βουφράδας, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίου. Επιπλέον το σχέδιο ''Καλλικράτης'' συζητήθηκε για ακόμη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέστορος, σε έκτακτη συνεδρίαση προχτές το μεσημέρι, απ’ την οποία δεν έλειψαν και οι έντονες αντιπαραθέσεις. Η απόφαση που τελικά πάρθηκε ομόφωνα από το Σώμα είναι ότι θέλουν την δημιουργία Δήμου Νέστορος με έδρα τη Χώρα - κάνοντας πρόταση στους Δήμους Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα, κάτι που οι Γαργαλιάνοι είναι απίθανο να δεχθούν, όπως και σε όποιο δήμο ακόμη θελήσει, να συνενωθούν μαζί τους. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, τότε συμφωνούν με την πρόταση για δημιουργία Δήμου Νέστορος - Πύλου. Σε όλα αυτά προστίθεται και η βούληση των Δήμων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών για δημιουργία κοινού Δήμο καθώς και η άρνηση των Φιλιατρών για ένωση με την Κυπαρισσία.

Μείωση 16,9% του αγροτικού εισοδήματος στο διάστημα 2000-2009

Πτώση 16,9% παρουσίασε το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μεταξύ των ετών 2000 - 2009 και παρ’ όλα αυτά η μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα είναι στο 2,6%. Δηλαδή η μικρότερη της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27 κρατών - μελών για το ίδιο χρονικό διάστημα, που σε μέσο όρο φθάνει το 25%, σύμφωνα με τα στοιχείαπου έδωσε στην δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 11,6%. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat μεταξύ του 2000 και του 2009, η απασχόληση στον αγροτικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 μειώθηκε κατά 25%, που ισοδυναμεί με 3,7 εκατομμύρια θέσεων πλήρους απασχόλησης. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 παλαιών κρατών - μελών η απασχόληση μειώθηκε κατά 17% και κατά 31% στα 12 νέα κράτη - μέλη που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004 και το 2007. Το 2009, η απασχόληση στον γεωργικό τομέα ήταν ισοδύναμη με 11,2 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27, εκ των οποίων 5,4 εκατομμύρια ήταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 και 5,8 εκατομμύρια στα 12 νέα κράτη - μέλη. Μεταξύ του 2000 και του 2009, το πραγματικό γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο αυξήθηκε 5% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των 12 νέων κρατών - μελών (+61%) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15 (-10%). Το 2009, τα πέντε κράτη - μέλη με την υψηλότερη απασχόληση στον αγροτικό τομέα αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου της Eυρωπαϊκής Ενωσης των 27: Πολωνία (20% της απασχόλησης στον γεωργικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27, ισοδύναμο με 2,2 εκατομμύρια εργαζομένους πλήρους απασχόλησης), στη Ρουμανία (19% και 2,1 εκατ.), Ιταλία (10% και 1,2 εκατ.), την Ισπανία και Γαλλία (και οι δύο από 8% και 0,9 εκατ.). Μεταξύ του 2000 και του 2009, η απασχόληση στον γεωργικό τομέα μειώθηκε σε όλα τα κράτη - μέλη. Σε γενικές γραμμές, οι μεγαλύτερες μειώσεις διαπιστώθηκαν μεταξύ των 12 νέων κρατών - μελών: Εσθονία (-55%), Βουλγαρία (-48%) και τη Σλοβακία (-43%). Οι μικρότερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-3%) και στην Ιρλανδία (-4%). Μεταξύ των πέντε κρατών - μελών με την υψηλότερη απασχόληση στον γεωργικό τομέα, η απασχόληση μειώθηκε κατά 11% στην Πολωνία, 41% στη Ρουμανία, 16% στην Ιταλία και 17% τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις σταφιδοπαραγωγών για ολοκληρωμένη διαχείριση

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας στο πλαίσιο εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος (Ε.Κ.) 1234/07 ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2010-2012 και ύστερα από την εγκριτική απόφαση του Δ.Σ., ενημερώνει τους Μεσσήνιους σταφιδοπαραγωγούς μέλη της ότι από τη Δευτέρα 10-5-2010 και έως την Πέμπτη 20-5-2010 θα δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στο τριετές πρόγραμμα, στις εγκαταστάσεις της Θουρίας κατά τις εργάσιμες ώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικές δράσεις: Ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας της σταφίδας - με επιδότηση 100% και προαιρετικές δράσεις, που αφορούν στην αγορά καλλιεργητικού εξοπλισμού με επιδότηση 50%. Απαραίτητο στοιχείο είναι ο Α.Φ.Μ. των ενδιαφερομένων παραγωγών. Υπεύθυνος Εργου: Κωνσταντίνος Λύρης, τηλ: 27210 32495

Άνοιξε ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς

Ανοικτός είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς με τους σημαντικούς μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους για όσους επιθυμούν να τον επισκεφθούν, αφού από την αρχή της περασμένης εβδομάδας έχει τοποθετηθεί φύλακας στον χώρο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου είναι από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. καθημερινά εκτός Δευτέρας. Παράλληλα όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Τ.Δ. Μύρου Αυγερινός Ράμμος σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία έγινε καθαρισμός του εσωτερικού αρχαιολογικού χώρου. Επίσης έχει καθαριστεί το μονοπάτι που είναι στο πλάι στο λόφο το οποίο οδηγεί στον Αρκαδικό ποταμό και το φαράγγι που είναι ακριβώς δίπλα σε ένα καταπράσινο και πραγματικά καταπληκτικό τοπίο που αξίζει να επισκεφθεί ο καθένας.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

11 Μαΐου 2010

Ξεκινά στις 15 Μαϊου η γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας

Για τέταρτη χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος η γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, τους Δήμους Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Αυλώνας, το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας, την Ένωση νέων Αγροτών Μεσσηνίας, τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, τους εκπροσώπους των παραγωγών, τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ) και την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών. Σκοπός της είναι η μεγαλύτερη δυνατή προβολή και διαφήμιση του Μεσσηνιακού καρπουζιού και η ενημέρωση των παραγωγών, διακινητών, εξαγωγικών φορέων και καταναλωτών για την ποιότητα και τη διατροφική του αξία. Η έναρξη της γιορτής θα γίνει στις 15 Μαΐου με ημερίδα στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά, στην οποία ένας παραγωγός της περιοχής, ένας Ιταλός και ένας Ισπανός θα εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους αλλά και το πώς διαχειρίζονται τη διάθεση των προϊόντων τους στους καταναλωτές.
Τα θέματα των εισηγήσεων θα είναι:
- Το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας του καρπουζιού. Προβλήματα, προοπτικές και νέες αγορές. Ομιλητής: Καλλιάνης Γεώργιος, παραγωγός καρπουζιού.
- Παρουσίαση της ισπανικής αγοράς καρπουζιού και ο τρόπος λειτουργίας της στην Ισπανία και στην Ευρώπη. Ομιλητής: Jesus Villalobos Lopez, τεχνικός Διευθυντής Προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών Unika Group Ισπανίας.
- Παρουσίαση της ιταλικής αγοράς καρπουζιού και οι νέες τάσεις καταναλωτών και λιανεμπορίου». Ομιλητής: Eugenio Meloni, σύμβουλoς Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων.
Οι εκδηλώσεις λήξης θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο στον Αγρίλη Φιλιατρών. Το διήμερο αυτό θα λειτουργούν εκθεσιακά περίπτερα για την προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων από ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, ιδιώτες, Δήμους και γυναικείους συλλόγους. Στην έκθεση θα συμμετέχουν και εταιρίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα εμφανιστεί η Νάντια Καραγιάννη και ο Γιάννης Καλογερόπουλος. Θα υπάρχουν όπως κάθε χρόνο κι εκδηλώσεις για τα παιδιά. Θα γίνουν βραβεύσεις καρπουζιών, παιχνίδια και η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα απονείμει έπαινο στις καλύτερες γαστρονομικές δημιουργίες από καρπούζι. Οι παραγωγοί θα προσφέρουν δροσερό καρπούζι στους επισκέπτες.

Πηγή: radio936

7 Μαΐου 2010

Στο διαδίκτυο τα ονόματα δικαιούχων κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα δημοσιοποιηθούν, με ανάρτηση στο διαδίκτυο, οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης του 2010 που ανέρχονται σε περίπου 700.000 αγρότες. Ήδη, σε εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού, ο οποίος προβλέπει ότι μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο όλα τα ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων, που εισέπραξαν την περασμένη χρονιά κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε και φέτος στην ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης του 2009, αλλά και όσων έλαβαν κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα ονόματα των δικαιούχων και τα εισπραχθέντα ποσά στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ . Σχετικά, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε "ότι ο κοινωνικός έλεγχος μέσω της δημοσιοποίησης συμβάλλει ώστε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών, να ανταποκρίνονται καλύτερα στις υποχρεώσεις τους".

6 Μαΐου 2010

Ελαιόλαδο: ποιές αλλαγές έρχονται στο ποιοτικό πριμ

Τη χαμηλή πτήση των τιμών του ελαιολάδου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρία Κατερίνα Μπατζελή, την αποδίδει μεταξύ άλλων και στα δομικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η ελαιοκομική αγορά στην Ελλάδα. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς και Ελαιολάδου (ΕΔΟΕΕ), η κυρία Μπατζελή είπε ότι «κάθε ελαιοπαραγωγός θέλει να πηγαίνει μόνος του το προϊόν στο ράφι… δεν μπορείς να υπογράψεις μεγάλα συμβόλαια, όταν δεν συγκεντρώνεις μεγάλες ποσότητες… δεν γίνεται σε μια περιοχή να υπάρχουν 15 ΠΟΠ…». Στην ίδια συνεδρίαση η υπουργός προανήγγειλε «συμμάζεμα» στα ΠΟΠ, στα πρότυπα όπως είπε της Ισπανίας. Όπως εξήγησε, θα αναγράφεται για παράδειγμα στη συσκευασία του ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτης ή ΠΟΠ Πελοποννήσου και με μικρότερα γράμματα η περιοχή παραγωγής. Παράλληλα, μίλησε για μια «επιθετική εμπορική πολιτική» στο ελαιόλαδο και τα προϊόντα ελιάς, με αιχμή του δόρατος τα βιολογικά ΠΟΠ. Κάλεσε, μάλιστα, τη βιομηχανία να μην δίνει την ίδια τιμή σε πιστοποιημένο και μη προϊόν. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στην αλλαγή του τρόπου καταβολής του κοινοτικού ποιοτικού παρακρατήματος στο ελαιόλαδο. Μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τον έλεγχο υγείας (check up) της καινούργιας ΚΑΠ και την αποφασισθείσα από τη χώρα μας περικοπή πάνω από το μισό στο ποιοτικό παρακράτημα (από 22 εκατ. ευρώ πέρσι, στα 10 εκατ. φέτος), η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε από φέτος και στο εξής το ποιοτικό παρακράτημα να δίνεται μόνο στα βιολογικά λάδια και στα λάδια ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, τα οποία παράγονται μόνο στις ζώνες που έχουν αναγνωριστεί ως περιοχές με ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδα. Δηλαδή ακόμα και εάν ένας παραγωγός παράγει βιολογικό λάδι στην Αιτωλοακαρνανία, που δεν έχει χαρακτηρισθεί περιοχή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιολάδων, δεν θα δικαιούται το κοινοτικό ποιοτικό πριμ.

Πηγή: Agreco

Ναι των Γαργαλιάνων για κοινό Δήμο με τα Φιλιατρά

Με μια 3ωρη συνεδρίαση σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της βιβλιοθήκης Γαργαλιάνων συνεδρίασε το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης και έκανε δεκτή με ψήφους 11 Υπέρ και 5 κατά την χθεσινοβραδυνή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατρών για την συγκρότηση ενιαίου Δήμου ανάμεσα στις δυο πόλεις με όνομα Δήμος Φιλιατρών και έδρα τους Γαργαλιάνους. Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς είπε πως είναι μια ιστορική στιγμή για τους Γαργαλιάνους καθώς δίνεται η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας δεύτερος ισχυρός δήμος στην Τριφυλία που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για την περιοχή. Δεν παρέλειψε να απευθύνει πρόσκληση στον Δήμο Νέστορος να συμμετάσχει σε αυτόν τον νέο Δήμο. Ο κος Καλοφωλιάς ευχαρίστησε τον Δήμο Φιλιατρών για την πρόταση του την οποία όπως ειπε αποδέχεται και την καταθέτει προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Στο περιβάλλον της βιβλιοθήκης διάχυτη ήταν η αισιοδοξία στους πολίτες για την συνένωση του Δήμου με τα Φιλιατρά. Δεν ήταν και λίγοι αυτοί που είχαν στήσει πηγαδάκι με αποκλειστικό θέμα την συνένωση και το μέλλον του νέου Δήμου.

Πηγή: filiatranews

5 Μαΐου 2010

Τα Φιλιατρά τώρα προτιμούν Δήμο με τους Γαργαλιάνους

Εκτακτο δημοτικό συμβούλιο έγινε χθές το απόγευμα στα Φιλιατρά με αποκλειστικό θέμα τον Καλλικράτη. Ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας ενημέρωσε το σώμα ότι στην ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ κατέθεσε την πρόταση που είχε λάβει το Δημοτικό συμβούλιο "Αυτόνομος Δήμος Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά". Πρόταση την οποία όπως διαπίστωσε δεν μπορεί να περάσει καθότι δεν πληρείται το κριτήριο των 12.000 κατοίκων. Ο Δήμαρχος κατέθεσε νέα πρόταση κάνοντας όπως είπε επιθετική πολιτική και η πρόταση που κατέθεσε ήταν σαφής: Συνένωση Δήμου Φιλιατρών και Δήμου Γαργαλιάνων. Ονομα Δήμου: Δήμος Φιλιατρών. Εδρα Δήμου: Γαργαλιάνοι. Απο την αντιπολίτευση, η μείζονα μειοψηφία υποστήριξε την αρχική της πρόταση για Δήμο Τριφυλίας και να διεκδικήσουμε την έδρα. Απο την πλευρά της Ελάσσονας μειοψηφίας ο κος Σαπέρας υποστήριξε την θέση του για αυτόνομο Δήμο Φιλιατρών. Μετα από 3ωρη περίπου συνεδρίαση η απόφαση που πάρθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο ήταν να ψηφιστεί η πρόταση του Κου Ξύγκα με 10 ψήφους έναντι 6 της πρότασης του Κου Σωτηρόπουλου. Η πρόταση του Κου Σαπέρα για αυτόνομο δήμο πήρε μόνο την ψήφο του κου Σαπέρα. Κατόπιν αυτής ο Κος Ξύγκας θα καταθέσει αύριο επίσημα την πρόταση του στον Δήμο Γαργαλιάνων. Πληροφορίες λένε ότι ο Κος Καλοφωλίας βλέπει θετικά την εξέλιξη αυτή και σήμερα το απόγευμα συγκαλεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στους Γαργαλιάνους για να συζητηθεί η πρόταση του Δήμου Φιλιατρών.

Πηγή: filiatranews

Χωματερές... εμπρηστές των δασών

Καμιά από τις 18 χωματερές της Μεσσηνίας δε διαθέτει αντιπυρική ζώνη, με συνέπεια να υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε περίπτωση αυτανάφλεξης των σκουπιδιών. Η εγκληματική αυτή παράλειψη είναι μόνο μια από τις πολλές που διαπιστώνονται στην έκθεση που συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου. Η έκθεση έχει ήδη κοινοποιηθεί στους εισαγγελείς Καλαμάτας και Κυπαρισσίας καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία να δοθούν - και φέτος - εξηγήσεις για τις παραλείψεις εκ μέρους της κάθε δημοτικής αρχής. Η αντιπυρική περίοδος όμως έχει ήδη ξεκινήσει και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση, οι περισσότερες χωματερές του νομού ''γειτνιάζουν με χαράδρες και ρέματα και βρίσκονται πλησίον ή εντός δασικών εκτάσεων, γεγονός που τις καθιστά επικίνδυνες για αυτανάφλεξη και πρόκληση πυρκαγιάς καθώς επίσης και μετάδοσης πυρκαγιάς σε παρακείμενη βλάστηση''. Μεταξύ των παραλείψεων που διαπιστώνονται στο σύνολο των χωματερών είναι η ανυπαρξία λάκκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων. Σε πολλές χωματερές δε γίνεται καμιά διαχείριση των απορριμμάτων και σε ορισμένες γίνεται επικάλυψη με χώμα. Περίφραξη διαθέτουν πλήρη μόνο 5 από αυτές, ενώ άλλες 5 δεν είναι καθόλου περιφραγμένες. Φύλαξη της χωματερής γίνεται μόνο στην Καλαμάτα και στην Πύλο. Διαπιστώθηκε βέβαια πως σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί άμεσα να επέμβει υδροφόρο όχημα, ενώ σε 8 δήμους δεν υπάρχει πρόβλεψη για άμεση επέμβαση σκαπτικών μηχανημάτων. Επίσης σε λίγες μόνο περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί κατευθυντήριες πινακίδες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση ομάδων πυρόσβεσης καθώς και προειδοποιητικές πινακίδες κινδύνου πυρκαγιάς. Οπως διευκρινίζεται από την επιτροπή αναφορικά με την ύπαρξη λάκκου βάθους 2 μέτρων, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν το επιτρέπει το ανάγλυφο του εδάφους. Επισημαίνεται όμως η ανυπαρξία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 50 μέτρων σε όλες τις χωματερές του νομού, ενώ μόνο ορισμένες διαθέτουν ζώνες μικρότερου πλάτους. Οι 18 χωματερές που ελέγχθηκαν από την επιτροπή είναι στις εξής θέσεις: “Αραποσυκιά“ Δήμου Ανδανίας, “Μαραθόλακκα“ Καλαμάτας, “Προφήτης Ηλίας“ Μελιγαλά, “Λιμενικά“ Μεσσήνης, “Αγ. Νικόλαος“ Πύλου, “Καβάλα“ Ιθώμης, “Πίσω βρύση“ Αριστομένη, “Γκουνόρεμα“ Ανδρούσας, “Αγριλιά“ Αίπειας, “Κουτσουβέρι“ Πεταλιδίου, “Λειβαδάκια“ Κορώνης, “Αγριλιά Μπάκα“ Γαργαλιάνων, “Μανούσου Γιοφύρι“ Νέστορος, “Μαύρη Λίμνα“ Φιλιατρών, “Προφήτης Ηλίας“ Δωρίου, “Αλιμάκι“ Κυπαρισσίας, “Πλακωτή“ Αυλώνος και “Ανάθεμα“ Αετού.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ το σχέδιο νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κυβέρνηση για διαβούλευση σε ότι αφορά την χωροθέτηση του Δήμου Τριφυλίας. Το σχέδιο νόμου υποβαθμίζει τον Δήμο Γαργαλιάνων (παραγωγικής δυναμικότητας, 3ο σε έκταση και 3ο σε πραγματικό πληθυσμό στη Μεσσηνία) σε μια συνοικία του Δήμου Τριφυλίας που θα έχει έδρα την κατά πολύ μικρότερη της πόλης μας πόλη της Κυπαρισσίας. Αυτή η προσβολή μπορεί να υπηρετεί μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες και είναι μακριά από κάθε έννοια δικαιοσύνης και δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους μας.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ για την άδικη και υποτιμητική υποβάθμιση του ιστορικού Δήμου των Γαργαλιάνων των 9.500 κατοίκων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση του προσβλητικού για την πόλη μας και όλους τους Γαργαλιανιώτες σχεδίου νόμου και την επαναφορά του με άλλο σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την δημιουργία ενός νέου ΔΗΜΟΥ που θα αποτελείται από τους υπάρχοντες όμορους Δήμους Γαργαλιάνων και Νέστορος, με το όνομα ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ και έδρα τους Γαργαλιάνους, σύμφωνα με το ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ της 29ης Απριλίου 2010 του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων.
Ο προτεινόμενος νέος Δήμος Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους πληρεί ΟΛΑ τα κριτήρια του σχεδίου νόμου και έχει όλες τις υποδομές να αποτελέσει ένα σύγχρονο δυναμικό και αναπτυξιακό Δήμο.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους συμπολίτες μας να παραμερίσουν για την ώρα τις πικρίες που έχουν και να συστρατευτούν για να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αυτό που δικαιωματικά ανήκει στην πόλη μας, την έδρα του νέου Δήμου.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ όλους τους βουλευτές της Μεσσηνίας ότι σε περίπτωση που οι Γαργαλιάνοι δεν θα είναι η έδρα του νέου Δήμου, ελάχιστοι από τους 8.968 εγγεγραμμένους (2009) στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Γαργαλιάνων θα τους ψηφίσουν στις μελλοντικές εκλογές.
Τα τελευταία 36 χρόνια οι βουλευτές Μεσσηνίας εμπαίζουν και υποτιμούν τους Γαργαλιάνους με ανυπόστατες υποσχέσεις προεκλογικής διάρκειας, και εικονικές συμπαραστάσεις στα προβλήματα των Γαργαλιανιωτών... Είναι εμπαιγμός δεκαετιών! Τι έργα έχουν γίνει; Δεν θέλουμε άλλα «ΘΑ, ΘΑ». Δεν δεχόμαστε άλλες προσβολές και υποβαθμίσεις! Φτάνει πια!
ΖΗΤΑΜΕ από όλους τους Γαργαλιανιώτες να εκφράσουν στους κομματικούς εκπροσώπους τους την ΟΡΓΗ ΤΟΥΣ και την ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αυτό που μας ανήκει.
ΟΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Για το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων
Φώτης Χ. Παναγιωτακόπουλος
Πρόεδρος

4 Μαΐου 2010

Στο “πόδι” οι Γαργαλιάνοι για το Δήμο Νέστορος

“Στο πόδι” οι Γαργαλιάνοι για τον “Καλλικράτη” και αύριο με δύο κινητοποιήσεις εκφράζουν την αντίθεση με τα όρια των νέων δήμων, διεκδικώντας Δήμο Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους. Με απόφαση της επιτροπής αγώνα αύριο κλείνει το Δημαρχείο, ενώ στις 9 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση έξω από αυτό και στη συνέχεια συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ. Στις 6 το απόγευμα θα γίνει νέα συγκέντρωση στην πλατεία. Στο μεταξύ υπέρ ενός τέτοιου δήμου τάσσεται και ο πρώην δήμαρχος Νέστορος Παν. Πετρόπουλος, ο οποίος υπογράφει κοινή διακήρυξη με την επιτροπή αγώνα και τον δήμαρχο Γαργαλιάνων Σταύρο Καλοφωλιά. Στη διακήρυξη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρονται τα εξής:
“Μετά την απόφαση που πήρε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέστορος με αφορμή το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως κατατέθηκε, παραβιάζει την αρχή της εγγύτητας των δημοτών για την εξυπηρέτησή τους και δημιουργεί στην περιοχή μας υπερβολικά μεγάλους δυσκίνητους και αχανείς δήμους. Η εκφρασμένη αναγκαιότητα για δεύτερο δήμο στην Τριφυλία, από την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) δεν γίνεται πράξη, γεγονός που καταδικάζεται από την τοπική κοινωνία, φορείς της αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚ), του δημοσιογραφικού κόσμου και των μέσων ενημέρωσης του νομού. Οι νομαρχιακές αρμοδιότητες - υπηρεσίες, που θα μεταφερθούν στους νέους δήμους (π.χ. πολεοδομία, υγεία, πρόνοια, παιδεία, ανάπτυξη, αρχαιολογία) και αυτές που ήδη υπάρχουν (ΙΚΑ, ΔΟΥ, Κέντρο Υγείας, Ειρηνοδικείο κ.λπ.) θα μεταφερθούν στην Κυπαρισσία και την Πύλο αν δεν καταφέρουμε τώρα, στην ύστατη ώρα, να πείσουμε για την δημιουργία του δεύτερου τριφυλιακού Δήμου Νέστορος, με έδρα τους Γαργαλιάνους. Ο δήμος αυτός πληρεί όλα τα κριτήρια του σχεδίου νόμου και έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα δυναμικό, αναπτυξιακό και σύγχρονο δήμο με 14.635 κατοίκους και ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των δημοτών του. Οι δήμοι μας (Γαργαλιάνων και Νέστορος) συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, έχουν κοινή οικονομία κοινωνική και πολιτιστική αναφορά (παραγωγή, εμπόριο, κοινωνικές σχέσεις, δημόσιες υπηρεσίες, πηγές νερού, Συνεταιρισμός «Νέστωρ», κοινή Ιερά Μητρόπολη). Εχουμε γεωγραφική και χωροταξική συνέχεια και ομοιογένεια, μικρή χιλιομετρική απόσταση των δύο κέντρων (1,2 χλμ.), ο καθένας δε αποτελεί ουσιαστικά ενδοχώρα του άλλου. Εντός του κοινού μας δήμου αναπτύσσεται η τουριστική επένδυση της Π.Ο.Τ.Α. στην οποία ο Δήμος Γαργαλιάνων έχει 106.637 τ.μ κτισμάτων και ο Δήμος Νέστορος 1.149 τ.μ. Οπως είναι γνωστό είναι η μεγαλύτερη οικονομική επένδυση στη χώρα μας και θα προσφέρει θέσεις εργασίας, επενδύσεις σε κατασκευαστικό τομέα, αύξηση πληθυσμού στους δήμους μας και μεγάλο αναπτυξιακό απόθεμα στον τουρισμό ολόκληρης της παραλιακής μας ζώνης. Θα έχει μεγάλα έσοδα από παροχές ύδρευσης και καθαριότητας, φορολογικά έσοδα κ.λπ. Τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κοινή μας ανάπτυξη στη βάση της ισότητας. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων που το κράτος θα εκχωρήσει στους νέους δήμους θα γίνει και αυτή στη βάση της ισότητας με σκοπό την εξυπηρέτηση των δημοτών μας και θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την κατοχύρωση του Μουσείου στην Χώρα καθώς και Δημοτικής Αστυνομίας στη Χώρα. Καλούμε όλους τους συμπολίτες - συμπολίτισσες που συμφωνούν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια μας για ενιαίο δήμο με την ονομασία Δήμος Νέστορος και έδρα τους Γαργαλιάνους να κινητοποιηθούν και να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής μας. Την αντίθεσή τους στην απαξίωση των συμπολιτών μας από την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Την αντίθεσή τους στη σκόπιμη απαξίωση της Τριφυλίας, της μεγαλύτερης επαρχίας του νομού μας, για την οποία έπρεπε να προβλέπονται τουλάχιστον δύο νέοι δήμοι”.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για τη δημοτική αρχή Φιλιατρών

Για τρομοκρατία καταγγέλλει το ΠΑΜΕ τη δημοτική αρχή Φιλιατρών “σε συνεργασία με την Αστυνομία και ακροδεξιούς κύκλους” όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτή, ο αντιδήμαρχος Φιλιατρών Αν. Παναγιωτόπουλος “μόλις έφτασε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που θα μοίραζε στους μετανάστες τα πράγματα που είχαν συγκεντρώσει οι εργαζόμενοι της Καλαμάτας, της επιτέθηκε απαιτώντας να αποχωρήσει από την πλατεία με αιτιολογίες, όπως: «δεν σας θέλουμε εδώ», «δεν πήρατε άδεια από εμάς», «οι μετανάστες βρωμίζουν την πλατεία» κ.λπ., και προκλητικά κάλεσε την Αστυνομία (η οποία αμέσως ανέλαβε δράση κάνοντας περιπολίες γύρω από την πλατεία) με στόχο να τρομοκρατήσει τους μετανάστες - εργάτες γης από την Αφρική”. Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει “τους κάτοικους των Φιλιατρών που αψήφησαν τις ξενοφοβικές κορόνες του αντιδημάρχου και των ομοίων του και έτρεξαν να υπερασπιστούν την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ”, στηρίζει το αίτημα για κατώτερο μεροκάματο στα 25 ευρώ και καταγγέλλει ως υπεύθυνα για τα προβλήματα των αγροτών όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

3 Μαΐου 2010

Θέσεις για 6 εποχικούς στο Δήμο Φιλιατρών

Στην πρόσληψη 6 αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, θα προβεί ο Δήμος Φιλιατρών για την κάλυψη εποχικών αναγκών του. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν 3 ΥΕ 16 εργάτες καθαριότητας, 2 ΥΕ16 εργάτες ύδρευσης και ένας ΥΕ16 εργάτης νεκροταφείου. Αιτήσεις υποβάλλονται στο Τμήμα Προσλήψεων Προσωπικού του δήμου, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, υπόψιν Ιωάννη Αντωνόπουλου (τηλ. επικοινωνίας: 27613 60027).

Γαργαλιάνοι καλούν Νέστορα...

Πρόσκληση στο δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέστορος για συνένωση και ισότιμη συνεργασία, έστειλαν ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Στ. Καλοφωλιάς και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάρθα Κατσούλα-Μιχαλοπούλου. Σε σχετική επιστολή σημειώνονται τα εξής:
"Το Δημοτικό μας Συμβούλιο στην συνεδρίασή του την 29η του μηνός Απριλίου του έτους 2010 αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει δήμο, με την ονομασία «Δήμος Νέστορος» και έδρα τους Γαργαλιάνους. Σας απευθύνουμε πρόσκληση να γίνετε σύμμαχοι σε αυτή μας τη διεκδίκηση. Δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συμφωνήσουμε στην κατανομή των αρμοδιοτήτων που το κράτος θα εκχωρήσει στους δήμους μας στη βάση της ισότητας (π.χ. Αρχαιολογική Υπηρεσία στο Δήμο Νέστορος με στόχο και την αναβάθμιση του Μουσείου της Χώρας). Πιστεύουμε ότι η κοινή μας πορεία μέχρι σήμερα σε μια σειρά παραγωγικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων επιβάλλει σε όλους μας, να σταθούμε υπερβατικά απέναντι στην πρόκληση του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης» και να διεκδικήσουμε κοινή πορεία στην νέα εποχή επ' ωφελεία των συμπολιτών μας. Δηλώνουμε πρόθυμοι για κάθε συνεργασία με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της πόλης της Χώρας και των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Νέστορος. Προσδοκούμε την ανταπόκριση εκ μέρους σας στην πρότασή μας για να βαδίσουμε μαζί σε ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες που εκπροσωπούμε."

Δήμος Νέστορος: Θέλουν ένωση με Δήμο Πύλου

Κατά συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστορος είπε ΝΑΙ στην πρόταση του σχεδίου Καλλικράτης για συνένωση με τον Δήμο Πύλου. Οπως επισημάνθηκε, αφού δεν υλοποιήθηκε η αρχική πρόταση που ήταν η δημιουργία αυτόνομου δήμου με έδρα τη Χώρα, αυτή ήταν η δεύτερη επιθυμητή λύση για το δήμο. Στην ψηφοφορία που έγινε 9 δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης αυτής, 2 είπαν όχι στον Καλλικράτη, ενώ νωρίτερα είχαν αποχωρήσει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Παναγιώτης Πετρόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργόπουλος. Η συζήτηση ξεκίνησε με μια γενική ενημέρωση του δημάρχου για τις βασικές αρχές του σχεδίου Καλλικράτης, επισημαίνοντας κάποιες παραλείψεις όπως και αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία του - ειδικά στο να υπάρχει τοπικός αντιδήμαρχος στους δήμους που καταργούνται, πέρα από τον τομεακό. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους πόρους που θα πάρουν οι νέοι δήμοι, αλλά και την εκπροσώπηση των σημερινών τοπικών διαμερισμάτων - την οποία ο κ. Γεωργόπουλος χαρακτήρισε ελλιπή. Οσον αφορά το χωροταξικό τόνισε πως από την στιγμή που δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί η πρόταση που είχε κάνει ο δήμος και για την οποία πάλεψε, να μείνει δηλαδή αυτόνομος, η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση είναι αυτή που έχει προταθεί από το σχέδιο “Καλλικράτης”, καθώς θα δημιουργηθεί ένας δήμος με προοπτικές ανάπτυξης, μεγάλος, όπου όλοι οι δήμοι που θα τον αποτελέσουν είναι περίπου ισοδύναμοι. Ενας δήμος που θα έχει δυναμική αγροτική παραγωγή, την περιοχή της ΠΟΤΑ, τα σημαντικότερα κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους. Θα είναι, είπε, ένας δήμος από τον οποίο τα επόμενα χρόνια περιμένουμε πολλά. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της Παναγιώτης Πετρόπουλος σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να εμμείνει στην αρχική του πρόταση για να παραμείνει ως Δήμος Νέστορος και να συνενωθεί με τους Γαργαλιάνους και τον Δήμο Παπαφλέσσα, ώστε να αποτελέσουν έναν ενιαίο δήμο.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Όλα τα νέα μέτρα.... με τις υγείες μας

Νέες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και δώρα, αυξήσεις στη φορολογία, καθώς και δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας περιλαμβάνουν τα διαρθρωτικά μέτρα της κυβέρνησης για την περίοδο 2010 – 2014, με στόχο την περικοπή 36,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος προτείνει περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής. Συγκεκριμένα, μειώνονται περαιτέρω κατά 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης των βουλευτών. Για τους υπάλληλους της Βουλής θα ισχυσει ό,τι και για δημόσιους υπαλλήλους, ενώ σε ό,τι αφορά στον 15ο και 16ο μισθό που εισπράττουν, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 8%. Τέλος, μειώνονται κατά 8% τα κοινά επιδόματα με τους δημόσιους υπαλλήλους και τα επιδόματα κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης. Το νομοσχέδιο για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα ψηφιστεί από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η υλοποίησή του θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων του θα αποτελεί το κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης. Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «καλούμαστε σήμερα να κάνουμε μια βασική επιλογή: Ή να καταρρεύσει ή να σωθεί η χώρα, ή να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ή να βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο». Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος, η χώρα θα βρεθεί σε μεγάλη ύφεση εφέτος και το 2011 (-4% και -2,6% αντίστοιχα) και θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 (+1,1% το 2012, +2,1% το 2013 και +2,1% το 2014). Προβλέπεται πληθωρισμός 1,9% εφέτος, -0,4% το 2011, 1,2% το 2012, 0,7% το 2013 και 0,9% το 2014. Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε 8,1% του ΑΕΠ εφέτος, σε 7,6% το 2011, σε 6,5% το 2012, σε 4,9% το 2013 και σε 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί εφέτος σε 133,3% του ΑΕΠ, σε 145,1% το 2011, σε 148,6% το 2012, σε 149,1% το 2013 και σε 144,3% του ΑΕΠ το 2014. Τέλος, κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξομαλυνθεί ο δανεισμός της χώρας και "στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές, αλλά χωρίς ληστρικά επιτόκια".

Αναλυτικότερα
-Μειώνεται το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Ο 13ος και ο 14ος μισθός θα καταργηθούν και θα χορηγούνται μόνο σε μικτές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων που δεν ξεπερνούν τις 3000 ευρώ τον μήνα. Διαμορφώνονται οριζόντια συνολικά στα 1.000 ευρώ (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα άδειας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων).
-Μειώνονται περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα.
-Μειώνονται οι δαπάνες για συντάξεις. Καταργούνται ο 13ος και 14ος μισθός (το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα) και θα χορηγούνται μόνο στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ τον μήνα. Διαμορφώνονται σε 800 ευρώ συνολικά (200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ επίδομα άδειας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων)
-Μειώνονται οι υψηλές συντάξεις, μέσω της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ.
-Μειώνονται περαιτέρω οι καταναλωτές δαπάνες
-Αναστέλλεται η χορήγηση της 2ης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης
-Μειώνεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011
-Ξεκαθαρίζει η μισθολογική δαπάνη μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών
-Καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις για την τριετή περίοδο του προγράμματος
- Εξοικονόμηση δαπανών ΟΤΑ από την εφαρμογή του "Καλλικράτη"
-Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23%, από το 10% σε 11% και από το 5% στο 5,5% (με όφελος 1,8 δις. ευρώ την περίοδο 2010- 2011).
-Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά περίπου 10% (με όφελος 1,05 δις. ευρώ για το 2010- 2011).
-Φορολόγηση των αυθαίρετων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων (έσοδα 1,3 δις. ευρώ το 2011)
-Αύξηση στους φόρους πολυτελείας κατά περίπου 10% (έσοδα 100 εκατ. ευρώ το 2011)
-Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων (έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2011)
-Φόροι στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2011)
-Άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 500 εκατ. ευρώ το 2011)
- Έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις (έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2011)
- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ
- Πράσινα τέλη (έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2011)
-Αύξηση αντικειμενικών αξιών (έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011)
- Φορολόγηση αποδοχών σε είδος (αυτοκίνητα), με προσδοκώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2011.
-Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με την εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας και τη μείωση του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης.
-Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και της "μαύρης εργασίας".
-Αναμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό δίκτυ ασφάλειας για τις πιο ευπαθείς ομάδες.
-Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011
-Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων
-Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
-Αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής
-Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
-Περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη
-Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
-Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
-Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια
-Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3
-Δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
-Ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας

Πηγή: skai.gr