22 Δεκεμβρίου 2010

Νέα εγκύκλιος για τα φωτοβολταϊκά σε γεωργική γη

Το «αλαλούμ» με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε γεωργική γη, ποια γη χαρακτηρίζεται γεωργική και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, έρχεται να «θεραπεύσει» νέα εγκύκλιος με την οποία καταργείται προγενέστερος «Οδηγός» του ίδιου υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεριμένα:
Εγκύκλιο για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε γεωργική γη απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής διοίκησης, με σκοπό την αποσαφήνιση των διατάξεων του σχετικού νόμου. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο παύει η ισχύς του «Οδηγού υποβολής νέων αιτήσεων που υποβάλλονται από αγρότες, για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος έως 100kW", που υπήρχε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ. Δείτε την αναλυτικά μαζί με σχετικό σχεδιάγραμμα για την παρακολούθηση της χρονικής αλληλουχίας των επιμέρους σταδίων που ακολουθούν. Στην εγκύκλιο περιγράφεται ο τρόπος διαχείρισης και εξυπηρέτησης των αιτημάτων, η έκδοση απαραίτητων δικαιολογητικών, τα στάδια αδειοδοτικής διαδικασίας, η σύναψη συνδέσεων κ.ά, για την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας των επαγγελματιών αγροτών.

-Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εγκύκλιο με θέμα: «Η Εφαρμογή των διατάξεων του ν.3851/2010 σχετικών με την εξέταση αιτημάτων για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας των επαγγελματιών αγροτών».
-Πατήστε εδώ για να δείτε το σχεδιάγραμμα των απαιτούμενων διαδικασιών.

Πηγή: filiatranews