3 Δεκεμβρίου 2019

Ο Καταρράκτης των Κόκκινων Πατερών από ψηλά!

24 Ιουλίου 2019

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019: πανηγύρι στη Βάλτα Τριφυλίας


28 Ιανουαρίου 2019

Βάλτα Τριφυλίας: Προϊστορικός Οικισμός



Τοποθεσία: 

Το χωριό της Βάλτας βρίσκεται σε απόκρημνο ασβεστολιθικό λόφο στην ανατολική πλευρά των λόφων που βρίσκονται στον άξονα Φιλιατρών- Γαργαλιάνων και βόρεια του ρέματος του Διποτάμου. Η Βάλτα (37.101769 N, 21.626205 E) βρίσκεται στην άκρη του φαραγγιού του Λανγκκουβάρδου, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της παραλίας του Λαγκουβάρδου και του Μυκηναϊκής εγκατάστασης των Ορντινών και περίπου 3,2 χιλιόμετρα βόρεια των Γαργαλιάνων.



Η Αρχαιολογική Έρευνα

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστράκι ερευνήθηκε για πρώτη φορά από του Αμερικανούς αρχαιολόγους William A. McDonald και Richard Hope Simpson στην δεκαετία του 1960[1]. Αργότερα έγιναν έρευνες και από το The Pylos Regional Archaeological Project, 1996-2010.[2]

Λόφος Αγίου Παντελεήμονα
Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στη νοτιοδυτική άκρη του χωριού βρίσκεται στην κορυφή λόφου και σηματοδοτεί το κέντρο ενός ΥΕ και μεταγενέστερου οικισμού.
Προϊστορικά όστρακα βρέθηκαν διασκορπισμένα σε μια περιοχή περίπου 150μ. βορειοδυτικά έως νοτιοανατολικά επί 120μ. στις πλαγιές κάτω από την εκκλησία, ειδικά προς τα νότια. Ο οικισμός μπορεί να ήταν μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν πολλά σύγχρονα συντρίμμια (καθιστώντας δύσκολη την αναζήτηση αρχαίων οστράκων). Το χωριό καταλαμβάνει το βόρειες και δυτικές πλαγιές του λόφου.



Λόφος Καστράκι
Στη νότια πλευρά του ρέματος του Διπόταμου και περίπου 300μ. νότια του Αγίου Παντελεήμονα, είναι ο μικρός λόφος Καστράκι ακριβώς πάνω από τη γέφυρα στον δρόμο Βάλτας- Γαργαλιάνοι, στο νοτιοδυτικό άκρο μιας μικρής κορυφογραμμής.
Στο βορειοανατολικό άκρο της κορυφογραμμής βρίσκεται ένας άλλος λοφίσκος στις πλευρές του οποίου παρατηρήθηκαν προϊστορικά όστρακα, κυρίως ΜΕ, διασκορπισμένα μεταξύ και κάτω από τις νότιες και δυτικές πλαγιές σε μια περιοχή τουλάχιστον 120μ. βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά κατά 70μ.
Στην ίδια περιοχή φαίνεται ότι υπήρχε και ΜΕ τύμβος αφού βρέθηκαν μεγάλες πέτρες και θραύσματα πίθου. Οι William A. McDonald και Richard Hope Simpson πιθανολογούν την ύπαρξη και θολωτού τάφου[3], πράγμα που δεν επιβεβαίωσε η μετέπειτα έρευνα.
Σε μια περιοχή που ονομάζεται Φτερόλακκα, περίπου 150μ. νοτιοανατολικά της εκκλησίας στη νοτιοανατολική πλευρά του δρόμου προς Γαργαλιάνους, η διαπλάτυνση του δρόμου φαίνεται να έχει καταστρέψει έναν ΥΕ θόλο ή θαλαμωτό τάφο σύμφωνα με τους 
William A. McDonald και Richard Hope Simpson. Λίγα μυκηναϊκά όστρακα βρέθηκαν, και από αναφορές μαθαίνουμε ότι κάποια αγγεία μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Χώρας.
Ο ίδιος τάφος ερευνήθηκε αργότερα από 
The Pylos Regional Archaeological Project και φαίνεται να σκεπάζεται από μιά σειρά λίθων σε σχήμα αψίδας, ενώ στο εσωτερικό του διακρίνονται τρείς ταφές. Η κατασκευή αυτή είναι μικρή για να ανήκει σε θολωτό τάφο και μάλλον πρόκειται για μικρό πλινθοσκέπαστο τύμβο. Περισυνέλλεξαν αρκετά ΥΕ όστρακα από τις ταφές μεταξύ των οποίων και θραύσματα από αγγείο- θύλαστρο. Μετά τις έρευνές του το Pylos Regional Archaeological Project θεωρεί πιθανότερο οι τάφοι της ΥΕ περιόδου να χτίστηκαν πάνω στον οικισμό της ΜΕ- ΥΕΙΙ περιόδου.

 Σημειώσεις:

[1] Further Explorations in SW Peloponnese 1964- 1968
[2] The Pylos Regional Archaeological Project Internet Edition,1996-2010. Valta Kastraki POSI K03.
[3] Simpson [1981]: Simpson, Richard Hope. Mycenaean Greece. Park Ridge, New Jersey:1981. Σελ. 122, F50 Valta: Ayios Pandeleimon and Kastraki.

Βιβλιογραφία και Πηγές:
-William A. McDonald και Richard Hope SimpsonFurther Explorations in SW Peloponnese 1964- 68
-Simpson [1981]: Simpson, Richard Hope. Mycenaean Greece. Park Ridge, New Jersey, 1981.
-The Pylos Regional Archaeological Project Internet Edition,1996-2010. Valta Kastraki POSI K03.
- Ιστότοπος: squinchpix.blogspot.gr
- Boyd [1999]: Boyd, Michael John. Middle Helladic and Early Mycenaean Mortuary Customs in the Southern and Western Peloponnese. University of Edinborough. Scotland. 1999. 

Το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάλτας

Νεο ΔΣ έχει εδώ και λίγες ώρες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάλτας 

Τα εκλεγμένα μέλη που προέκυψαν από τις εκλογές συνεδρίασαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα ε την εξής σύνδεση:

Πρόεδρος Βαγενάς Χαράλαμπος
Αντιπρόεδρος Λιακάκης Γεώργιος
Γραμματέας Δαϊδινίδης Χρήστος 
Ταμίας Δαϊδινίδη Ιωάννα

Μέλος: Πετρόπουλος Ιωάννης

Πηγή: filiatranews.blogspot.com

11 Μαΐου 2018

Περπάτημα στο μονοπάτι της Ευαγγελίστριας

24 Ιουλίου 2017

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Βάλτας


5 Ιουλίου 2016

Το πρόγραμμα των Αγαπηνείων 2016


2 Μαΐου 2016

Ανάσταση 2016 στη Βάλτα Τριφυλίας

1 Απριλίου 2016

Καταπληκτικό video του Φαραγγιού Κόκκινα Πατερά & του καταρράκτη!

Του Αχιλλέα Τζωρτζίνη

27 Ιανουαρίου 2016

Κοπή πίτας Πολιτιστικού Συλλόγου Βάλτας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάλτας εύχεται σε όλους Καλή Χρονιά και ενημερώνει τους απανταχού Βαλταίους πως θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30, στο κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού. 
Την εκδήλωση θα ομορφύνει το χορευτικό τμήμα του συλλόγου με παραδοσιακούς χορούς.

Σας περιμένουμε.

18 Ιανουαρίου 2016

Βιοτουριστικός Οδηγός Μεσσηνίας

http://biopolitics.gr/biowp/wp-content/e-books/messinia/index.html#/0


Πληροφορίες για τη Βάλτα στη σελίδα 330.

Με 3,35 ευρώ το κιλό αγοράζει το ελαιόλαδο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βάλτας

Με 3.35 ευρώ το κιλό αγοράζει το ελαιόλαδο, την εβδομάδα που διανύουμε, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βάλτας, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δήμήτρης Αντωνόπουλος.

Πηγή: www.gargalianionline.gr

23 Δεκεμβρίου 2015

'Εφυγε από τη Βάλτα το πρώτο βυτίο πιστοποιημένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα

Μεγάλη μέρα είναι η χθεσινή για τη Βάλτα Τριφυλίας καθώς έφυγε το πρώτο βυτίο ελαιολάδου πιστοποιημένο επίσημα με ΠΟΠ Καλαμάτα στην τιμή των 3,25 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Φιλιατρά News, το μεσημέρι φορτώθηκαν 28 τόνοι ελαιολάου που προορίζεται για τυποποίηση. Είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα αυτό που πέτυχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Βάλτας, για ένα μικρό χωριό να πάρει επίσημη Πιστοποίηση από τον AGROCERT για την παραγωγή ελαιολάδου με Προστατευόμενη Ονομασία Πρόέλευσης, καθώς είναι το πρώτο ελαιοτριβείο της Τριφυλίας που είναι επίσημα πιστοποιημένο για παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου. Και αυτό έχει την σημσία του καθώς η πιστοποίηση δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Για αυτήν τη πολύ μεγάλη μέρα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας κ. Δημήτρης Αντωνόπουλος ο οποίος μαζί με την ομάδα του, πάλεψαν για να πάρουν την πιστοποίηση νιώθουν σήμερα περήφανοι που διώχνουν το πρώτο πιστοποιημένο βυτίο με ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα. Ο κ. Αντωνόπουλος έκανε λόγο για δικαίωση του συνεταιρισμού και είπε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 200 τόνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για ΠΟΠ πιστοποιημένου ελαιολάδου ενω ήδη πιστοποιημένοι είναι οι 100 τόνοι αυτή την στιγμή και αναμένεται να πιστοποιηθούν και οι υπόλοιποι. Η πληρωμή στον παραγωγό θα είναι απολύτως τοις μετρητοίς με 3,25 το κιλό όταν το συμβατικό ελαιόλαδο στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων πωλείται με 3 και 3,10 το κιλό. Ο κ Αντωνόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους παραγωγού που εμπιστεύονται το ελαιοτριβείο της Βάλτας για την παραγωγή του λαδιού του. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου του συνεταιρισμού κ. Γιάννη Πετρόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη μερα του συνεταιρισμού και της ομάδας του Δ.Σ. Ευχαρίστησε και εκείνος με την σειρά του τους παραγωγούς για την στήριξη τους στον συνεταιρισμό, και τόνισε ότι και εκείνοι θα ανταποδώσουν την εμπιστοσύνη στους παραγωγούς με τον καλύτερο τρόπο. Από έρευνα στον επίσημο κατάλογο του AGROCERT για πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής ελαιολάδου στην Τριφυλία, βρήκαμε μόνο την Βάλτα. Το παράδειγμα τους ας το ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ελαιοτριβείς. Εμείς ευχόμαστε στα παιδιά του συνεταιρισμού καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες.

Πηγή: Φιλιατρά News

9 Δεκεμβρίου 2015

7ο Χριστουγεννιάτικο παζάρι 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων


29 Σεπτεμβρίου 2015

Ενημερωτική συνάντηση για την τροποποίηση των προδιαγραφών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα

Η ΔΑΟΚ Τριφυλίας και ο Δήμος Τριφυλίας σας ενημερώνουν ότι την Πέμπτη 1/10/2015 και ώρα 19:30, στους Γαργαλιάνους (Μπρίσκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη), θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την τροποποίηση των προδιαγραφών παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα καθώς και των απαιτήσεων και των προϋποθέσεων ένταξης στο Σύστημα Ελέγχου & Πιστοποίησης του AGROCERT, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή του. Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, να συμμετέχουν προκείμενου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην παραγωγή του ΠΟΠ Καλαμάτα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας στο τηλ. 2761024287.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

21 Σεπτεμβρίου 2015

Τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 στη Βάλτα

414 Εκλ. Διαμ. Βάλτας Δήμου Τριφυλίας
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 267, ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ: 164
ΕΓΚΥΡΑ: 161, ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ: 3

Ν.Δ 82
ΣΥ.ΡΙΖ.Α 39

ΠΑΣΟΚ: 15 
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 12
Κ.Κ.Ε: 6
ΑΝΕΛ: 2
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 2 
ΠΟΤΑΜΙ: 2
ΚΟΙΝΩΝΙΑ: 1
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 1

19 Ιουλίου 2015

Καλοκαίρι 2015: Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βάλτα Τριφυλίας


6 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα 2015: Τελικό αποτέλεσμα στο Δ.Δ. Βάλτας Τριφυλίας

414. 2ο Εκλ. Διαμ. Βάλτας Πρώην Δημοτικό Σχολείο Τ. Κ. Βάλτας 

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 268
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ: 179
ΕΓΚΥΡΑ: 168
ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ: 11

OXI: 68
NAI: 100

12 Απριλίου 2015

Ανάσταση 2015 στη Βάλτα Τριφυλίας




11 Απριλίου 2015

Μ. Παρασκευή 2015 στη Βάλτα Τριφυλίας




27 Μαρτίου 2015

Απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Βάλτα

Δυσάρεστα είναι τα νέα που έφθασαν στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και αφορούν σε ένα χρονίζον έργο για την περιοχή, το δρόμο Γαργαλιάνοι – Βάλτα. Σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, το συγκεκριμένο έργο, με προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ και είχε ενταχθεί από το Δεκέμβριο του 2012 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι" με κωδικό MIS 393373, απεντάσσεται. Η απένταξη έγινε μετά την εφαρμογή του επικαιροποιημένου σχεδίου εξυγίανσης του προγράμματος, επειδή το έργο δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως και τη λήξη του στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ελήφθη υπόψη «το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που υπερβαίνει την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και δεν έχουν γίνει ενέργειες για την υλοποίηση της πράξης». Ωστόσο, η απόφαση του κ. Τατούλη αφήνει και ένα «ανοιχτό παράθυρο». Όπως επισημαίνεται, λόγω της σημασίας του έργου στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020, μπορεί να επανυποβληθεί το έργο για αξιολόγηση, προκειμένου να εξετασθεί εκ νέου η δυνατότητα χρηματοδότησης.

Πηγή: Θάρρος

16 Μαρτίου 2015

Τα προβλήματα από το πυρηνελαιουργείο στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων από το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στην περιοχή, έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, το βράδυ της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Κουτσούλης. Ρωτώντας σχετικά το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, σημείωσε: «Πρόσφατα, οι κάτοικοι, για πολλοστή φορά, έγιναν αποδέκτες της ρύπανσης και του καπνού, ο οποίος έχει πνίξει την περιοχή. Θα ήθελα, απλά, να μου πείτε, τι προβλέπετε, ως Δήμος, να πράξετε γι’ αυτό, διότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε πρόστιμα μόνο για σκουπίδια και για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, όπως γίνεται και στην περιοχή του Μελιγαλά, να μην υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς Δήμου. Καλό θα ήταν να κληθούν οι επιθεωρητές να δουν ακριβώς τι συμβαίνει και, στην τελική, να κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου, διότι δε χρωστούν τίποτα οι πολίτες, που ήδη επιβαρύνονται από τη λειτουργία της παράνομης χωματερής, η οποία πάντα “καίει” – και ιδίως τα καλοκαίρια –, να δέχονται όλους αυτούς τους ρύπους». Απαντώντας ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, είπε: «Ήδη έχει δοθεί εντολή στην Τεχνική μας Υπηρεσία να συντάξει κείμενο προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου να ζητάμε να γίνει ο έλεγχος, κατά πόσον τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της όλης επένδυσης και της όλης λειτουργίας του εργοστασίου. Για μένα είναι πάρα πολύ εύκολο να πάω στον εισαγγελέα πρωί πρωί, το ’κανε ο Νίκας, μια χαρά δημοσιότητα πήρε, παίζανε τα κανάλια δυο – τρεις μέρες, να πάω κι εγώ και ν’ ακολουθήσω τον πεπατημένη! Ήδη, σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) υπεγράφη το αίτημα προς την Περιφέρεια, θα γίνει ο έλεγχος, θα δούμε αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, και θα δούμε και ποια είναι η λεπτομέρεια του θέματος, το οποίο είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα. Βεβαίως και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν προέκυψε τώρα». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ο Δήμος χωρίς να περιμένει καμία όχληση κατευθύνεται προς την Περιφέρεια για να γίνει ο έλεγχος. Ο, δε, αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αδρακτάς, είπε ότι «το έγγραφο προς την Περιφέρεια θα σταλεί αύριο (σ.σ. Παρασκευή)».

 του Ηλία Γιαννόπουλου