26 Νοεμβρίου 2008

Ο πρόεδρος της Κίνας στην Κρήτη για... λάδι!















Τους παραδέχομαι τους φίλους μας τους Κρητικούς. Κατάφεραν να συνδέσουν το Κρητικό ελαιόλαδο με την Μεσογειακή διατροφή και έχουν δημιουργήσει συνεταιρισμούς πρότυπα, που είναι σε θέση να λανσάρουν το προϊόν τους στην αγορά με πλεονέκτημα, έναντι των υπολοίπων, αντίθετα από τους Μεσσήνιους που βλέπουν την τιμή του λαδιού να ανεβοκατεβαίνει από τα 2,40 στα 2,50 Ευρώ. Τώρα μάλιστα που σύναψαν σχέσεις και με την Κίνα ποιός τους πιάνει...

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο επισκέφτηκε σήμερα την Κρήτη και μεταξύ άλλων μετέβη στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Πεζών και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης για τα ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο.

Στο εκθετήριο της έκθεσης τον Κινέζο πρόεδρο υποδέχθηκαν παιδιά σχολείων με κινεζικές και ελληνικές σημαίες και τον καλωσόρισαν στα κινεζικά.

Επίσης ο πρόεδρος της Κίνας μετέβη σε ένα ελαιόφυτο της περιοχής, όπου είδε από κοντά τη συλλογή ελαιοκάρπου και μάλιστα ράβδισε ελιές, δείχνοντας το ενδιαφέρον της Κίνας για την ελαιοκαλλιέργεια και τα προϊόντα της.

Ο κινέζος πρόεδρος συνομίλησε με εργάτη ελαιοσυλλογής τον οποίο ρώτησε για την παραγωγή ελαιόλαδου και γενικά της καλλιέργειας της ελιάς στην περιοχή, τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η Κρήτη έχει το καλύτερο λάδι και ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην αγορά της Κίνας.