5 Δεκεμβρίου 2008

Η ελαιοκομία στην κορυφή της κρίσης

«Η ελαιοκομία, απ’ ό,τι φαίνεται, βρίσκεται στην κορυφή της κρίσης της αγροτικής οικονομίας» τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, κατά την διάρκεια σύσκεψης με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών των ελαιοκομικών περιοχών της χώρας, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις εξόδου του ελαιοκομικού τομέα από την οικονομική κρίση. Προς τον σκοπό αυτό, εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Καραμίχας να ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης άτοκη και άμεση χρηματοδότηση των ΕΑΣ, ώστε να δοθούν προκαταβολές στους ελαιοπαραγωγούς που παραδίδουν το προϊόν τους. Οπως επισημάνθηκε, η χρηματοδότηση αυτή θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συζήτησης, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας στην κρίση:
- Η υπερπαραγωγή του προϊόντος.
- Η μείωση της κατανάλωσης.
- Η μείωση των τιμών παραγωγού.
- Η επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Ισπανία για την προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων της.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ σε αθηναϊκό ξενοδοχείο και παραβρέθηκαν, εκτός από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο γενικός διευθυντής της Γιάννης Τσιφόρος, οι πρόεδροι της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, της Ελαιουργικής Νίκος Βαλής, καθώς και οι πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών από ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Πηγή: Ελευθερία