5 Φεβρουαρίου 2009

Οι Γερμανοί ξανάρχονται... με επενδύσεις στην ελιά

Δυναμική είσοδο στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας με στόχο την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρουν πρωτίστως στον αγροτικό και δευτερευόντως στον ενεργειακό τομέα επιχειρεί γερμανική εταιρεία. Αιχμή του δόρατος των επιχειρηματικών σχεδίων των Γερμανών αποτελούν η ελιά και το ελαιόλαδο. Φυσικά, ο ''κλάδος ελιάς'' που κομίζει στην αγορά η γερμανική συμμετοχική εταιρεία Ex Oriente Lux AG, κάθε άλλο παρά ''φιλικές'' προθέσεις κρύβει, αφού μακροπρόθεσμος στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός ισχυρού, ανταγωνιστικού του ελληνικού, ελαιοκομικού κλάδου στις γειτονικές χώρες. Το ευνοϊκό για ξένες επενδύσεις περιβάλλον στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας - που, ευρισκόμενες σε διαδικασία σύγκλισης με την Ε.Ε. εγγυώνται ελεύθερη μεταφορά κερδών και κεφαλαίου για επενδυτές εξωτερικού- αλλά και οι ιδανικές για την ελαιοκαλλιέργεια κλιματολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν της προσοχής των Γερμανών οι οποίοι, μέσω ενός προσεκτικά σχεδιασμένου business plan, φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που προσφέρει η συνεχώς διογκούμενη παγκόσμια αγορά. Οι προοπτικές αυτές προκύπτουν από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Τεχνολογίας Μεταφορών στο Bremerhaven της Γερμανίας, την οποία ασφαλώς έλαβε υπόψη της η Ex Oriente Lux, η Ευρώπη, με παραγωγή που υπερβαίνει τους 9,7 εκατ. τόννους ετησίως, βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς ελιάς, με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να καλύπτουν το 80% της παραγωγής. Υπό την επενδυτική σκέπη των Γερμανών, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας σκοπεύουν το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο από το ποσοστό αυτό και, ενδεχομένως, μακροπρόθεσμα να μπουν “σφήνα“ ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Πρώτος σταθμός των επενδυτικών σχεδίων της γερμανικής εταιρείας είναι η Κροατία, όπου έχει ήδη ιδρύσει τη θυγατρική Mediteranska Agroindustrija και, μέσω αυτής, προχωράει στη μίσθωση 10.000 εκταρίων γης για ελαιοκαλλιέργειες κατά μήκος των δαλματικών ακτών. Στόχος της εταιρείας είναι να επιβλέπει το σύνολο των φάσεων παραγωγής, από τη αρχική μίσθωση γης και την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, πώληση και φυσικά, την εξαγωγή του ελαιολάδου. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί την επένδυση φαίνεται από το γεγονός ότι, εκτός από κορυφαίους Κροάτες εμπειρογνώμονες, για το εγχείρημα επιστρατεύθηκαν και μερικοί από τους πλέον διακεκριμένους ξένους επιστήμονες. Στη διεθνή συμβουλευτική ομάδα βρίσκουμε ειδικούς, παραγωγούς μέχρι και γευσιγνώστες από τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία -με προφανή σκοπό την αξιοποίηση της εμπειρίας όλων αυτών στο χώρο. Αν κρίνουμε δε και από την συμμετοχή τού καθηγητή Rallo του Πανεπιστημίου της Κόρδοβας, του κορυφαίου ισπανικού πανεπιστημίου στον τομέα της αγροτικής οικονομίας που ειδικεύεται στις μεθόδους ελαιοκαλλιέργειας με έμφαση στην υπερπυκνή φύτευση, γίνεται φανερό ότι η γερμανική εταιρεία έχει καταλήξει και σε συγκεκριμένο μοντέλο καλλιέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι Γερμανοί δεν προτίθενται να περιοριστούν στην Κροατία. Ανάλογα έργα στο προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και για τη Σερβία. Επιπλέον, πέρα από την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο, τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν επενδύσεις και σε άλλους κλάδους του αγροτικού τομέα, καθώς και σε εκείνους της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, όπως και στη γενικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Πηγή: www.agronews.gr