24 Φεβρουαρίου 2009

Ημερίδα για την καλλιέργεια της ελιάς στους Γαργαλιάνους

Τις νέες τάσεις στην καλλιέργειας της Ελιάς στην Ευρώπη αλλά και την καταπολέμηση των ζιζανίων με εφαρμογές στην καλλιεργητική φροντίδα της ελιάς, αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, από την εταιρεία Μονσάντο Ελλάς, παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Αναλύοντας τις τάσεις της εποχής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τομέα των Αγροτικών Εφαρμογών κ. Νάνος δήλωσε ότι ''ο αρχικός στόχος είναι να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον όσο γίνεται και δεύτερον να μένουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη του παραγωγού, επομένως σκοπός μας είναι να γίνεται καλλιέργεια ποιο αποδοτική και ουσιαστική και πάνω από όλα οικονομική'' για να προσθέσει ότι ''θέλουμε μια παραγωγή με μείωση του κόστους, χωρίς να καταπονείται με φάρμακα, να μην μολύνει το περιβάλλον, επομένως θεωρούμε ότι όλα αυτά προυποθέτουν την ανάγκη για βιωσιμότητα της ελιάς και ήδη γνωρίζουμε ότι οι τιμές είναι χαμηλές''. Συμπλήρωσε ακολούθως ότι ''στην ημερίδα προτείναμε λύσεις με βάση τις νέες τάσεις στην Ευρώπη σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές και η πρώτη λύση θα ήταν να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσο μας επιτρέπεται και η δεύτερη λύση είναι η ποιότητα του παραγόμενου προιόντος ώστε να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που έρχονται από το εξωτερικό''.
Στην ημερίδα εκφράστηκαν λύσεις πάνω στο φλέγον ζήτημα της ορθής γεωργικής πρακτικής που αφορά την αντιμετώπιση των ζιζανίων στο χώρο της ελιάς, αλλά και την σωστή καλλιεργητική φροντίδα που οφείλουν να αναπτύξουν οι παραγωγοί ώστε να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις στο μέλλον. Ο καθηγητής του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου κ. Γέμπτος τόνισε ότι ''η βασική ιδέα ήταν να μελετήσουμε την επίδραση των διαφόρων μεθόδων ελέγχου των ζιζανίων στην ελιά και το δεύτερο σχέδιο είναι να εφαρμόσουμε την γεωργία ακριβείας στην ελιά'' για να συμπληρώσει ότι ''στη πρώτη περίπτωση μελετούμε την χρήση χλοοκοπτικών ή ζιζανιοκτόνων έναντι στην κατεργασία του εδάφους, δηλαδή οι φρέζες και τα υπόλοιπα και η δεύτερη περίπτωση είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα διαχείρισης της ελιάς ώστε να διαχειριζόμαστε κάθε κομμάτι καλλιέργειας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και όχι όπως πράττει η συμβατική καλλιέργεια της ελιάς''.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας παραγωγών ''Νέα Εποχή'' υποστήριξε ότι ''το θέμα μας αφορά όλους και συζητήθηκε από τους παραγωγούς εδώ και χρόνια με στόχο την σωστή πρακτική στο θέμα της ελαιοκαλλιέργειας και καταπολέμησης των ζιζανίων και αυτή την ανησυχία είχαμε στην ομάδα μας και βρήκαμε την ευκαιρία να την εκφράσουμε με ένα πείραμα''. Στην ημερίδα προβλήθηκαν βίντεο για τις τάσεις που ακολουθούνται σε Ευρωπαικό επίπεδο, ενώ η αίθουσα κατακλύστηκε από παραγωγούς που ενημερώθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Νάνου ότι οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν παρελθόν και επομένως πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για αύξηση της παραγωγής και τελειοποίησης της ποιότητας των προιόντων.

Πηγή: εφημερίδα Σημαία