22 Αυγούστου 2010

Σχόλιο αναγνώστη: ταλαιπωρία κατά την επίσκεψη στο φαράγγι ''Κόκκινα Πατερά''

Λυπάμαι πατριώτη, αλλά μας ταλαιπώρησες. Ξεκινήσαμε απ' τον Αγρίλη 2 οικογένειες με παιδιά να βρούμε "της γριάς την τρύπα" και τον καταρράκτη, και γυρίσαμε άπρακτοι.
α) Το δρομάκι που ξεκινά απ' το γεφύρι και πάει για την είσοδο του φαραγγιού και "της γριάς την τρύπα" τερματίζει σ' έναν ελαιώνα, απ' όπου δεν φαίνεται ούτε η αναφερόμενη από εσένα είσοδος του φαραγγιού, ούτε η κατεύθυνση για τη σπηλιά. Δεν βρήκαμε τίποτα, και αφού ξαποστάσαμε σ' έναν ίσκιο, και είπαμε να δοκιμάσουμε τον καταρράκτη.
β) Στρίβοντας στην ταμπέλα "προς καταρράκτη" καταλάβαμε ότι αφήσαμε την άσφαλτο για έναν κακοτράχαλο Α4 χωματόδρομο, όπου μόνο τζιπ πάει, και όχι έναν χωματόδρομο "σε καλή κατάσταση" όπως αναφέρεις. Με πεζή συνοδεία και ανάλογη ταχύτητα, και αρκετή σκέψη σε κάμποσα σταυροδρόμια, τα ΙΧ μας φτάσανε διαλυμένα μέσα σ' έναν ελαιώνα, όπου ο δρόμος χανόταν, και καμία "διάνοιξη μονοπατιού" φαινόταν όπως μας υποσχέθηκες, παρά την πεζή αναζήτησή μας που μας έφερε στο χείλος του φαραγγιού, του οποίου η κοίτη (Αύγουστο μήνα) από ψηλά φαινόταν κατάξερη.
Απογοητευμένοι (και τα παιδιά ακόμη περισσότερο) πήραμε το δρόμο της επιστροφής και δροσίσαμε τα ταλαιπωρημένα κορμιά μας στη θάλασσα του Λαγκούβαρδου.
Περιττό να πω ότι ρωτώντας μέσα στο χωριό για οδηγίες πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση, δεν πήραμε καμία. Η απάντηση που ακούσαμε ήταν μόνο: "Θα δυσκολευτείτε..."
Αξιέπαινη η προσπάθεια να διαφημίζουμε τον τόπο μας, αλλά όταν είναι τόσο πρόχειρη, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Έχεις ένα πλούσιο (στην όψη) blog. Στις οδηγίες όμως για ένα φαράγγι, πρέπει να λες:
- Ποιά εποχή του χρόνου είναι επισκέψιμο - ασφαλές.
- Αν ο καταρράκτης έχει νερό όλο το χρόνο (όπως η Νέδα, ας πούμε).
- Αν μπορείς να κάνεις μπάνιο.
- Ποιά σημάδια θ΄ ακολουθήσει ο επισκέπτης για να βρει αυτά που προτείνεις.
- Αν η σπηλιά είναι προσβάσιμη. (Γιατί στη φωτογραφία που έχεις βάλει στο Google Earth, "της Γριάς η τρύπα από απέναντι" δείχνει να θέλει ραπέλ!
- Σωστές και όχι παραπλανητικές πληροφορίες για την ποιότητα των δρόμων.
- Και τέλος, αν θέλετε να προσφέρετε στον τόπο σας, φτιάξτε μια ομάδα, ανοίξτε πραγματικά μονοπάτια, ασφαλίστε τα, σηματοδοτείστε τα και μετά καλέστε επισκέπτες.

Ευχαριστώ

Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη για την ταλαιπωρία που σας προκαλέσαμε. Το θέμα της σηματοδότησης έχει τεθεί πολλές φορές υπό συζήτηση και πρέπει ο Πολιτιστικός σύλλογος της Βάλτας να αναλάβει δράση και να το βελτιώσει με ιδία μέσα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να λάβει τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί μας έχει εγκαταλείψει.
Για το θέμα της ποιότητας των δρόμων μπορείτε να εκφράσετε τα παράπονα σας στον κο Δήμαρχο Γαργαλιάνων. Όσο για το εάν υπάρχει νερό τον Αύγουστο ή όχι αυτό εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις της χρονιάς.
Η καλύτερη περίοδος για επίσκεψη είναι την Άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. Πάντως σε κάθε περίπτωση το φαράγγι αναφέρεται πως δεν είναι μέχρι στιγμής προσβάσιμο και δεν ενδείκνυται σίγουρα για οικογένειες αλλά για ανθρώπους με διάθεση για εξερεύνηση...