2 Μαρτίου 2011

Δήμος Τριφυλίας: σε κατάσταση πανικού... λόγω οικονομικών

''Είμαστε σε κατάσταση πανικού'', σημείωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση του δήμου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, όπου παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Σαμπαζιώτη η οικονομική εικόνα του δήμου όπως έχει σήμερα. Από την άλλη ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι θα πρέπει να είναι διεκδικητικοί απέναντι στην κεντρική διοίκηση για τους πόρους. Στην παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του δήμου, ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι αυτή χωρίζεται σε τρεις τομείς: στις βεβαιωμένες οφειλές προς το δήμο οι οποίες δεν έχουν εισπραχθεί, σε έργα που έγιναν βάσει θεσμοθετημένων πόρων των δήμων με βάση τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν, και σε έργα που έγιναν με δεδομένη χρηματοδότηση όπως είναι το πρόγραμμα «Θησέας» που κάποια στιγμή σταμάτησε. Στο πρώτο κομμάτι τα έσοδα που κάνει να εισπράξει ο δήμος είναι συνολικά 1,850 εκ. ευρώ. Από αυτά 320.000 αφορούν την ενότητα της Κυπαρισσίας, 1,1 εκ. τους Γαργαλιάνους, 220.000 τα Φιλιατρά, 90.000 τον Αετό, 115.000 την Αυλώνα και 9.000 την Τριπύλα. Τόνισε πως γίνεται μια προσπάθεια να εισπραχθούν αυτά τα ποσά παρατηρώντας ότι λείπουν ακόμη αρκετά που δεν έχουν βεβαιωθεί.
Στον τομέα που αφορά έργα που έγιναν με θεσμοθετημένους πόρους στο δήμο τα οποία τελικά δεν δόθηκαν (π.χ. ΣΑΤΑ), το συνολικό ποσό της οφειλής είναι περίπου 800.000 ευρώ, το οποίο επιμερίζεται από 200.000στους τρεις πρώην Δήμους Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων και 200.000 περίπου από τους υπόλοιπους δήμους. Οπως είπε ο κ. Σαμπαζιώτης τα έργα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν και έχουν γίνει εντάλματα τα οποία δεν έχουν πληρωθεί ακόμη είναι: για την Κυπαρισσία 470.000 ευρώ, 950.000 για τους Γαργαλιάνους, 183.000 για τα Φιλιατρά, 66.000 για την Αυλώνα, 1,04 εκ. ευρώ για τον Αετό και 15.000 για την Τριπύλα. Ακόμη τόνισε πως οι κατασχέσεις που έχουν κάνει εργολάβοι έναντι του δήμου αφορά ποσό 900.000 ευρώ, το οποίο διευκρίνισε πως δεν είναι αθροιζόμενο με τα προηγούμενα αλλά μέσα σε αυτά. Το τρίτο ποσό που αφορά το πρόγραμμα «Θησέας» για έργα που έχουν γίνει και δεν έχουν πληρωθεί είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ.
Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι αυτή την στιγμή στήνεται ο δήμος που θεωρείται από τους μεσαίους προς μεγάλους και οι υπηρεσίες του ακόμη δεν έχουν αποτελέσει μια ενότητα. Προανήγγειλε μάλιστα εφιαλτικά σενάρια για τα οικονομικά των δήμων, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι δεν θα εφαρμοστούν νέοι φόροι και αυξήσεις αλλά αυτά που οφείλονται θα πρέπει να εισπραχθούν. Απαντώντας στην συνέχεια σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι τα ταμειακά υπόλοιπα του δήμου χωρίς τα δεσμευμένα χρήματα είναι 1,3 εκ. συν φυσικά τα οφειλόμενα στο δήμο 1,8 εκ., ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του δήμου όπως αναφέρθηκε πιο πάνω είναι της τάξεως των 3 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι είναι στα ίδια επίπεδα υποχρεώσεις και έσοδα. Σημείωσε πάντως ότι όλα αυτά είναι λογιστικά νούμερα και η απογραφή που ολοκληρώνεται θα δείξει την πραγματική εικόνα.
«Το γεγονός ότι αυτή η παρουσίαση γίνεται τώρα δείχνει ότι δεν θέλετε και πολύ να αγγίξετε την πραγματικότητα»
επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος. «Οι πολίτες όμως θέλουν να ενημερωθούν, πρέπει να μάθουμε γιατί δεν εισπράχθηκαν τα ποσά αυτά, ποιοι χρωστάνε, τι συνέβη, πότε ξεκίνησαν τα έργα», συμπλήρωσε για να καταλήξει ότι και μετά από αυτή την παρουσίαση πάλι δεν έγινε γνωστό το πραγματικό χρέος του δήμου. Για έλλειψη ενημέρωσης πριν την συνεδρίαση του συμβουλίου έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης συμπληρώνοντας ότι ο «Καλλικράτης» φέρνει θύελλα στους δήμους και οι πολίτες θα κληθούν πάλι να πληρώσουν. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακας, επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος, ενώ ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος επισήμανε ότι τα απόνερα του «Θησέα» ακόμη δεν έχουν τελειώσει. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής απογραφής Γιάννης Κατσούλας επισήμανε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της απογραφής. «Είμαστε σε πανικό, πέρα από την κατάσταση του κόκκινου συναγερμού», τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και σημείωσε ότι είναι σε επαφή με εργολάβους για να μην μπλοκάρουν άλλα χρήματα γιατί «όπως πάει δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε τους υπαλλήλους». Πληρέστερη εικόνα όπως ανέφερε θα υπάρχει με την απογραφή υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την κεντρική διοίκηση για να δοθούν χρήματα καθώς δεν μπορούν οι δήμοι να επωμίζονται τις υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης. Απαντώντας σε ερώτημα του Θανάση Πετρόπουλου αν θα κριθεί η χρηστή διοίκηση των προηγούμενων δημοτικών αρχών, τόνισε πως αν χρειαστεί από την απογραφή θα γίνουμε και εισαγγελείς.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία