23 Οκτωβρίου 2008

Ιστορία της Τριφυλίας

Η περιοχή ονομάστηκε Τριφυλία, επειδή τρία φύλα εγκαταστάθηκαν και κατοίκησαν σε αυτήν κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, οι φυλές αυτές ήταν των Επειών, των Μινύων και των Ηλείων. Σύμφωνα με ορθότερη άποψη, οι φυλές αυτές ήταν των Πυλίων, των Μινύων και των Αιτωλό-Ηλείων. Από την εποχή του Ομήρου, ολόκληρη η περιοχή της αρχαίας Τριφυλίας ονομάζεται Πύλος. Η ονομασία Τριφυλία κάλυπτε στην αρχαιότητα και την σημερινή επαρχία της Ολυμπίας μέχρι τον ποταμό Αλφειό. Οι τρεις αυτές φυλές, δηλαδή οι Πύλιοι, οι Μίνυοι και οι Αιτωλοηλείοι ή Επειοί (=έποικοι) αποτέλεσαν μια εθνότητα με το όνομα Τριφύλιοι.
Οι Τριφύλιοι ανέπτυξαν την γεωργία και κτηνοτροφία, την υφαντουργία, την αλιεία, την ναυτιλία και το εμπόριο. Η Τριφυλία ήταν πυκνοκατοικημένη με πολλές πόλεις, συνοικισμούς, αγροικίες, ιερά, ποιμενικά υπόστεγα και με πολλά φρούρια. Γλυπτικά αριστουργήματα μέσα σε θαυμαστούς ναούς, μεγαλόπρεπους και πολυδάπανους, που εμπνεύστηκαν φημισμένοι αρχιτέκτονες, ιππόδρομοι, θέατρα, κρήνες, στοές με καλλίγραμμους κίονες, αγορές, στάδια, αγάλματα Ολυμπιονικών και αναθηματικές στήλες στόλιζαν τις πόλεις της Τριφυλίας. Εδώ γίνονταν εορταστικές συγκεντρώσεις, αμφικτιονίες, συνέδρια, πανηγύρια και αγώνες ευγενούς άμιλλας. Από το 672πΧ, οι Αιτωλο-Ηλείοι αρχίζουν να εισβάλουν στην Τριφυλία και να την λεηλατούν. Το 659 π.Χ. έρχονται στην περιοχή και οι Σπαρτιάτες. Το 580 π.Χ. οι Ηλείοι γίνονται κύριοι της Τριφυλίας και το 550 π.Χ., με την βοήθεια των Σπαρτιατών, αποκτούν την αυτοτέλειά τους. Ελεύθεροι πλέον το 480 π.Χ., οι Τριφύλιοι πολεμούν τους Πέρσες. Μετά τους Περσικούς πολέμους, τα καλύτερα μέρη της Τριφυλίας καταστράφηκαν από του Ηλείους. Αλλά σιγά-σιγά, οι Τριφύλιοι ξανάχτισαν και ανασυγκρότησαν τις πόλεις τους. Το 420 π.Χ. συμμετέχουν στην συμμαχία της Αγροτικής Δημοκρατίας της Αρκαδίας με τους Αθηναίους κατά της ολιγαρχικής Σπάρτης. Εισβάλουν τότε οι Σπαρτιάτες, γίνονται κύριοι όλων των τριφυλιακών πόλεων και εισάγουν το ολιγαρχικό σύστημα. Στην εποχή του Πολύβιου (301 π.Χ.), υπάρχουν ακόμα στην Τριφυλία εννέα πόλεις με κάποια ζωή και κίνηση. Το 212 π.Χ. η Τριφυλία υπέκυψε στον Μακεδόνα Φίλιππο. Οι Τριφύλιοι, ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του. Από το 214 π.Χ. μέχρι το 300 μ.Χ. κυριαρχούν στην περιοχή οι Ρωμαίοι. Οι πόλεις λεηλατούνται και ερημώνονται.
Το 423 μ.Χ. ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Β', με σφοδρό μίσος κατά των ειδωλολατρικών ναών, διέταξε την καταστροφή τους. Ό,τι απέμεινε από τους αρχαίους ναούς το φύλαξε ευλαβικά η γη, για να το ξαναβγάλει αργότερα στο φως με τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή. Από το 1205 μ.Χ. η περιοχή δέχεται τις επιδρομές των Φράγκων και αργότερα (1463-1700 μ.Χ.) οι κάτοικοι συμμετέχουν στον πόλεμο κατά των Τούρκων στο πλευρό των Ενετών. Το 1715 μ.Χ. οι Τούρκοι γίνονται κυρίαρχοι της περιοχής. Από την χρονιά εκείνη και μέχρι το 1821, αρκετά μικρά χωριά έγιναν κωμοπόλεις και άλλα εξαφανίστηκαν. Στα χρόνια της Επανάστασης (1821-1831), οι κάτοικοι ελευθέρωσαν την περιοχή τους και πολέμησαν σε όλη την Πελοπόννησο. Όταν γύρισαν στα σπίτια τους, βρήκαν μόνο ερείπια. Ο Ιμπραήμ είχε κάψει πολλά χωριά και είχε κόψει τα αμπέλια και τα καρποφόρα δέντρα.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό, η περιοχή της Μεσσηνίας ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης χώρας.

1 σχόλια:

FILIATRANEWS είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να προβληθεί η βάλτα.

Στο Φιλιατρά News θα υπάρχει σύνδεσμος που θα οδηγεί στο blog σας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να βάλετε κάπου το e-mail σας για να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.