6 Ιανουαρίου 2009

Άγιος Χριστόφορος Φιλιατρών




























Ανατολικά των Φιλιατρών, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στους Χριστιάνους και την Βάλτα & στους πρόποδες του Άη Λιά, σε μια επίπεδη επιφάνεια που θυμίζει μπαλκόνι, βρίσκεται ο Άγιος Χριστόφορος. Το σημείο αυτό τράβηξε την προσοχή μοναχών τον 8ο αιώνα μ.χ. οι οποίοι στις σπηλιές και τα ανοίγματα των βράχων έφτιαξαν τα πρώτα κελιά τους δίνοντας το όνομα ''Ασκητάρια'' στην περιοχή.
Στη μετόπη του μεγάλου βράχου είναι σκαλισμένος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Χριστόφορο. Ο ναός στο παρελθόν ήταν διακοσμημένος από τοιχογραφίες οι οποίες έχουν κατασταφεί από την φθορά του χρόνου και τις ασβεστώσεις.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ο οποίος χρονολογείται στο 1373 μ.χ. Επιγραφή που βρέθηκε στο ναό παρέχει την πληροφορία πως η Μονή του Αγίου Χριστοφόρου ήταν Σταυροπηγιακή, ήταν δηλαδή ανεξάρτητη από την επισκοπή Χριστιανουπόλεως και εξαρτιόταν απευθείας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Δίπλα ακριβώς βρίσκεται σπήλαιο από σχισμή του οποίου αναβλύζει νερό. Το σημείο ονομάζεται ''της Παναγίας το πόδι'' καθώς στο βράχο υπάρχει ομοίωμα πατήματος ποδιού και σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο οι μοναχοί είχαν δει την Παναγία.
Πολύ κοντά στην Μονή έχει ανακαλυφθεί τάφος Μυκηναικού τύπου με πλουσιότατα ευρήματα, αν και κατά την ανακάλυψή του ο τάφος είχε ήδη συληθεί.
Επίσης κοντά στο ναό έχουν βρεθεί θραύσματα μελανόμορφων αγγείων του 3ου αιώνα π.χ. Τα ευρύματα αυτά μαρτυρούν ότι ο χώρος του Αγίου Χριστοφόρου πριν τη χρησιμοποίησή του κατά τον 8ο αιώνα μ.χ. ως χριστιανικό κέντρο, προυπήρξε ειδωλολατρικό κέντρο.
Η σημερινή εικόνα του χώρου δυστυχώς είναι απογοητευτική καθώς παρουσιάζει σημάδια εγκατάληψης, παρόλο που, όπως διαβάζουμε σε σχετική επιγραφή, ο ναός τελεί υπό την προστασία του συλλόγου υποδηματοποιών Φιλιατρών και το σημείο βρίσκεται σε τοποθεσία πολύ κοντά στα Φιλιατρά και θα μπορούσε πολύ εύκολα να αναδειχθεί.