29 Ιανουαρίου 2009

Ελαιοκομία: 40 ευρώ το στρέμμα ζητεί η ΕΑΣ Μεσσηνίας

Να αυξηθεί στα 100 εκ. ευρώ η αποζημίωση για την ελαιοκομία, ώστε το ποσό να διαμορφωθεί στα 40 ευρώ το στρέμμα, ζητεί μεταξύ άλλων αιτημάτων η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Ζητεί, επίσης, το πάγωμα των χρεών αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων για 3 χρόνια.
Τα 13 συνολικά αιτήματα που εγκρίθηκαν στη συνέλευση του περασμένου Σαββάτου στη Νομαρχία και τα οποία κατέθεσε η Ενωση για τη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι:
1) Προσδιορισμός του κατ‘ επάγγελμα αγρότη με κριτήριο την κατοχή ασφαλιστικού βιβλιαρίου ΟΓΑ, ώστε να κατοχυρώνεται το αγροτικό επάγγελμα και στα δικαιούχα πρόσωπα να συμπεριληφθούν και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
2) Αύξηση της οριζόντιας αποζημίωσης που αφορά στην ελαιοκομία σε επίπεδο ανάλογο με τα άλλα στηριζόμενα προϊόντα και από 50εκ. ευρώ να αυξηθεί στα 100 εκ. ευρώ με εκτατικό κριτήριο κατανομής (όχι ποσοτικά), ώστε το καταβλητέο ποσό να διαμορφωθεί σε επίπεδο τουλάχιστον 40 ευρώ το στρέμμα.
3) Στα οπωροφόρα να περιλαμβάνονται πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, σταφίδα και σύκα. Αμεση πληρωμή των δικαιωμάτων στους συκοπαραγωγούς.
4) Αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ όλων των αγροτικών προϊόντων (φυτικά και ζωικά) από 7% στο 12% στους κατ‘ επάγγελμα αγρότες.
5) Χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και Ενώσεων για συγκέντρωση, διαχείριση παραγωγικού ελαιολάδου με προκαταβολή 2 ευρώ το κιλό, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
6) Να συμπεριληφθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας στα μέτρα στήριξης των ΜΜΕ (ΤΕΜΠΜΕ).
7) Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα στο επίπεδο του 9% (συμψηφισμός με επιστροφή).
8) Πάγωμα των χρεών των αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων για 3 χρόνια.
9) Αμεση υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων της Πελοποννήσου και την περαιτέρω ενίσχυση των κτηνοτρόφων με δωρεάν διάθεση ζωοτροφών.
10) Αμεση καταβολή των επιδοτήσεων στους βιοκαλλιεργητές.
11) Ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από το κράτος όπως έχει ήδη αποφασιστεί με νόμο.
12) Ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των αρμόδιων αρχών για εξάλειψη της αισχροκέρδειας και μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
13) Συνταξιοδοτικό ΟΓΑ: Μείωση του ορίου ηλικίας του αγρότη και της αγρότισσας στα 60 έτη και διπλασιασμός της βασικής σύνταξης.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία