22 Ιανουαρίου 2009

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης με στόχο την ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων, αλλά και όλων των μακροχρόνια άνεργων προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για το Ταμείο Εγγυήσεων και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη. Η έκτακτη αυτή εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, κυμαίνεται από 100 - 200 ευρώ ανά δικαιούχο, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά γεωγραφική περιοχή της χώρας και αφορά τους συνταξιούχους στους οποίους καταβάλεται ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους μακρόχρόνια άνεργους. Η ενίσχυση χορηγείται σε κάθε άτομο που ανήκει σε μία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει και άλλο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό που δικαιούται την ενίσχυση.
Ειδικότερα, χορηγούνται:
-200 ευρώ για τους κατοίκους των νομών: Αρκαδίας Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας και Χαλκιδικής.
-150 ευρώ στους κατοίκους των νομών: Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Πρέβεζας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
-100 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών: Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων και Χίου.
Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί στους μεν συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών φορέων από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη, στους δε μακροχρόνια ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ