24 Ιανουαρίου 2009

Τοξική βόμβα στη Γιάλοβα

Τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Γιάλοβας πραγματοποιούνται εργασίες για την ανέλκυση και διάσπαση του πλοίου «RΑΜΟΝΑ», που βρίσκεται εκεί ναυαγισμένο και παροπλισμένο σχεδόν 30 χρόνια.
Κάτι σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι, η περιοχή της Γιάλοβας είναι «NATURA 2000», έχει αναχθεί σε αρχαιολογικό χώρο και καλό ήταν η θάλασσα να μην έχει αντίστοιχα στοιχεία (σ.σ. το συγκεκριμένο πλοίο) ώστε να υπάρχει και η ανάλογη προστασία του τοπίου και του κάλλους του προσδιορισμού (σ.σ. «NATURA 2000»). Όμως μετά τις εργασίες που τελούνται στην περιοχή και ξεφορτόνωντας το εμπόρευμα που είχε μείνει τόσα χρόνια διαπιστώνεται πως, το φορτίο που περιέχει είναι τοξικό. Πιο συγκεκριμένα, τα σακιά που μετέφεραν οι εργάτες στην παραλία έγραφαν επάνω «ALUMINIUM SULPHATE» (δηλ. θειούχος άργιλος), της εταιρίας «VIOPHARM LTD» από την Ελλάδα στο Κάιρο.
Στην τοξικολογική ανάλυση της χημικής ουσίας που μεταφέρετο από το πλοίο, αναφέρεται ότι, πρέπει να ταξιδεύει σε συγκεκριμένες συνθήκες, χρησιμοποιείται με ασφάλεια μόνο σε φούρνους αποτέφρωσης, σε επαφή με το περιβάλλον, το νερό εν προκειμένω το μολύνει, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να προκαλεί καρκίνο σε όσους έρχονται σε επαφή με αυτό. Τα αποτελέσματά του είναι τραγικά για όλους, όταν είναι στον αέρα προκαλεί την όξινη βροχή και δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή που είναι θεωρητικά προστατευμένη και υψηλή προστασία δεν μπορεί να έχει μια πηγή καρκίνου και μολύνσεως στην καρδιά της. Τέλος, χτες στο σημείο αυτό που διενεργούνται οι εργασίες ενός ιδιωτικής ιδιοκτησίας πλοίου, το Λιμενικό έχει απομονώσει το μέρος και δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει. Το ερώτημα που γεννάται είναι, τι δουλειά έχει το Λιμενικό σε ιδιωτική περιουσία; Αλλά και γιατί δεν αφήνει τους περίοικους να πλησιάσουν; Κάτι γίνεται και κάτι λογικά υπάρχει...

Πηγή: εφημερίδα Επικαιρότητα