22 Ιανουαρίου 2009

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες της Μεσσηνίας

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων φαίνεται πως ετοιμάζονται να εισέλθουν και οι αγρότες της Μεσσηνίας διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων σε αντιδιαστολή με το υπέρογκο κόστος παραγωγής που οι ίδιοι καλούνται να καλύψουν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τα εισοδήματά τους χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνονται και οι ίδιοι δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ως λύση ανάγκης στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει φαίνεται πως είναι η προσφυγή τους σε κινητοποιήσεις. Μάλιστα ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών απεύθυνε χθες κάλεσμα - με ανακοίνωσή του που υπογράφουν ο πρόεδρος, Αριστοτέλης Καναβός και ο γραμματέας, Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος - προς όλους τους αγρότες της Μεσσηνίας να επικοινωνήσουν με τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών «για την καλύτερη και δυναμικότερη οργάνωση των κινητοποιήσεων». Οι αγρότες επικαλούνται πως πλέον βρίσκονται σε απόγνωση. Την κραυγή αγωνίας και ανησυχίας τους εκφράζουν υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου και των υπόλοιπων αγροτικών προϊόντων (κηπευτικά- κτηνοτροφικά) σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουμε φτάσει σε απόγνωση. Επειδή δεν πάει άλλο, έχουμε ξεκινήσει επαφές με Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής, καθώς και με αγρότες για την οργάνωση παμμεσσηνιακών κινητοποιήσεων. Ζητάμε από όλους τους αγρότες της Μεσσηνίας να επικοινωνήσουν με τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών για την καλύτερη και δυναμικότερη οργάνωση των κινητοποιήσεων».
Και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορώνης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους αγρότες να βρίσκονται «σε αγωνιστική επαγρύπνηση μέχρι νεωτέρας ανακοινώσεως».
Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και κατ' επέκταση ανακούφισης των αγροτών ζήτησε ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Χρήστος Μαλαπάνης σε ερώτηση που απηύθυνε προς τον νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο. Ο κ. Μαλαπάνης ζητά τη σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το «αγροτικό ζήτημα», κατά την οποία θα συμμετάσχουν και οι φορείς των αγροτών, εκφράζοντας τις τοποθετήσεις τους και τη δική τους φωνή. Αναλυτικά ο κ. Μαλαπάνης αναφέρει: «Όλος ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας είναι ανάστατος και διαμαρτύρεται για την αδιέξοδη αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης. Επειδή στη Μεσσηνία: Ένας από τους δυο πυλώνες ανάπτυξής της είναι ο πρωτογενής τομέας. Επειδή η τιμή του λαδιού βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο. Επειδή το κόστος παραγωγής αυξάνεται ενώ οι τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων μειώνονται με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα να έχει μειωθεί την τελευταία 5ετία κατά 26%. Επειδή είμαστε η χώρα στην Ε.Ε. με το μεγαλύτερο άνοιγμα ψαλίδας τιμών μεταξύ παραγωγού - καταναλωτή. Επειδή η αισχροκέρδεια, οι «ελληνοποιήσεις» και τα καρτέλ οργιάζουν στην εμπορία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή. Επειδή ο Νομός είναι πυρόπληκτος και οι όποιες διαδικασίες αποζημίωσης καθυστερούν προκλητικά, χωρίς να καλύπτουν στοιχειωδώς την απώλεια του εισοδήματος. Επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση σαν συνέπεια όλων των παραπάνω και δίκαια ξεσηκώνονται. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών από την πολιτεία, κάτι που τώρα φαίνεται περισσότερο εφικτό μετά την χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητος. Ως εκ τούτου κρίνουμε σκόπιμο την άμεση συζήτηση του «αγροτικού ζητήματος» σε αποκλειστική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με σκοπό την ανάδειξή του και την διεκδίκηση πλαισίου μέτρων στήριξης των αγροτών, με την συμμετοχή των φορέων τους».
Στη Μεσσηνία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα με ακρίβεια η μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις, εάν δηλαδή θα έχουμε και στον νομό μας αποκλεισμούς δρόμων από τρακτέρ. Πρόκειται σαφώς για ακραία μορφή κινητοποιήσεων, ωστόσο είναι ο έσχατος τρόπος αντίδρασης των αγροτών, εν μέσω οικονομικής κρίσης και συρρίκνωσης του εισοδήματός τους, ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη αγροτική πολιτική από την Κυβέρνηση.

Πηγή: εφημερίδα Επικαιρότητα