9 Ιανουαρίου 2009

Ο ελαιοκομικός «χάρτης» στην ΕΕ

Αύξηση παραγωγής ελαιολάδου στα περισσότερα ελαιοπαραγωγικά κράτη της ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων τους σε επίπεδο COPA-COGECA, αναμένεται τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Μόνη εξαίρεση η Ισπανία, της οποίας η παραγωγή εκτιμήθηκε μειούμενη εφέτος.
Σύμφωνα με τον κ. Θ. Βλουτή, από την υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του οργάνου, εκ μέρους της Γαλλίας επισημάνθηκε η αύξηση της παραγωγής, την οποία οι Γάλλοι αποδίδουν στην αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης.
Όσον αφορά στην Ισπανία, οι εκπρόσωποι των Ιβήρων δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση της παραγωγής στους 1.100.000 τον. για το 2009. Επισημάνθηκε επίσης, η πτώση των τιμών στον παραγωγό, η οποία πλέον κυμαίνεται γύρω στα 2 ευρώ/κιλό γεγονός που καθιστά πλέον ασύμφορη την καλλιέργεια. Ο Ισπανός εκπρόσωπος πρότεινε ευρεία συζήτηση μεταξύ των παραγωγών αλλά και των Διεπαγγελματικών των ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε.
Το πρόβλημα εκτιμάται ότι προέρχεται από επιτηδευμένους χειρισμούς της Βιομηχανίας.
Στον τομέα των επιτραπέζιων ελιών παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής και αναμένεται και άλλη πτώση το 2009 λόγω της ξηρασίας.
Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί δήλωσαν ότι αναμένεται αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου το 2009, από 500.000 τον. το 2008 στους 575.000 τον. το 2009. Παράλληλα, επισημάνθηκε η πτώση των τιμών του παραγωγού τόσο κατά την περίοδο 2007/08 όσο και κατά την έναρξη της περιόδου 2008/09. Και οι Ιταλοί εκτιμούν ότι το πρόβλημα προέρχεται από τους χειρισμούς της Βιομηχανίας. Πρότειναν δε την συνεργασία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε.
Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε ότι αντιμετωπίζονται τα ίδια προβλήματα δηλ. πτώση των τιμών παραγωγού, ενώ ο εκπρόσωπος της Πορτογαλίας επεσήμανε ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και στην χώρα τους ο τομέας.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ