11 Ιανουαρίου 2009

Made in Greece ή μύθος τελικά‏???

Άρθρο του Βασίλη Κίτσου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Φιλιατρά News και Φιλιατρά Forum.

Καθώς το 2009 Μπαίνει για τα καλά πλέον στην καθημερινή ζωή μας και ελπίζοντας για καλύτερες μέρες σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στους φορείς του Νομούνα είναι πιο ενεργητικοί και δραστήριοι.
Όμως το 2008 άφησε μια ανοικτή πληγή,που κατά την προσωπική μου άποψη δύσκολα θα κλείσει ιδιαίτερα στον Ελαϊκό κόσμο.
Κάποιοι νόμισαν ότι δεν θα πάρουμε είδηση τι γίνεται και το πέρασαν σιωπηλά και υπόγεια χωρίς διαμαρτυρία εκτός από λίγες μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Έλα όμως που υπάρχουν και κάποιοι που είναι πονηροί και υπεύθυνοι και το έβγαλαν στην φόρα.
Μιλάω για τον νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο με ισχύ την 16.11.2008 με θέμα την υποχρεωτική αναγραφή του τόπου παραγωγής και ελαιοποίησης του Ελαιοκάρπου και φυσικά προϊόντα ελαιολάδου.
Αναλυτικά:
Από τις 16.11.2008 υποχρεώνονται όλες οι συσκευασίες ελαιολάδου να αναγράφουν την προέλευση του ελαιολάδου και τον τόπο ελαιοποίησης και φυσικά την χώρα. Μιλάμε δηλαδή για το MADE IN GREECE. Αυτό είναι κοινοτική οδηγία για όλες τις χώρες που παράγουν η συσκευάζουν ελαιόλαδα ή μείγματα ελαιολάδων. Πρέπει να αναγράφουν από που προέρχονται οι Ελαιόκαρποι, την Χώρα ελαιοποίησης με την αναγραφόμενη σειρά αν είναι από διαφορετικές χώρες.
Στην Ιταλία εφαρμόζεται από 17.01.2009 με δύο χρόνια προσαρμογής, στην Ελλάδα με απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, και ανάπτυξης με κοινή τους απόφαση ο συγκεκριμμένος νόμος δεν παίζει σε ισχύ. Είχαμε μια ευκαιρία να καθαρίσουμε την αγορά, να την κάνουμε πιο υγιή και εμείς την πατήσαμε. Αυτή δυστυχώς είναι η αγροτική πολιτική της Ελλάδας και ιδιαίτερα Ελαϊκή.
Πριν τα Χριστούγεννα η ομάδα του Φιλιατρά Forum,Φιλιατρά News ανάρτησε το πιο πάνω θέμα προς συζήτηση όπου έγινε μεγάλη ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για το συγκεκριμένο νόμο. Κι εγώ σαν πολίτης και ελαιοπαραγωγός και ελαιοτριβέας του νομού Μεσσηνίας ρωτάω τα εξής:
Υπάρχουν σε αυτόν τον νομό βουλευτές να αντιδράσουν?? Έστω να κάνουν μια ερώτηση στην Βουλή.
Υπάρχει ΕΑΣ? Τότε ποια συμφέροντα υπερασπίζονται αυτοί? Μήπως των εμπόρων???
Δεν υπάρχει διεύθυνση Γεωργίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας? Αλλά αυτοί κάνουν μια ζωή ότι δεν ξέρουν.
Δεν υπάρχει Επιμελητήριο? Αυτοί μόνο με τους δρόμους της Ελιάς ασχολούνται.
Τι να τους κάνουμε όταν θίγονται η ποιότητα και η προέλευση του Μεσσηνιακού Ελαιολάδου.
Δεν υπάρχει Νομαρχία? (Δόξα το θεό και Νομάρχη έχουμε και τέσσερις αντινομάρχες.)
Δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί??? Τι κάνουν οι συνεταιριστές? Κοιμούνται?
Τελικά δεν υπάρχει κανένας να αντιδράσει γι αυτό???
Και ενώ θα έπρεπε να είμαστε στους δρόμους και να διαμαρτυρόμαστε οι φορείς του Νομού με πρώτο τον Νομάρχη έδιναν ευχές στα διάφορα έντυπα και όχι μόνο καμαρωτοί, σαν τα κοράκια για τον καινούριο χρόνο λες και ο χρόνος θα έκανε αυτά που έπρεπε να κάνουν αυτοί.
ΑΙΣΧΟΣ Κύριοι της Καλαμάτας και λυπάμαι γιατί μέρα με την μέρα ανακαλύπτω ποιοί και τι ανθρωπάκια μας διοικούν.
Και κλείνοντας θέλω να σας στείλω και ένα μικρό μήνυμα. Ότι η ομάδα μας από τα Φιλιατρά Mεσσηνίας αντιδρά γι αυτά τα οποία γίνονται και που εσείς δεν πήρατε χαμπάρι και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν καρεκλοκένταυρο είτε λέγεται υπουργός είτε λέγεται Νομάρχης να παίξει με αυτό το προϊόν που λέγεται ελαιόλαδο.

MESSINIAN FARM
BASILHS.G.KITSOS
DIRECTOR

Πηγή: Filiatra news