Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται στις μέρες μας για την νέα διοικητική διαίρεση της χώρας και πολλές οι αντιδράσεις που προκύπτουν από τις τοπικές κοινωνίες για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σε επίπεδο δήμων. Οι αντιδράσεις αυτές προέρχονται κυρίως από τους κατοίκους δήμων που δεν θέλουν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία τους χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των κατοίκων πρώην κοινοτήτων & νυν Δημοτικών Διαμερισμάτων, οι οποίοι δεν ερωτήθηκαν ποτέ στο παρελθόν και ούτε πρόκειται να ερωτηθούν στο μέλλον.
Όσον αφορά τις αλλαγές σε επίπεδο νομών είναι σημαντικό να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή εξετάζοντας τις αλλαγές που έχουν γίνει στο παρελθόν στο νομό Μεσσηνίας.
1833. Ο Νομός Μεσσηνίας περιλαμβάνει τις επαρχίες α) Ολυμπίας (πρώην Φαναρίου και τα υπόλοιπα μέρη της αριστερής όχθης του Αλφειού) με πρωτεύουσα το Φανάρι. β) Τριφυλίας (πρώην Αρκαδίας) με πρωτεύουσα την Αρκαδιά (Κυπαρισσία). γ) Μεθώνης (πρώην Μεθώνης, Νεοκάστρου και Κορώνης) με πρωτεύουσα την Μεθώνη. δ) Μεσσήνης (πρώην Ανδρούσης, Ιμπλακίων και Μικρομάνης) με πρωτεύουσα την Ανδρούσα. ε) Καλαμών (πρώην Καλαμάτας και Νησιού) με πρωτεύουσα την Καλαμάτα. Πρωτεύουσα του Νομού ορίζεται η Αρκαδιά (Κυπαρισσία). ‘Ορια του Νομού ο Αλφειός και ο Ταύγετος έως τη Βέργα.
1845. Ο Νομός Μεσσηνίας περιλαμβάνει πλέον τις επαρχίες: α) Ολυμπίας (Ανδρίτσαινα), β) Τριφυλίας (Κυπαρισσία), γ) Πυλίας (Νεόκαστρο Πύλος), Πρωτεύουσα η Καλαμάτα.
1899. Αποσπάται από τον Νομό η Τριφυλία και η Ολυμπία και σχηματίζει δικό της Νομό με πρωτεύουσα την Κυπαρισσία. Ο Νομός Μεσσηνίας περιλαμβάνει τις επαρχίες Καλαμών, Μεσσήνης και Πυλίας.
1909. Καταργείται ο Νομός Τριφυλίας και εντάσσεται στο Νομό Μεσσηνίας.
1939. Η Επαρχία Ολυμπίας αποσπάται και εντάσσεται στο Νομό Ηλείας, πλήν των χωριών Αγ. Σώστη, Αμπελιώνα, Κακαλετρίου, Νέδα, Πετραλώνων, Πέτρας, Σκληρού και Στάσιμου. Περίπου ταυτόχρονα, αποσπάσθηκε από την Λακωνία και εντάχθηκε στη Μεσσηνία η Μεσσηνιακή Μάνη.
1/1/1999. Με Τον «Νόμο Ι. Καποδίστριας» παύουν υφιστάμενες όλες οι επαρχίες της χώρας, καταργούμενες ως μονάδες διοικητικής διαίρεσης.
Πηγή Χάρτη: kopanaki news
1 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου