29 Σεπτεμβρίου 2011

Δυσοίωνα μηνύματα για το ελαιόλαδο τη νέα ελαιοκομική χρονιά

Ιδιαίτερα συγκρατημένοι είναι στις εκτιμήσεις τους για την πορεία της νέας ελαιοκομικής περιόδου οι εκπρόσωποι του ελαιοπαραγωγικού κόσμου της Μεσσηνίας. Πάντως, η αναμενόμενη αύξηση στην παραγωγή της Ισπανίας και το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν οι ιταλικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο αγοράζουν το χύμα ελαιόλαδο από την περιοχή μας, δημιουργούν προβληματισμό. «Στο χύμα λάδι η ζήτηση είναι κυρίως από Ιταλία, και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πάγωμα. Όπως και εδώ, έχει αρχίσει και στην Ιταλία να υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας του τραπεζικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις» μας λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που φαίνεται να ξεκινάει και το οποίο σίγουρα δεν είναι προς όφελός μας».
Για μειωμένη παραγωγή στην περιοχή του, λόγω ακαρπίας, μιλά ο Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» - Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η μείωση θα φτάσει το 40% ή και 50%» λέει. Ενώ για την ποιότητα: «Μέχρι στιγμής πάει πολύ καλά. Αν συνεχίσει έτσι, θα είναι καλή». Χάρις στις καλλιεργητικές μεθόδους που ακολουθεί (Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κ.λπ.) ο «Ελαιώνας», όπως σημειώνει ο πρόεδρός του, πετυχαίνει τιμές παραγωγού μεγαλύτερες από το μέσο όρο, έχοντας πουλήσει την περασμένη χρονιά ακόμη και με 2,80 το κιλό, όταν στην υπόλοιπη Μεσσηνία η τιμή ελαιολάδου ήταν αρκετά πιο χαμηλή.
Για το πώς βλέπει ο κ. Αθανασόπουλος τη φετινή χρονιά σε σχέση με την κρίση: «Στον αγροτικό τομέα η κρίση υπάρχει εδώ και χρόνια. Από τη στιγμή που το ελαιόλαδο έχει χαμηλές τιμές, τι άλλο να μας επηρεάσει; Το μόνο που επηρεάζει κι άλλο τον αγρότη, είναι η επιπλέον φορολογία και τα επιπλέον χρήματα που δαπανά, όπως όλοι σήμερα».
Πτώση της φετινής παραγωγής στους Γαργαλιάνους σε σχέση με πέρυσι προβλέπει και ο Κώστας Μπουλουλής, υπεύθυνος γεωπόνος της «Νέας Εποχής» - Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, που ακολουθεί Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και διαθέτει κυρίως τυποποιημένο ελαιόλαδο. Όσο για τις τιμές: «Αν υπάρξει αύξηση στην παραγωγή της Ισπανίας, που είναι η μεγάλη παραγωγός χώρα, μάλλον θα έχουμε πτώση στις τιμές. Διαφορετικά, πιστεύω ότι θα μείνουν σταθερές. Για άνοδο, δύσκολο το βλέπω».
Για τις εξαγωγές σε σχέση με την κρίση: «Νομίζω ότι οι εξαγωγές μάλλον θα αυξηθούν, γιατί αυτός ο τομέας στην Ελλάδα, με την κρίση, έχει ευνοηθεί». Αναφερόμενος στη συγκομιδή, ο κ. Μπουλουλής παρατηρεί ότι στην περιοχή του αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Οκτώβρη: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον κόσμο, οπότε θα φροντίσει να μαζέψει νωρίς λάδι για να βγάλει μερικά χρήματα».
Σε αντίθεση με τους Γαργαλιάνους, η παραγωγή στην περιοχή της Χώρας και του Μουζακίου αναμένεται καλή, σύμφωνα με τον Γιώργο Κόκκινο, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας». «Βέβαια, έχουν γίνει κάποιες ζημιές κατά τόπους με τη μαργαρόνια, τις οποίες δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα. Πολλοί από τους καρπούς που έχουν “φαγωθεί”, έχουν μείνει πάνω στα δέντρα. Αν, τελικά, συγκομιστούν, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε επιβάρυνση στην ποιότητα. Επίσης, υπάρχει ένα θέμα με το δάκο και θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί». Για τις εξαγωγές και την κρίση: «Το τοπίο είναι θολό. Το λάδι είναι εξαγώγιμο προϊόν, υπάρχουν ελπίδες, αλλά δυστυχώς οι τιμές είναι χαμηλές. Τις τελευταίες μέρες είχαμε ακόμα μια πτώση σε τιμές παραγωγού, που δεν είναι καλό σημάδι για τη χρονιά που έρχεται, όμως μπορεί να είναι και παροδικό φαινόμενο. Με το λάδι, δεν μπορείς να κάνεις ασφαλείς προβλέψεις» λέει ο κ. Κόκκινος: «Διαφαίνεται, δε, στην αγορά μια τάση για συμβολαιακές σχέσεις, που μας ενδιαφέρει. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο σταθερά και καλύτερα από πλευράς τιμής παραγωγού, δε θα έχουμε σκαμπανεβάσματα. Όμως, δεν υπάρχει ακόμη κάτι χειροπιαστό. Έχει ξεκινήσει μια κουβέντα με μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται για λάδι συγκεκριμένων προδιαγραφών (παραγόμενο με σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης) και είμαστε ακόμα σε προκαταρκτικές συζητήσεις. Μπορεί, ωστόσο, να ακούγεται ωραία η συμβολαιακή γεωργία, αλλά πρέπει να είναι ευέλικτη, για να είναι ανταγωνιστική και ο παραγωγός ικανοποιημένος. Το ζητούμενο πάντα είναι η ποιότητα, που δεν αφορά μόνο στο λάδι, αλλά και τη συνεργασία, τήρηση δεσμεύσεων, χρόνους παράδοσης κ.ά. Το ανησυχητικό είναι ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και κάποια χρόνια κοντά στο επίπεδο του κόστους. Αυτό σε γενικές γραμμές έχει αποθαρρύνει τους παραγωγούς από το να ασχοληθούν όπως θα έπρεπε με την ελιά και φοβόμαστε μήπως έχουμε σταδιακή μείωση της παραγωγής».
Μετά τις 15 Νοέμβρη υπολογίζει την κορύφωση της συγκομιδής ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης: «Ο καιρός έχει πάει καλά, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, οπότε βλέπω ότι η παραγωγή θα είναι καλή, μιλώντας βέβαια για το μέσο όρο της Μεσσηνίας». Στο εάν η αναμενόμενη αύξηση παραγωγής στην Ισπανία ρίξει κι άλλο τις τιμές, ο κ. Κοζομπόλης απαντά: «Ακούμε συνέχεια ότι η Ισπανία έχει αύξηση παραγωγής. Το θέμα είναι η αύξηση παραγωγής να αντισταθμίζεται από αντίστοιχη αύξηση κατανάλωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πάμε και όχι στη λογική του να μην αυξάνεται η παραγωγή». Ο πρόεδρος της ΕΑΣ θεωρεί ότι, παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου, η ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων και οι καλές τιμές τους μπορούν να προσελκύσουν καταναλωτές. «Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι θετικά και κυρίως εκεί θα στραφούμε, γιατί η κρίση έχει πλήξει περισσότερο τη χώρα μας. Η τιμή θα εξαρτηθεί. Π.χ. η καλύτερη αγορά για μας, που είναι η Αμερική, επηρεάζεται από την ισοτιμία δολαρίου - ευρώ. Το ισχυρό ευρώ δε βοηθάει τα δικά μας προϊόντα. Ευχόμαστε οι τιμές να είναι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί μας να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις, για να παράγουν. Γιατί, πάνω απ’ όλα, πρέπει να παράγουμε. Και να βρούμε διεξόδους για μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεση του προϊόντος. Οι συνεταιριστές οφείλουμε να στηρίξουμε το θεσμό, στον οποίο οι παραγωγοί στρέφουν τις ελπίδες τους για καλύτερες τιμές. Οι καλύτερες τιμές, όμως, ως ένα σημείο εξαρτώνται και από τις δικές μας προθέσεις, από το πώς ιδεολογικά βλέπουμε το συνεταιριστικό κίνημα για τη στήριξη του προϊόντος. Να μην το βλέπουμε ευκαιριακά, σήμερα με συμφέρει και το πάω στο συνεταιρισμό, αύριο μπορεί να μη με συμφέρει και δεν το πάω. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση σε βάθος χρόνου, με ισχυρές βάσεις αλληλοϋποστήριξης». Για τις τιμές σήμερα: «Έχουν πέσει κάτω από 2,50, γιατί στο χύμα λάδι η ζήτηση είναι κυρίως από Ιταλία, και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πάγωμα στη ζήτηση. Η ιταλική κοινωνία και η ιταλική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την τροφοδοσία και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ, έχει αρχίσει να φαίνεται και εκεί. Και αυτό που δείχνει να ξεκινάει, σίγουρα δεν είναι προς όφελός μας. Για παράδειγμα, βλέπουμε Ιταλούς τυποποιητές, που παλιά αγόραζαν λάδι κατ’ ευθείαν από Μεσσηνία, σήμερα να μην έχουν αυτή την οικονομική ευχέρεια και να αγοράζουν λιγότερες ποσότητες από μεγάλους διακινητές χύμα στην Ιταλία».

Πηγή: Θάρρος