26 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε η διανομή γης σε νέους αγρότες

Την έναρξη των διαδικασιών που αφορούν τη μίσθωση δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης ανακοίνωσε η Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έγινε η παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης. Από 25/10/2011 έως και την 18η Νοεμβρίου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για 833 τεμάχια των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αγροτεμάχια, τόσο για τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης αγροτεμαχίων μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον παραδόθηκαν για έλεγχο αγροτεμάχια στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και ακολουθεί για έλεγχο η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών μέχρι 27/10/2011. Όπως αναφέρεται κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ νέα τεμάχια με στόχο την ολοκλήρωση της ανάρτησης μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. στρέμματα . Στην παρούσα φάση το ΥΠΑΑΤ στοχεύει στη διάθεση αγροτεμαχίων που προκύπτουν από την επεξεργασία και τον έλεγχο των 1.216.499 στρεμμάτων. Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους και νέους αγρότες έως 35 ετών, σε νέους πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και σε επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά φυσικό πρόσωπο (στα 100 στρέμματα συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει ή μισθώνει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει από την διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γης). Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων - τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Την ηλεκτρονική διαδικασία θα ακολουθήσει διοικητικός έλεγχος προς πλήρη επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων.
Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά τη μοριοδότηση:
• 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
• 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής
• 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών
• 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)
• 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν
Σημειώνεται πως σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων). Σε ότι αφορά τις μεγάλες εκτάσεις που προορίζονται για επενδυτικά προγράμματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί - δημοπρασίες προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις σε σύνολο 584 εκτάσεων, που αναλογούν περίπου σε 605.000 στρέμματα.
Περισσότερα: opekepe.gr

Πηγή: www.capital.gr