12 Ιανουαρίου 2012

Γαργαλιάνοι: δράση πολιτών κατά της εγκληματικότητας

Με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, αναλαμβάνουν δράση κατά της εγκληματικότητας οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων, αφού εδώ και καιρό στην περιοχή τους τα κρούσματα διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών είναι σχεδόν καθημερινά. Προχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, με τη συμμετοχή αρκετών κατοίκων, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τους τρόπους αντιμετώπισης της έξαρσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στους Γαργαλιάνους και την ουσιαστική συμβολή - συνδρομή των ίδιων των πολιτών για να επέλθει ξανά στην περιοχή η κοινωνική γαλήνη και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των κατοίκων. Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικότητας, οι πολίτες είναι φοβισμένοι και ανήσυχοι, ενώ δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε και μέσα στα σπίτια τους, τα οποία νυχθημερόν έχουν κλειδαμπαρωμένα. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εκφράστηκε και εκδηλώθηκε με τον πλέον μελανό τρόπο η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων, ιδίως δε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι είχαν να διηγηθούν κάποιο περιστατικό που έχει συμβεί είτε στους ίδιους είτε στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Ιδιαίτερα έντονα τους προβληματίζει (και τους οργίζει) η μικρή αστυνομική δύναμη του Α.Τ. Γαργαλιάνων, που δεν επαρκεί για τη στοιχειώδη, έστω, αστυνόμευση της περιοχής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών υπαλλήλων. Αυτό κάνει τους πολίτες, για έναν επιπλέον λόγο, να θέλουν να βοηθήσουν στη φύλαξη και προστασία της περιοχής τους. Στη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης κατατέθηκαν αρκετές γνώμες, οι οποίες συνοψίστηκαν σε τέσσερις προτάσεις:
1) Να ανατεθεί η φύλαξη και προστασία των Γαργαλιάνων σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (security),
2) Να διεκδικηθεί με παρεμβάσεις στους αρμοδίους η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του Α.Τ. Γαργαλιάνων,
3) Να οργανωθούν και συγκροτηθούν εθελοντικές ομάδες πολιτών και να ξεκινήσουν άμεσα περιπολίες τις βραδινές ώρες και
4) Να βρεθεί «φόρμουλα» για να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των αλλοδαπών της περιοχής με δήλωση των στοιχείων τους και του τόπου διαμονής τους. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις, καθώς και όποιες άλλες υπάρξουν, και προσεχώς θα γίνει και νέα συνέλευση, για να ενημερωθούν οι πολίτες και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις δράσεις που θα αναληφθούν.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες φέρονται αποφασισμένοι να συγκροτήσουν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν περιπολίες, ενώ παράλληλα θα διεκδικήσουν την ενίσχυση του Α.Τ. Γαργαλιάνων με ανθρώπινο δυναμικό και θα προσπαθήσουν να προβούν σε καταγραφή των αλλοδαπών.

Πηγή: Θάρρος