25 Απριλίου 2012

Εγκαίνια του νέου Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Τριφυλίας

Σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου χώρου στον οποίο στεγάζεται πλέον το ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ του Δήμου Τριφυλίας. Το ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ που λειτουργούσε στο ισόγειο του δημαρχιακού καταστήματος Κυπαρισσίας μεταφέρθηκε στο στην οδό Νικ. Καλαντζάκου 3, στην Κυπαρισσία. Ο νέος χώρος είναι περισσότερο λειτουργικός αφού επιτρέπει σε κάθε τμήμα να έχει το δικό του χώρο και να συγκεντρώνεται κατά ενότητα όλος ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος μαζί με τα υλικά που απαιτούνται. Το Εργαστήρι παρέχει μαθήματα σε όσους το επιθυμούν είτε έχουν ταλέντο είτε απλό μεράκι για την τέχνη. Σκοπός του είναι να κρατήσει ζωντανή την εικαστική και αισθητική παιδεία που λείπει τόσο από το σχολείο όσο και από την καθημερινή μας ζωή. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν τμήματα διαφόρων κατευθύνσεων και επιπέδων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Στο Εργαστήρι αυτή τη στιγμή γίνονται μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά και ενήλικες και μαθήματα σχεδίου σε εφήβους που ενδιαφέρονται να δώσουν εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών ή στην Αρχιτεκτονική. Τα παιδιά μέσα από την δημιουργική απασχόληση και τη ψυχαγωγία, μαθαίνoυν τη γλώσσα της Εικαστικής Δημιoυργίας. Εφαρμόζoυν τις αρχές των Εικαστικών Τεχνών σε μια πoικιλία τεχνικών, ανάλoγα με την ηλικία τoυς: Ζωγραφική με χρώμα σε μεγάλη επιφάνεια, χαρακτική, κατασκευές με διάφoρα υλικά, μάσκα. Eπίσης γνωρίζουν τους μεγάλους δημιουργούς μέσα από ασκήσεις. Τα ταλέντα πoυ θα αναδυθούν με τo πέρασμα τoυ χρόνoυ από τα παιδικά τμήματα, φιλοδοξούμε να απoτελέσoυν τη νέα γενιά εικαστικών καλλιτεχνών της Τριφυλίας.
Στις ευρύτερες δραστηριότητες του εικαστικού εργαστηρίου συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις εικαστικές τέχνες, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών με διάφορους φορείς ή δομές τις πόλης. Στόχος του είναι να συνεχίσει να δίνει την ευκαιρία σε νέους να έχουν μία άριστη καλλιτεχνική εκπαίδευση με χαμηλά δίδακτρα, ή απλά να δίνει την χαρά της δημιουργίας σε όσους την έχουν ανάγκη. Πρόκειται δε άμεσα να ξεκινήσουν και μαθήματα αγιογραφίας αφού είναι έτοιμος ο εξοπλισμός και για το τμήμα αυτό. Το ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ λειτουργούσε στο Δήμο Κυπαρισσίας από το 1996. Διαχρονικά προσπαθούσε να εμπλουτίζει συνεχώς τα προγράμματα του με καινούργια θέματα διδασκαλίας, έχοντας ήδη στο πρόγραμμά του τη ζωγραφική, χαρακτική, κατασκευές, ψηφιδωτό, ελεύθερο - προοπτικό σχέδιο. Στο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ απασχολούνται δύο εικαστικοί καλλιτέχνες ο κ. Νίκος Ζαχαρίου και ο κ. Τάσος Αριδάς ο οποίος προσφέρει αφειλοκερδώς τις υπηρεσίες στα παιδιά που θέλουν να δώσουν εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών ή στην Αρχιτεκτονική. Επί πλέον το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, στην οποία υπάγεται το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, έχει ζητήσει από τον ΑΣΕΠ την έγκριση πρόσληψης ενός κεραμίστα για να γίνονται και μαθήματα κεραμικής σε παιδιά και ενήλικες και στις τρεις μεγάλες πόλεις του Δήμου Τριφυλίας.
Στην έκθεση η οποία θα λειτουργήσει οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια πληθώρα έργων φιλοτεχνημένα από τους μαθητές του εργαστηρίου όλων των ηλικιών στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως έργα ζωγραφικής, κολλάζ και κατασκευές αλλά και κεραμικά.