13 Φεβρουαρίου 2010

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Τριφυλία

Στους Γαργαλιάνους την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει πάρτι μασκέ στην πλατεία, με ζωντανή μουσική για να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι. Την Καθαρή Δευτέρα τα κούλουμα θα γιορταστούν στη Μαραθούπολη, στην εκδήλωση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου που θα προσφέρει φασολάδα και νηστίσιμα.
Στην Κυπαρισσία, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα στηθεί παιδότοπος για τα πιτσιρίκια στην κεντρική πλατεία, από τις 10 το πρωί. Το απόγευμα της Κυριακής στο λιμάνι θα κάψουν τον Καρνάβαλο, το άρμα που έχει φτιαχτεί από το δήμο, και θα αφεθούν στον ουρανό αυτοσχέδια μικρά αερόστατα - εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Τα κούλουμα θα γιορταστούν στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη με πέταγμα χαρταετών και προσφορά νηστίσιμων.
Στα Φιλιατρά οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το Καρναβάλι των Φούληδων. Θα ξεκινήσουν από το Σάββατο όπου στην κεντρική πλατεία θα υπάρχει μεγάλος παιδότοπος για τους μικρούς Φιλιατρινούς και τους επισκέπτες τους -όπως και την Κυριακή- με κλόουν, ταχυδακτυλουργούς και ζογκλέρ. Η παρέλαση του Καρνάβαλου θα γίνει την Κυριακή στις 3.30 μ.μ. Μετά το τέλος της θα ακολουθήσουν χοροί και τραγούδια, μικρά δρώμενα αλλά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα στην κεντρική πλατεία.
Στον Δήμο Νέστορος οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι τριήμερες. Αύριο Σάββατο στις 3.30 το μεσημέρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέστορος οργανώνει παιδική γιορτή με κλόουν στην κεντρική πλατεία της Χώρας (αλλά αν ο καιρός δεν είναι καλός, η γιορτή θα γίνει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο). Την Κυριακή θα αναβιώσει ξανά το Καρναβάλι της Κοκάλας... που παριστάνει ένα κοκαλιάρικο άλογο το οποίο θα είναι προπομπός της παρέλασης που θα γίνει στις 3 το μεσημέρι. Μεταξύ των αρμάτων θα υπάρχει και η Ψησταριά, που θα μοιράσει 1.500 σουβλάκια και άφθονο κρασί. Την Καθαρή Δευτέρα στις 10 το πρωί το ραντεβού δίνεται στο Κορυφάσιο με τη Γιορτή της Λαγάνας, και αργότερα στις 2 το μεσημέρι στο Ρωμανού, για το πέταγμα του χαρταετού.
Στο Δώριο η γιορτή ξεκινά στις 11 το πρωί της Κυριακής με κλόουν, ξυλοπόδαρους και παιδότοπο, ενώ στις 4.30 το απόγευμα φτάνει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος και ξεκινά η παρέλαση αρμάτων και μασκαράδων. Θα ακολουθήσει κάψιμο του Καρνάβαλου με βεγγαλικά και στη συνέχεια γλέντι - ενώ θα βραβευτούν το πιο πρωτότυπο θέμα, η καλύτερη αποκριάτικη στολή και η καλύτερη παρουσία.
Στο Κοπανάκι, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία θα υπάρχουν ομάδες μασκοφόρων και άρματα, παραστάσεις θεάτρου δρόμου, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, κλόουν και φουσκωτά καρτούν. Θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου, και θ’ ακολουθήσει γλέντι με κρασί, χορούς, τραγούδια και μεζέδες... μεταξύ των οποίων χειροποίητα μακαρόνια. Την Κυριακή στον Αετό στις 7 το απόγευμα, στο χώρο του δημοτικού σχολείου, θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου και αποκριάτικο μουσικό γλέντι με γουρνοπούλα, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί.

Πηγή: radio936