1 Φεβρουαρίου 2011

Ελαιόλαδο κατά της κατάθλιψης

Όσα περισσότερα τρανς λιπαρά (κορεσμένα) καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, μη κορεσμένα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, δρουν κατά της κατάθλιψης. Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ, διαπίστωσαν στο πλαίσιο της μελέτης πως κάποιες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά fastfood και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, «σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης», όπως υπογραμμίζουν στην έρευνά τους. Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά fast food.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Πηγή: Τα Νέα

2 σχόλια:

KOSTAS PAP είπε...

Σας παρακαλώ ένας διαγωνισμός ποίησης που θα γινότανε τον Δεκέμβριο του 2010 στους Γαργαλιάνους μπορείται να μου πειτε τι έγινε. Δόθηκαν τα βραβεία; Ποιοι τα πήραν; Μπορείτε να μου απαντήσετε στο ΕΜΑΙΛ:
kos50pap@gmail.com
Σας ευχαριστώ
Κώστας Παπ

Valta Trifilias είπε...

Η τοπική εφημερίδα Ελευθερία έγραψε:
Η τελετή απονομής των βραβείων ποίησης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού "Αγαπήνεια" θα γίνει σήμερα 11 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαργαλιάνων.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, αποτελείται από τους: Κώστα Κρεμμύδα ποιητή, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού "Μανδραγόρας", Χλόη Κουτσουμπέλη λογοτέχνη, Μαρία Τομαρά δημοσιογράφο, Γρηγόρη Τεχλεμετζή πεζογράφο, εκδότη λογοτεχνικού περιοδικού, Παναγιώτη Αργυρόπουλο φιλόλογο, λογοτέχνη, ερευνητή.
Θα απονεμηθούν τρία βραβεία, με έπαθλα: 300, 200 και 100 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και 5 έπαινοι.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει: ομιλίες, αναφορά στο διαγωνισμό "Αγαπήνεια", αφιέρωμα στο τιμώμενο πρόσωπο Σωκράτη Σκαρτσή ποιητή, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, απονομές βραβείων στους νικητές, απαγγελία των βραβευθέντων ποιημάτων, ανοικτή συζήτηση με θέμα "Σύγχρονη ελληνική ποίηση", δεξίωση από το δήμαρχο Γαργαλιάνων Σταύρο Καλοφωλιά.
Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής γεννήθηκε στην Πάτρα στις 19 Ιουνίου 1936. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το τέλος των σπουδών του κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική του συλλογή "Η πρώτη γραφή". Το 1963 εξέδωσε με τον Αντρέα Μπελεζίνη το περιοδικό "Οστρακο" και ακολουθούν τα περιοδικά "Παρουσίαση", "Μαθητικοί παλμοί", "Υδρία", "Ρυθμός", "Μαίανδρος", "Μικρή υδρία", "Δοκιμές", "Οστρακο - νέα σειρά". "Ανθρωποθεωρία", "Συμπόσιο". Το 1981 με τη βοήθεια των Ανδρέα Δημαρόγκωνα, Ανδρέα Μπελεζίνη, Μ. Γ. Μερακλή ιδρύει το "Συμπόσιο ποίησης" που γίνεται μέχρι σήμερα, το πρώτο τριήμερο του Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 1964 εργάστηκε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Από το 1958 έως σήμερα έχει εκδώσει 35 ποιητικές συλλογές (με πρόσφατα βιβλία "Ελαφρή προτομή", "Γραφτά και αντίγραφα", "Εκατό φορές το αδύνατο", "Γυμνή πέτρα", "Πέτρα της αγάπης", "Τίποτα δύο". Επίσης, οκτώ βιβλία με πεζά κείμενα, δεκαοκτώ ανθολογίες νεοελληνικής, βυζαντινής, μεταβυζαντινής, κρητικής και δημοτικής ποίησης, καθώς και ανθολογίες για τους Βιτσέντζο Κορνάρο, Γεώργιο Χορτάτση, Λάμπρο Πορφύρα, Ιωάννη Βηλαρά, Αθανάσιο Χριστόπουλο, Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Το συγγραφικό έργο του Σωκράτη Σκαρτσή εκτείνεται επίσης σε επιφυλλίδες, δοκίμια, μελέτες και επιστημονικά άρθρα για τη γλώσσα, το δημοτικό τραγούδι, το Σολωμό κ.α., σε μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και σε μεταφράσεις ινδιάνικων, αφρικανικών, αυστραλέζικων τραγουδιών, τραγουδιών της Πολυνησίας, σε κείμενα της εγγύς Ανατολής κ.α.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε