2 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΠ Καλαμάτα: σύσκεψη για την προπτική επέκτασης

Την τεκμηρίωση του ''δεσμού'', της σχέσης του προϊόντος της υπόλοιπης Μεσσηνίας με το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, μέσα από οργανοληπτικές εξετάσεις και χημικές αναλύσεις, θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εγκρίνει την επέκταση του ΠΟΠ σ’ όλο το νομό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπληρωματικό στοιχείο που ζητεί η Ε.Ε. για να δώσει την έγκρισή της, ενώ απαιτεί επίσης στοιχεία για το όνομα ''Καλαμάτα'', να βρεθεί από που προήλθε και πώς ενώνει την περιοχή το συγκεκριμένο όνομα. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μαλαπάνη, επισημάνθηκε πως θα δοθεί προτεραιότητα στην τεκμηρίωση του ''δεσμού'' και στη συγκέντρωση στοιχείων για το όνομα ''Καλαμάτα''. Ο σύμβουλος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, μελετητής στο συγκεκριμένο θέμα, Στέλιος Δρυς ξεκαθάρισε πως «το ΠΟΠ δεν είναι το καλύτερο, αλλά το ιδιαίτερο προϊόν. Είναι συνταγή». Παρατήρησε ότι «θα περιμένουμε τις αναλύσεις (χημικές - οργανοληπτικές) για διάστημα 1 μήνα και μετά θα κάνουμε την αξιολόγηση, θα προβούμε στα συμπεράσματα». Και διευκρίνισε πως «θα πρέπει να αποδειχθεί επίσης η διαφορά του δικού μας ελαιολάδου με τις περιοχές πέρα από τα όρια του ΠΟΠ». Επισημάνθηκε πως στο φάκελο που έχει κατατεθεί στην Ε.Ε., υπάρχουν και στοιχεία που θέλουν διόρθωση. Ο κ. Δρυς υποστήριξε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε πιο κοντά στο φάκελο που έχουμε καταθέσει, να πάρουμε πρώτα το ΠΟΠ και μετά να κάνουμε τις τροποποιήσεις». Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για την τυποποίηση του ΠΟΠ εντός και εκτός ζώνης. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, όπως στη δημιουργία αστικού μη κερδοσκοπικού φορέα για το ΠΟΠ ελαιόλαδο ή και για το ΠΟΠ ελιά Καλαμών, που θα μπορεί να έχει και να διαχειρίζεται αξιόπιστο σύστημα ιχνηλασιμότητας. Ακόμα έγινε αναφορά στην αναγκαία διαφήμιση των θεραπευτικών και ιατρικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου - η Ένωση σκοπεύει να μοιράσει 10.000 έντυπα σε όσους μπαίνουν ή βγαίνουν από το νομό - και στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, με προβολή του ελαιολάδου και άλλων τοπικών προϊόντων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ίδιο το ελαιόλαδο σ’ όλο το νομό, με βάση την πιστοποίηση, την ολοκληρωμένη διαχείριση». Ο τυποποιητής Δημήτρης Γυφτέας (Αγροβίμ) πρότεινε «το ΠΟΠ να τυποποιείται εντός ζώνης. Εκτός ζώνης θα χαθεί κάθε έλεγχος». Μ’ αυτή την άποψη συμφώνησε και ο τυποποιητής - αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Δραγώνας. Η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κυριακή Αρχοντάκη ενημέρωσε ότι «12 εταιρείες έχουν πάρει άδεια και μπορούν να τυποποιούν ΠΟΠ εκτός της νυν ζώνης». Ο καθηγητής του ΤΕΙ Βασίλης Δημόπουλος ζήτησε να απαντηθούν ερωτήματα για τη σχέση του ΠΟΠ ελαιολάδου με την άρδευση, τη χρήση λιπασμάτων ή την έκθλιψη σε διφασικό ή τριφασικό ελαιοτριβείο.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία