31 Μαρτίου 2011

Θρίλερ με τις πληρωμές της Carrefour Μαρινόπουλος στους προμηθευτές

Εν όψη της επικείμενης συνεργασίας της αλυσίδας super market Carrefour - Μαρινόπουλος με Μεσσήνιους παραγωγούς και τον συνεταιρισμό Νέστωρ, αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση:

Σάλος και ανησυχία προκλήθηκε χθές, Τετάρτη, στην αγορά εξαιτίας της παύσης ή καθυστέρησης πληρωμών που προχώρησε ή επιχείρησε να πραγματοποιήσει η μεγάλη αλυσίδα super market Carrefour – Μαρινόπουλος. Πολλοί συνέδεσαν την πληροφορία με τις διαδικασίες κατασχέσεων που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πληροφορία η οποία διαψεύδεται. Η πρώτη κατάσχεση επιβλήθηκε στις 19 Μαρτίου σε μεγάλη αλυσίδα super market για 290 προμηθευτές της που όφειλαν στο Δημόσιο συνολικά 28.499.301 ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία προχθές κατέθεσε δήλωση ότι θα καταβάλλει άμεσα το ποσό των 1.100.059 ευρώ για εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεών της σε πίστωση μέρους των οφειλών 86 οφειλετών και για εξόφληση οφειλών σε 42 απ' αυτές. Στις 24 Μαρτίου επιβλήθηκε μία ακόμα κατάσχεση σε βάρος άλλης μεγάλης αλυσίδας super market που αφορούσε οφειλές 38.127.101 ευρώ σε 302 προμηθευτές.
Ανεξαρτήτως αυτών των εξελίξεων η Carrefour – Μαρινόπουλος ενημέρωσε τους προμηθευτές της ότι θα σταματήσει τις πληρωμές για κάποιο χρονικό διάστημα. Η εντολή, μάλιστα, δεν αφορούσε μόνο τις εταιρείες που χρωστούσαν στο Δημόσιο, αλλά και υγιείς επιχειρήσεις που δεν έχουν οφειλές όπως, για παράδειγμα, η VIVARTIA και η ELBISCO. Η δημοσιογραφική έρευνα επικεντρώθηκε στο ερώτημα εάν η Carrefour ήθελε να ξεκαθαρίσει ποιες ήταν οι εταιρείες ή όχι που χρωστούσαν στο Δημόσιο και να λάβει γι' αυτό τις απαραίτητες αποδείξεις ή επρόκειτο για κάτι άλλο. Κι αυτό, γιατί η πληροφορία που υπήρξε ήταν ότι ζήτησε από τους προμηθευτές να πληρώσει αργότερα, επειδή ύστερα από την απορρόφηση των Dia δεν ήθελε να προσφύγει σε δανεισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υγιείς επιχειρήσεις αρνήθηκαν το αίτημα της Carrefour και συνεχίζουν κανονικά τις παραδόσεις προμηθειών προς τα super market της, αφού έλαβαν τις διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ELBISCO έλαβε αυτή τη διαβεβαίωση. Από την πλευρά της, η VIVARTIA, η εταιρεία εδώ και ημέρες δεν έχει προχωρήσει σε παραδόσεις προϊόντων, αλλά τελικά ξεκίνησε ξανά τις προμήθειες, αφού πληρώθηκε μόλις σήμερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα της καθυστέρησης πληρωμών δεν είχε σχέση με τις εταιρείες και τις κατασχέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Για το όλο θέμα πάντως και για το ζήτημα των κατασχέσεων στα δύο super market, υπάρχει μία έντονη αναταραχή στην αγορά. Η www.dealnews.gr επικοινώνησε με τον κ. Π. Μαρινόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και πως τις αποφάσεις τις παίρνει η εταιρεία. Στη συνέχεια, μιλήσαμε με τους υπεύθυνους Επικοινωνίας της Carrefour, οι οποίοι μας είπαν πως απαντούν μόνο μέσω e-mail. H www.dealnews.gr έστειλε στην υπεύθυνη Επικοινωνίας της εταιρείας τα κάτωθι ερωτήματα, για τα οποία μόλις λάβουμε απάντηση θα τα αναρτήσουμε:

Προς την Carrefour – Μαρινόπουλος
1. Η εταιρεία σας προχώρησε σε παύση πληρωμών προς προμηθευτές της;
2. Αν ναι, αυτό έχει σχέση με την αναγκαστική είσπραξη οικονομικών οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ξεκίνησε τις διαδικασίες κατασχέσεων;
3. Η εταιρεία σας είναι μία από τις δύο, στις οποίες 18 και 24 Μαρτίου αντίστοιχα επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 290και 302 προμηθευτές για 28 και 38 εκατ. ευρώ;
4. Αν όντως προχωρήσατε σε παύση πληρωμών, ποιες εταιρείες συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν; Η Carrefour σε τηλεφωνική απάντηση που έδωσε στη dealnews.gr σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι «δεν έχει κάποια τέτοια πληροφόρηση» και σε ό,τι αφορά την παύση ή καθυστέρηση πληρωμών επισήμανε ότι «αυτό δεν ισχύει».
Η dealnews.gr είναι «ανοιχτή» σε οποιεσδήποτε νέες διευκρινήσεις.

Πηγή: dealnews.gr