29 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτική συνάντηση Νέων Αγροτών στην Κυπαρισσία

Με μικρή αλλαγή, συνεχίζεται το πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων για την «Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ μετά το 2013» για Νέους Αγρότες που ξεκίνησε η Ομάδα Πρωτοβουλίας της Μεσσηνίας, την Παρασκευή, 2 Δεκ 2011, στις 18.00, στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ (27610 22116) της Κυπαρισσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Η Ομάδα πρωτοβουλίας της Ένωσης Νέων Αγροτών Μεσσηνίας που στελεχώθηκε στην συνάντηση στην Καλαμάτα (28/9/2011) αποτελείται από τους: Περικλή Πιέρρο (6936629305), Παύλο Καπλάνη (6937623081), Γιώργο Καραμπάτσο (6984511907), Κώστα Αποστολόπουλο (6947430451), Αναστασία Κρόμπα (6944821772) και Σερκάν Μπολέλ (6942214987), και φιλοδοξεί να ενημερώσει επαρκώς όλους τους πιθανώς ενδιαφερόμενους ώστε το Σάββατο, στις 14 Ιαν 2012 (στο ΚΕΚ Επιμελητηρίου, Καλαμάτα), να διαμορφωθεί ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Μεσσηνίας, ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησε η επαναδραστηριοποίηση της ΕΝΑ Μεσσηνίας με στήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, και με την ανατολή του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ 2012.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπως είχε ενημερώσει ο κ. Γ. Καραμπατος, δημιούργησε Τμήμα Αγροτών, και ήδη δείχνει το μεγάλο του ενδιαφέρον για τους αγρότες, ως κομμάτι της σύγχρονης επιχειρηματικής τοπικής οικονομικής πραγματικότητας. Οι Νέοι Αγρότες αισθάνονται μεγάλη ανησυχία από τις εξελίξεις, κυρίως από το νόημα των λέξεων που χρησιμοποιεί η «ξύλινη γλώσσα των Βρυξελλών». Έτσι ενώ προτάθηκε στις 19 Νοε 2010 ότι αγροτικές επιδοτήσεις του πρώτου πυλώνα (απευθείας πληρωμές σε αγρότες) θα παίρνουν ΜΟΝΟ οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, στις νομοθετικές προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής στις 12 Οκτ 2011, με έκπληξη είδαμε γραμμένο ότι «ο ενεργός αγρότης δεν θα μπορεί να έχει εισπράξεις από αγροτικές επιδοτήσεις μικρότερες από το 5% των συνολικών του εισοδημάτων από κάθε πηγή». Αυτό «κατεβάζει» ή προσδιορίζει το όριο του ενεργού αγρότη, όχι στο προσδωκόμενο 80-85% των συνολικών του εισοδημάτων από αγροτικές πηγές, που θα ήταν μια λογική τοποθέτηση, αλλά στο 5%, που σχεδόν περικλείει όλους τους ευρωπαίους πολίτες και τους κάνει όλους «ενεργούς («μαϊμού») αγρότες». Μέσα σε ένα χρόνο ο «ενεργός αγρότης» θα μπορούσε να γίνει ο «μη αγρότης» Η ανάγκη να περιληφθούν και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι λειμώνες στην ετήσια δήλωση εκμετάλλευσης για την κατοχύρωση των εκτατικών δικαιωμάτων για το κτηνοτροφικό κεφάλαιο, βρίσκει την ελληνική δημόσια διοίκηση, όπως πάντα, ανίκανη να ανταποκριθεί γραφειοκρατικά, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει διαιώνιση του «ιστορικού μοντέλου», ειδικά για την Ελλάδα για πολλά ακόμη χρόνια (μέχρι και το 2019), αναιρώντας ότι καλό θα μπορούσε να προσφέρει η προτεινόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική στους Νέους Αγρότες.
Την Παρασκευή, 2 Δεκ 2011, στις 18.00, στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, θα συζητηθούν οι προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής για τη Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ μετά το 2013 και το μέλλον του Αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα, ώσετ όσοι θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον, να οργανωθούν για να μετέχουν, όσο μπορούν στις εξελίξεις, για να μην αποφασίζουν άλλοι για αυτούς, χωρίς αυτούς.
Πληροφορίες κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος, 6937186244 & κ. Γεώργιος Τσουμάνης 27610 22116.

Πηγή: newsmessinia

Δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δράσης 1.1 «βιολογική γεωργία»

Ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» που αφορά διετή παράταση των σε ισχύ συμβάσεων. Δικαιούχοι της συγκεκριμένης δράσης είναι όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και έχουν αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης και τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους μέχρι και την 18η Νοεμβρίου 2011.
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι από 29/11/2011 έως 23/12/2011 αλλά ορίζονται επιμέρους περίοδοι ανάλογα με τον ΑΦΜ του αιτούντος.
Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στις αντίστοιχες ΕΑΣ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Δεληγιάννη 9 Τρίπολη, τηλ.: 27102226967) και στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Επίσης ανακοινώνεται ότι αναμένεται, εντός του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου, η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη νέων δικαιούχων στην δράση 1.1 της «Βιολογικής Γεωργίας».

Οδηγίες για παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου

Το Τμήμα Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου του Περ/κού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου του ΥπΑΑΤ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή. Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
Με την ευκαιρία της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου και αφού σας ευχηθούμε καλή ελαιοσυλλογή, θα θέλαμε να σας συστήσουμε να δώσετε προσοχή στα παρακάτω που αφορούν την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου:
1. Η συλλογή του ελαιοκάρπου να ξεκινήσει μετά τα χρονικά διαστήματα που ορίζουν οι κατά τόπου Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής.
2. O ελαιόκαρπος θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας (μαύρο-ιώδες χρώμα).
3. Ο καρπός που μαζεύεται με δίχτυα, δεν θα πρέπει να αφήνεται στα δίχτυα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό ο καρπός να ελαιοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα από την συλλογή του (η δυνατόν αυθημερόν άλεση). Κατά την συγκομιδή να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου.
4. Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς (δίχτυα, σακιά, τελάρα) θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.
5. Η μεταφορά του ελαιοκάρπου και η αποθήκευση του πριν την ελαιοποίηση θα πρέπει να γίνεται σε χώρο δροσερό και καλά αεριζόμενο. Η μεταφορά με διάτρητα πλαστικά τελάρα είναι προτιμότερη σε σχέση με τους σάκους. Εφόσον χρησιμοποιούνται σάκοι θα πρέπει να είναι υφασμάτινοι (γιούτα) και όχι νάιλον και να τοποθετούνται όρθιοι.
6. Πριν την άλεση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καθαριότητα του ελαιοκάρπου (αποφύλλωση και πλύσιμο με άφθονο καθαρό νερό).
7. Διατηρούμε την θερμοκρασία μάλαξης της ελαιοζύμης χαμηλά, κάτω των 32ο C, (και για ελαιόλαδα ΠΟΠ κάτω των 270 C).
8. Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλα μέσα με χαμηλές θερμοκρασίες και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Μετά από 1-2 μήνες θα πρέπει το ελαιόλαδο να μεταγγίζεται για την αφαίρεση της ‘’καθούρας’’. Τα δοχεία συσκευασίας θα πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή και αεροστεγή – κλειστά για να περιορισθεί η οξείδωση.

Χάνει έδαφος η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου

Αδύναμη είναι η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την αυξητική τάση της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιόλαδου. Εξαιτίας της απουσίας κεντρικού σχεδιασμού, χάνει δεκάδες εκατ. ευρώ ετησίως. Η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιόλαδου, εξακολουθεί να υποθηκεύει το μέλλον ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους, που καλύπτει το 11% της ελληνικής οικονομίας και το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Με συνολική παραγωγή που φτάνει τους 370 χιλιάδες τόνους, η χώρα αρκείται στην εσωστρέφειά της. Χαρίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στους ανταγωνιστές της και περιορίζει τη διεθνή παρουσία της στο τυποποιημένο ελαιόλαδο. Οι μεσογειακές χώρες (Ισπανία και Ιταλία) κινήθηκαν δυναμικά, τα τελευταία χρόνια, μέσω συνεργασιών και εξαγορών ομοειδών εταιρειών. Βελτίωσαν διεθνώς τη διαπραγματευτική τους δύναμη και εξοστράκισαν την Ελλάδα από το επώνυμο λάδι. Και αυτό, σήμερα μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων της τάξης των 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με στοιχεία της Faostat, μόλις το 20% της εγχώριας παραγωγής οδηγείται στην τυποποίηση. Σε αντίθεση με το 50%, που αντιστοιχεί στην Ισπανία και το 75%, που αντιστοιχεί στην Ιταλία.
Στην εγχώρια αγορά, λειτουργούν περισσότερα από 1.900 ελαιοτριβεία και 120, μικρές κυρίως, εταιρείες τυποποίησης, που διακινούν επώνυμα προϊόντα. Οι εταιρείες Ελαΐς και Μινέρβα καλύπτουν το 60% της εγχώριας αγοράς τυποποιημένου ελαιόλαδου. Ενώ η ιδιωτική ετικέτα τείνει να καλύψει το 20% της εγχώριας ζήτησης από το λιανεμπόριο. Χαρακτηριστικό του κλάδου είναι το ικανοποιητικό, μέχρι σήμερα, επίπεδο λειτουργικού κέρδους, που κυμαίνεται στο 10%, με τη δανειακή επιβάρυνση να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (1/3). Ωστόσο, η κατακερματισμένη δομή, όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγής αλλά και επεξεργασίας, δρα αρνητικά στο τελικό κόστος. Με αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός, εκτός από την επωνυμία, να δίνει και χαμηλή τιμή στο τελικό προϊόν. Ο εκσυγχρονισμός μεθόδων παραγωγής και επεξεργασίας της ελιάς είναι καθοριστικός παράγοντας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, όπως προκύπτει από στοιχεία των EuMED Agropol και Εurostat. Το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), το σύνολο των εξαγωγών ελαιόλαδου έφτασε τα 241,4 εκατ. ευρώ, έναντι 265,8 εκατ. ευρώ του 2010. Σημείωσε πτώση κατά 9,1% (η αντίστοιχη πτώση στην ποσότητα ήταν 12,9%: από 129,3 χιλιάδες τόνους το 2009, σε 112,5 χιλιάδες τόνους το 2010). Με δεδομένη την ανάγκη μεγέθυνσης των ελληνικών εταιρειών τυποποίησης, εκτιμάται ότι θα υπάρξει η δυνατότητα κατάκτησης μεγαλύτερ ο υ μεριδίου στη διεθνή αγορά, σε τιμή έως και 50%υψηλότερη. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που η χώρα χαρίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη γειτονική Ιταλία έναντι αδρού τιμήματος, δεν διστάζει να πραγματοποιεί εισαγωγές ελαιόλαδου από τη γερμανική αγορά, που ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ. Η ανοδική τάση που καταγράφεται στις αγορές του εξωτερικού, γίνεται αισθητή από την αύξηση της ζήτησης, έως και 60%, τη δεκαετία 2000-2010. Το προβάδισμα έχουν η Ισπανία, η Τουρκία, το Μαρόκο. Σήμερα, η Ιταλία, εκμεταλλευόμενη το brand name που έχει δημιουργήσει στο όνομα του ελαιόλαδου (το οποίο, κυρίως, εισάγει από τις γειτονικές χώρες) ωφελείται πλέον του 1/3 της αξίας του εξαγώγιμου προϊόντος. Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα είναι ανοδική για τις μη παραδοσιακές αγορές, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3%. Αντίστοιχα, και η διεθνής τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, και να προσεγγίσει τα 2,6 ευρώ/κιλό έως το 2015 (έναντι 2,3 ευρώ/κιλό την περίοδο 1991-2010).
Ιδιαίτερα ενισχυμένος υπήρξε ο αγροτικός τομέας από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην Ελλάδα, αφού τη δεκαετία 2000-2010 απορρόφησε το 6% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (2,5 δισ. ευρώ).
Από το 2013, όμως, η ενίσχυση για τη χώρα μειώνεται σημαντικά (κατά 10%) και η στήριξη θα εστιαστεί κυρίως σε παραγωγές με βάση τα περιβαλλοντικά κριτήρια. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ, τα κονδύλια για την ελληνική παραγωγή (που σήμερα καλύπτουν το 1/3 των εσόδων) θα περιοριστούν σημαντικά. Το γεγονός αυτό απαιτεί αναγκαστικά διαρθρωτικές αλλαγές, όχι μόνο στον παραγωγικό τομέα αλλά και στην τυποποίηση. Υπό την πίεση των μεταβολών στην ΚΑΠ, οι κλάδοι όχι μόνο των παραγωγών αλλά και των ελαιοτριβείων θα παρουσιάσουν συγκεντρωτική τάση. Ήδη η εταιρεία Μινέρβα προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα σχετικά με την αειφορία στη γεωργία, και ειδικότερα στην ελαιοπαραγωγή, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία αγροτικών ινστιτούτων έρευνας. Μεταξύ αυτών, και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
Στόχοι είναι: Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εγχώριας παραγωγής υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών ελαιόλαδου. Και η εφαρμογή ορθής αγροτικής παραγωγής σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την αειφορία.

Πηγή: Ισοτιμία

Με αργούς ρυθμούς η ελαιοσυγκομιδή λόγω ξηρασίας

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή ελιάς Καλαμών σε διάφορες παραγωγικές περιοχές της χώρας. Αιτία, τα παρατεταμένα φαινόμενα ανομβρίας, που έχουν οψιμίσει έτι περαιτέρω την παραγωγή κι έχουν διακόψει τη διαδικασία της συλλογής. Με το βλέμμα στον ουρανό και τα δελτία καιρού παραμένουν οι ελαιοπαραγωγοί που ελπίζουν σε βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα. Βέβαια, η ανομβρία φέρνει έλλειψη στην αγορά. Έτσι ευνοούνται όσοι παραγωγοί διαθέτουν τους κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, τηρώντας στάση αναμονής, αποθηκεύουν τα προϊόντα τους και πωλούν, αναλόγως με την τιμή που βρίσκουν στην αγορά. Ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι οι παρατηρήσεις των Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου της υπηρεσίας στο νομό Μαγνησίας, όπου διαπιστώθηκε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις ελαιοπεριεκτικότητας, υγρασίας και αντοχής στη σάρκα (σκληρότητα) σε συνδυασμό με τις μετρήσεις των τελευταίων ετών, η συγκομιδή ελαιών ποικιλίας «κονσερβολιά» για βρώσιμη και ελαιοποίηση θα πρέπει να αρχίσει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Πάντως, αν λάβουμε υπόψη τις προβλέψεις για τον καιρό τις αμέσως επόμενες ημέρες, η πολυπόθητη βροχή που θα επιδράσει άμεσα στον καρπό της ελιάς, έρχεται σύντομα, βάζοντας τέλος στην αγωνία των παραγωγών, που περιμένουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

25 Νοεμβρίου 2011

Εξαγωγή σταφίδας σε Ρωσία - Ουκρανία - Αμερική

Άνοιξε ο δρόμος για την προώθηση και την εξαγωγή της σταφίδας σε τρίτες χώρες όπως την Ρωσία, την Ουκρανία, αλλά και τη βόρεια Αμερική, μετά την έγκριση αντίστοιχου προγράμματος από τη Διαχειριστική Επιτροπή της Κοινής Οργάνωσης Γεωργικών Αγορών. Με πρωτοβουλία και υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου, υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το «Πρόγραμμα Προώθησης της ευρωπαϊκής σταφίδας σε τρίτες χώρες». Το εγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 3.575.995 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος θα γίνουν παρουσιάσεις του προϊόντος στη βόρεια Αμερική, θα φιλοξενηθούν επαγγελματίες από χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία και θα διοργανωθούν επιχειρηματικές αποστολές. Το πρόγραμμα θα έχει και ηλεκτρονική ιστοσελίδα.

Πηγή: newsbeast.gr

23 Νοεμβρίου 2011

Ζεστό χρήμα από την Πέμπτη για τους αγρότες

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010, στις ακόλουθους Νομούς : Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λαρίσης, Μεσσηνίας, Πιερίας, Πρεβέζης, Σερρών, Τρικάλων και Χαλκιδικής.
Ειδικότερα η καταβολή αφορά κυρίως :
• Αποζημιώσεις για ζημιές από παγετό, χαλάζι, χιόνι κλπ στις ελιές και τα κηπευτικά στη Βοιωτία, το Ηράκλειο, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία.
• Αποζημιώσεις για ζημιές από βροχόπτωση στο βαμβάκι το φθινόπωρο του 2010 στους Νομούς: Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λαρίσης, Πιερίας, Σερρών και Τρικάλων.
Η καταβολή για τους υπόλοιπους δικαιούχους θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στην διεύθυνση www.elga.gr.

Πηγή: best-tv.gr

Νέα ομάδα για το ''Φαράγγι Κόκκινα Πατερά'' στο Facebook

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Facebook μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχειοθετήσει όλες τις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί με την παλιά μορφή ομάδων.
Γιαυτό το λόγο φτιάξαμε μια νέα ομάδα για το ''Φαράγγι Κόκκινα Πατερά'' την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, αλλά και αριστερά στη σελίδα μας.
Όσοι επιθυμείτε να γίνετε μέλη της νέας ομάδας και όσοι είστε μέλη της παλιάς ακολουθήστε τον σύνδεσμο καθώς η παλιά σελίδα θα καταργηθεί σε λίγο καιρό.

Νέες ομάδες θα ακολουθήσουν και για τις υπόλοιπες σελίδες μας.

Αποφάσεις οικονομικής επιτροπής Δήμου Τριφυλίας

Την μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών στις τρίτεκνες οικογένειες στο Δήμο Τριφυλίας αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου. Τα τέλη αφορούν την καθαριότητα, το φωτισμό, το δημοτικό φόρο και το τέλος ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3454/2006. Επίσης αποφασίστηκεη επανάληψη του διαγωνισμού για την προμήθεια ασφαλτικών υλικών για το έτος 2011, ενώ εγκρίθηκε η κατοχύρωση του πρόχειρου διαγωνισμού προμήθειας θραυστών υλικών λατομείου, υλικών οδοσήμανσης και υλικών αποχέτευσης για το έτος 2011. Σχετικά με τα πρακτικά του διαγωνισμού που έγινε για την μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποφασίστηκε η απόρριψη της ένστασης που είχε γίνει από ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στο διαγωνισμό, καθώς δεν κατατέθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Παράλληλα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την κατοχύρωση 4 δρομολογίων από τις προσφορές για 17 δρομολόγια που είχαν γίνει από τους ενδιαφερόμενους, καθώς για τα υπόλοιπα 13 απαιτούνταν ταξί που δεν υπήρχαν στο στόλο τους. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι το σύνολο των δρομολογίων για την μεταφορά στο δήμο είναι 145, για την συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Πηγή: Ελευθερία

Τριφυλία: Γιατί μας «φέσωσαν» με τόσα εκατομμύρια οι πρώην δήμαρχοι;

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με θέμα την έγκριση της απογραφής, από το δήμαρχο τονίστηκε πως ο νέος Δήμος που συστάθηκε με τον «Καλλικράτη» είναι υπερχρεωμένος! Βλέπετε, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Όπως ήδη έχω γράψει, αλλά ξαναγράφω για να εμπεδωθεί απολύτως και πλήρως από όλους τους πολίτες τι ακριβώς «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (τα χρέη και οι οφειλές, δηλαδή, που «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι) ανέρχονται σε 10.641.495,46 ευρώ και έχουν ως εξής:
α) Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις – Δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (4.095.614,53 ευρώ): Δήμος Αετού 556.373,56 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 362.534,88 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 71.987,64 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 411.688,74 ευρώ,
β) Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (6.545.880,93 ευρώ): -Σε προμηθευτές 5.216.104,18 ευρώ: Δήμος Αετού 1.008.453,62 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 1.090.028,48 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 1.459.224,10 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 558.802,62 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 1.084.793,80 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 14.801,56 ευρώ
-Σε Τράπεζες – Λογαριασμοί Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων (90.491,79 ευρώ): Δήμος Φιλιατρών 90.491,79 ευρώ,
-Σε υποχρεώσεις από φόρους – τέλη προς το Ελληνικό Δημόσιο και Λοιπούς Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (12.000,54 ευρώ): Δήμος Γαργαλιάνων 285,45 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 11.715,09 ευρώ.
-Σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης (55.106,39): Δήμος Αετού 770,75 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 5.106,66 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 48.995,32 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 233,66 ευρώ
-Σε Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Πληρωτέες στην Επόμενη Χρήση, και περιλαμβάνει τα χρεολύσια των δανείων που θα πληρωθούν στο έτος 2011 (474.988,93 ευρώ): Δήμος Αετού 61.854,63 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 44.217,87 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 6.562,07 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 332.360,62 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 29.993,74 ευρώ
-Σε Υποχρεώσεις του Δήμου από οφειλές Αμοιβών Προσωπικού, Αιρετών, Διαφόρων Τρίτων Πιστωτών (697.189,10 ευρώ): Δήμος Αετού 52.035,83 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 81.071,67 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 201.800,26 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 87.597,14 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 274.684,20 ευρώ.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν ήταν παρόντες (δεν εκλήθησαν καν βέβαια) οι πρώην δήμαρχοι Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Αετού (οι πρώην της Κυπαρισσίας και της Αυλώνας είναι νυν αντιδήμαρχοι) και σε σχόλιό μου στο «Θ» στις 10 Νοεμβρίου σημείωνα, μεταξύ άλλων: «Θα έχουν ενημερωθεί, όμως, για τα στοιχεία της απογραφής και για τα χρέη και τις οφειλές των Δήμων που διοικούσαν. Τόσες μέρες μετά την απογραφή, να εκλάβω τη σιωπή τους ως συμφωνία με τα στοιχεία και αποδοχή τους; Αν συμφωνούν, τους καλώ δημόσια να εξηγήσουν στους δημότες τους και σε όλους εμάς τους δημότες του νέου Δήμου γιατί καλούμαστε να πληρώσουμε τόσα εκατομμύρια χρέη και οφειλές της δικής τους διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης; Αν δε συμφωνούν, ας παρουσιάσουν δημόσια τα δικά τους στοιχεία για τη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση άσκησαν. Γιατί, σιωπούν;».
Για μια ακόμη φορά, καλώ τους δημάρχους (και τους πέντε) των πρώην Δήμων της Τριφυλίας, δημόσια να τοποθετηθούν για τα στοιχεία της απογραφής. Οι ίδιοι δεν αισθάνονται την ανάγκη, όχι να απολογηθούν, να εξηγήσουν στον κόσμο τα χρέη και τις οφειλές που άφησαν πίσω τους; Δεν έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που τους τίμησαν να μιλήσουν για την οικονομική διαχείριση που έκαναν; Να μας πουν γιατί μας «φέσωσαν» με τόσα εκατομμύρια ευρώ.

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

21 Νοεμβρίου 2011

Και η φωτιά ακόμα καίει... σιγά μη συγκινηθεί κανείς!

Η φωτιά στη χωματερή συνεχιζόταν χθες για 3η μέρα... αντίδραση καμιά. Μάλιστα λόγω βορείων ανέμων όλος ο καπνός πήγαινε στους Γαργαλιάνους...

Τριφυλία: Το χαράτσι έχει παγώσει την αγορά

Οδυνηρές είναι οι συνέπειες από τα κάθε είδους και λογής «χαράτσια» για την τοπική αγορά και οικονομία της Τριφυλίας. Τους τελευταίους, δε, μήνες η αύξηση των «λουκέτων» σε καταστήματα και επιχειρήσεις είναι ραγδαία. Η οικονομική κρίση και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, με πρόσφατο το χαράτσι στη ΔΕΗ, όχι μόνο λύγισαν, αλλά «γονάτισαν» καταστήματα και επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες, έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (και ως φυσικά πρόσωπα), αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα λειτουργικά τους έξοδα και τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν τα καταστήματά τους με «διακοπή», είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να τα θέτουν σε αδράνεια. Κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επαγγελματιών που έχουν ρίξει τις τιμές, ο κόσμος αδυνατεί να αγοράσει και απλώς περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για τη διατροφή και την υγιεινή του. Το δε μέλλον, αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, διαγράφεται δυσοίωνο. Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της Τριφυλίας οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Φώτης Παναγιωτόπουλος, παρατήρησε: «Ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα νέα μέτρα και τα χαράτσια. Αυτή, δε, την εποχή, επειδή είμαστε αγροτική περιοχή, ο κόσμος ασχολείται με τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και προβαίνει σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά τροφίμων και ειδών άμεσης ανάγκης. Βέβαια, με όλα τα νέα μέτρα έχει πέσει πολύ η κίνηση στα καταστήματα που έχουν δεύτερης ανάγκης προϊόντα και είδη και η ζήτηση έχει μειωθεί. Ουσιαστικά, όλοι κοιτάζουν να εξασφαλίσουν τα άκρως απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Η αγορά στενάζει και από τον προηγούμενο μήνα είχαμε τα πρώτα δείγματα της επιδείνωσης αυτής στο εμπόριο. Θεωρώ πως το πρόβλημα έχει δύο συνισταμένες. Την οικονομική, από την έλλειψη χρημάτων, και την ψυχολογική. Ακόμη και όσοι καταναλωτές διαθέτουν κάποια χρήματα φοβούνται να τα διαθέσουν για «δευτερεύοντα» πράγματα. Η μόνη ελπίδα μας είναι ότι στην περιοχή μας δίνονται επιδοτήσεις αυτή την εποχή. Ευελπιστούμε, μετά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αν και το λάδι έχει καλή τιμή, να μπορέσει ο κόσμος κάπως να κυκλοφορήσει και να αγοράσει είδη ένδυσης και υπόδησης. Ο κίνδυνος να κλείσουν καταστήματα και επιχειρήσεις στην περιοχή μας είναι ορατός και μεταξύ μας που κουβεντιάζουμε οι συνάδελφοι, υπάρχουν αρκετοί που έχουν αναφέρει πως, αν μέχρι τις γιορτές η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο των καταστημάτων τους».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Νίκος Φάμπας, τόνισε: «Τα λουκέτα έχουν διάφορα μεγέθη. Στην περιοχή μας έχουν λίγο μεγάλο μέγεθος. Τον τελευταίο χρόνο οδηγούνται σε λουκέτο καταστήματα και στην περιοχή μας και πολλοί συνάδελφοι το σκέφτονται αν θα μπορέσουν να κρατηθούν. Η γνωστή, πολύ δύσκολη και δυσάρεστη, κατάσταση συνεχίζεται. Αυτοί οι τύποι που κάνουν τα κουμάντα θέλουν να κερδίζουν κι εμείς δεν μπορούμε να κάτι περισσότερο. Ο κόσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τις καθημερινές του. Ακούω πολλές διαμαρτυρίες για την κατάσταση από πολίτες, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, πώς να αγοράσουν κάτι; Δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, τα έκτακτα μέτρα. Τι να κάνουν αυτοί και τι να κάνει και ο εμπορικός κόσμος; Όπως έμαθα, παρά την απόφαση του δικαστηρίου στην Καλαμάτα για το χαράτσι της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να το γλιτώσουμε. Για του χρόνου, λένε, θα κάνουν μάλλον δόσεις. Εκείνο που βλέπω είναι ότι θέλει πολλή προσπάθεια η κατάσταση και ο τρόπος ζωής μας. Δε γίνεται, δυστυχώς, αλλιώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να κινούμαστε διαφορετικά, να αλλάξουμε. Είναι πολύ δύσκολα. Ας μην τα βλέπουμε, όμως, τόσο «μαύρα». Πάμε σε άλλον τρόπο ζωής, λιγότερο σπάταλο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εκεί μας έφτασαν. Οι έμποροι, με τις πολλές υποχρεώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για να σταθούμε πρέπει να προσέξουμε και την ποιότητα και την τιμή και να σεβόμαστε τον πελάτη, ο οποίος το ψάχνει πολύ, αφού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα που είχε πριν. Πρέπει να είμαστε κοντά στον πολίτη, τον πελάτη».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, σχολίασε πως «η αγορά δεν κινείται. Έχει γονατίσει. Ο κόσμος δεν ξέρει πού να σταθεί και από πού να κρατηθεί. Τα μέτρα, το χαράτσι της ΔΕΗ, οι περικοπές που γίνονται σε μισθούς και συντάξεις, από τα αναδρομικά που ζητάει το κράτος… ο κόσμος δεν έχει χρήματα για αγορές, δεν έχει οικονομικές δυνατότητες. Η αγορά είναι αυτή που παίρνει όλους τους κραδασμούς πάνω της και υφίσταται τις συνέπειες όλων αυτών. Ο κόσμος δεν κινείται, δεν αγοράζει, γιατί δεν μπορεί, δεν αντέχει η τσέπη του, αφού οι υποχρεώσεις του έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις αντοχές του, όπως βλέπουμε. Πώς να μπει ο κόσμος σε ένα μαγαζί όταν δεν έχει χρήματα; Αλλά κι αν έχει, έστω και λίγα, ψυχολογικά δεν του πάει να αγοράσει κάτι, εκτός από είδη που έχει ανάγκη για την οικογένειά του, τρόφιμα για παράδειγμα. Ας ελπίσουμε κάτι να γίνει με τη νέα πολιτική κατάσταση στη χώρα, γιατί αλλιώς ή αν γίνονταν εκλογές, όπως είναι η χώρα, θα έρχονταν πολύ χειρότερα. Ακόμη και πριν από λίγες μέρες έκλεισε κατάστημα στην πόλη και υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που προβληματίζονται για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται, τα τέλη και οι φόροι αυξάνονται, δεν αντέχει ο εμπορικός κόσμος».

Πηγή: Θάρρος

18 Νοεμβρίου 2011

Χωματερή Γαργαλιάνων: άλλη μια ειδυλλιακή νύχτα απόψε στη Βάλτα...

Απ' ότι φαίνεται όσοι δήμαρχοι και να αλλάξουν τα ίδια Παντελάκη μου... Απόψε ζούμε για άλλη μια φορά μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα με μυρωδιές, διοξίνες και μοναδικούς φωτεινούς σχηματισμούς από την καύση των σκουπιδιών στη παράνομη χωματερή των Γαργαλιάνων... Μια ευγενική χορηγία του δήμου Τριφυλίας αυτή τη φορά! Η δικαιολογία τους είναι πως αθίγγανοι βάζουν φωτιές για να απομονώσουν τα μέταλλα... αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία! Αν ο δήμος ήθελε να προστατεύσει την υγεία των πολιτών θα φρόντιζε να φυλά την χωματερή. Και από ότι φαίνεται δεν θέλει, γιατί είναι πάγια τακτική των δημοτικών αρχών τα τελευταία χρόνια να βάζουν φωτιές για να αδειάσουν τη χωματερή, προκειμένου να ξαναγεμίσει... Τώρα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αναπνέουν τις ''ζωογόνες'' διοξίνες τους... δωρεάν!
Με τις υγείες μας....

17 Νοεμβρίου 2011

Μένουμε Ελλάδα: αφιέρωμα στην Τριφυλία & στον ποδηλατικό γύρο

Τριφυλία: θέμα για μείωση 50% των τελών για τους τρίτεκνους

Τη μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών (καθαριότητας, φωτισμού, δημοτικοί φόροι, τέλος ακίνητης περιουσίας) στις τρίτεκνες οικογένειες του Δήμου Τριφυλίας θα συζητήσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου στη συνεδρίασή της την ερχόμενη Δευτέρα και ώρα 6 το απόγευμα. Στην ίδια συνεδρίαση η επιτροπή θα αποφασίσει για την ψήφιση νέων πιστώσεων από τροποποίηση προϋπολογισμού, όπως και για την έγκριση των πρακτικών των πρόχειρων διαγωνισμών προμήθειας ασφαλτικών και άλλων υλικών. Θα συζητηθούν επίσης, η έγκριση ή μη της ένστασης που έχει γίνει για τον διαγωνισμό μεταφοράς μαθητών, αλλά και θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Πηγή: Ελευθερία

Τριφυλία: Σύσκεψη για τους μετανάστες

Σύσκεψη στο γραφείο της Εισαγγελέως Κυπαρισσίας για την αντιμετώπιση της αθρόας προσέλευσης αλλοδαπών στην Τριφυλία, ιδίως την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των διοικητών των Αστυνομικών Τμημάτων, του δημάρχου Κώστα Κόλλια που ανέλαβε και την πρωτοβουλία και του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου. Στη σύσκεψη έγινε διεξοδική και ουσιαστική συζήτηση για το τεράστιο αυτό πρόβλημα και τις συνέπειες που προκαλούνται στην τοπική κοινωνία από παραβατικές συμπεριφορές αλλοδαπών. Όπως σημειώθηκε, το θέμα των μεταναστών, νομίμων και παρανόμων, είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα ολόκληρη και όχι μόνο την Τριφυλία και οφείλει το κράτος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις για την επίλυσή του. Αυτή την περίοδο, της ελαιοσυγκομιδής, η προσέλευση αλλοδαπών στην Τριφυλία είναι αθρόα και αυτοί κατακλύζουν κυρίως τις τρεις μεγάλες πόλεις, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας, επειδή λόγω των φτηνών εργατικών χεριών που προσφέρουν βρίσκουν ανταπόκριση στους παραγωγούς της περιοχής και δουλειά. Ζητήθηκε δε από τους διοικητές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε η αστυνόμευση στην περιοχή να είναι εμφανής και ουσιαστική και να ελέγχονται παραβατικές συμπεριφορές που σημειώνονται. Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας θα ζητήσει από τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας ενίσχυση των Α.Τ. της Τριφυλίας, τουλάχιστον για την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές. Ακόμη, ο κ. Κόλλιας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους διοικητές για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν, με πενιχρά μέσα και αποδυναμωμένο το στελεχιακό προσωπικό των Α.Τ.

Πηγή: Θάρρος

16 Νοεμβρίου 2011

Ελαιόλαδο: στα 2,10 η χθεσινή τιμή στη Μεσσηνία

Στα 2,10 με 2,05 ευρώ το κιλό έχει πέσει η τιμή του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, παρότι βρισκόμαστε στην αρχή της φετινής ελαιοκομικής περιόδου. Χθες στο νομό πουλήθηκαν ποσότητες παραδοτέες στην Ιταλία με 2,25 ευρώ. Το γεγονός προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε οργανωμένους παραγωγικούς και συνεταιριστικούς φορείς του τόπου, που περίμεναν καλύτερες τιμές αυτή την περίοδο.

Ελαιόλαδο: καθηλωμένες τιμές στην Κρήτη και αυξημένες στην Πελοπόννησο

Άρχισε η συγκομιδή, με τις τιμές να παραμένουν καθηλωμένες στην Κρήτη ενώ παρουσιάζουν αύξηση για τα λάδια νέας σοδειάς στην Πελοπόννησο, όπως επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης Δρ. Νίκος Μιχελάκης. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης: «Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ήδη άρχισε σε αρκετές περιοχές των Χανίων, όπως στην Κίσσαμο, στο Κολυμπάρι, στον Άστρικα, στον Πλάτανο και στο νότιο Ρέθυμνο, ενώ στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου αναμένεται να καθυστερήσει και να αρχίσει στα τέλη Νοεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα του ελαιολάδου δεν κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές καθώς οι οξύτητες στο παραγόμενο ελαιόλαδο στην Κρήτη κυμαίνονται από 0,4 έως 0,6 βαθμούς στην περιοχή του Κολυμπαρίου, 0,5 στην περιοχή του Πλατάνου ενώ παρόμοιες είναι και για τα ελαιόλαδα από τις ελιες που συγκομίζονται με ραβδισμό και στα Νότια του Ρεθύμνου. Οπωσδήποτε, ο ελαιόκαρπος που συγκομίζεται με φυσική πτώση πάνω σε δίκτυα σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθυμνου από ποικιλίες Τσουνατης και Χονδρολιας δίνει πολύ μεγαλύτερες οξύτητες της τάξεως των πέντε έξι και 10 βαθμών. Τα αποτελέσματα αυτά βεβαια δεν μπορούν να αποδοθούν στην κακή εφαρμογή της δακοκτονίας, διότι βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής και όπως είναι γνωστό, πρώτα συγκομίζονται τα ελαιόδεντρα που είναι πιο ευαίσθηταγια δακοπροσβολή», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε: ότι «στην πορεία με την πρόοδο της συγκομιδής αναμένεται να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, εκτός εάν φανεί ότι η εφαρμογή της δακοκτονίας όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί είχε, πράγματι, πολύ δυσμενείς συνέπειες». Σχετικά με τις τιμές που αφορούν το ελαιόλαδο παλαιάς εσοδείας ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι κυμαίνονται στην Κρήτη από 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ για τα ελαιόλαδα νέας εσοδείας, στην Πελοπόννησο, κυμαίνονται μέχρι 2,45 ευρώ το κιλό. «Αυτό βέβαια αποτελεί μια καλή ένδειξη, για την αρχή της περιόδου» καίτοι, όπως σημείωσε, "η αυξημενη παραγωγή 1,4 εκ. τόνους που όπως αναφέρεται απο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αναμένεται στην Ισπανία, εάν πράγματι θα είναι τόσο μεγάλη, δεν είναι βέβαιο ότι θα αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές και στις άλλες χώρες. Αυτό, τόνισε, θέτει επί τάπητος την επανεξέταση της μεθοδολογίας με την οποία εκτιμούν τα διάφορα Κράτη την παραγωγή τους, γιατί υπάρχει φόβος πως οι εκτιμήσεις είναι επηρεασμένες από την εποχή των επιδοτήσεων ανά κιλό, με συνέπεια να δημιουργείται κλίμα υπερπροσφοράς που οπωσδήποτε λειτουργεί σε βάρος των τιμών.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

9 Νοεμβρίου 2011

Επιδοτήσεις: το Σαββατοκύριακο η προκαταβολή

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κώστας Σκανδαλίδης, όπως αναφέρετε στο δελτίο τύπου της Αγροτικής Τράπεζας οι αγρότες θα μπορούν να ενημερώνονται για το ποσό πληρωμής της προκαταβολής τους στην σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποστολή του σχετικού αρχείου πληρωμής στην ΑΤΕbank, Tράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο Οργανισμός Πληρωμών, θα αρχίσει από το Σαββατοκύριακο η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων.

Πηγή: agroschannel

Επίσκεψη του Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, αύριο Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργίου Κανελλόπουλου στον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά. Η επίσκεψη αυτή γίνεται στα πλαίσια που έχει αναλάβει ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κος Γ. Κανελλόπουλος για την προώθηση του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στην Πελοπόννησο και στην Στερεά Ελλάδα. Τον Γ.Γ. θα συνοδεύει αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από επιχειρηματίες και δημοσιογράφους της Κίνας. Στις 19.30 η αντιπροσωπεία θα κάνει επίσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας και στο πολιτιστικό ίδρυμα «ΔΡΟΜΟΙ Της ΕΛΙΑΣ». Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 οι αντιπροσωπείες θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στην «ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε», στην ΕΑΣ Μεσσηνίας και στην «ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε.». Στη συνέχεια θα επισκεφθούν ελαιοτριβεία της περιοχής Τριφυλίας και παραδοσιακό ελαιώνα στο Καλό Νερό.

8 Νοεμβρίου 2011

Δήμος Τριφυλίας: υπερχρεωμένος, με κατασχέσεις και «αφανή» έργα

Παρακολουθώντας την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με θέμα την έγκριση της απογραφής, διαπίστωσα, μεταξύ άλλων, πως ο νέος Δήμος του συστάθηκε με τον «Καλλικράτη» είναι υπερχρεωμένος, με κατασχέσεις και «αφανή» έργα, που όμως πληρώνονται! Οι αριθμοί και τα νούμερα είναι στοιχεία αμείλικτα. Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου (τα χρέη και οι οφειλές, δηλαδή, που «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι) ανέρχονται σε 10.641.495,46 ευρώ και έχουν ως εξής:
α) Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις - Δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (4.095.614,53 ευρώ): Δήμος Αετού 556.373,56 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 362.534,88 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 71.987,64 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 411.688,74 ευρώ
β) Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (6.545.880,93 ευρώ):
-Σε προμηθευτές 5.216.104,18 ευρώ: Δήμος Αετού 1.008.453,62 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 1.090.028,48 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 1.459.224,10 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 558.802,62 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 1.084.793,80 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 14.801,56 ευρώ
-Σε Τράπεζες - Λογαριασμοί Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων (90.491,79 ευρώ): Δήμος Φιλιατρών 90.491,79 ευρώ
-Σε Υποχρεώσεις από φόρους - τέλη προς το Ελληνικό Δημόσιο και Λοιπούς Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (12.000,54 ευρώ): Δήμος Γαργαλιάνων 285,45 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 11.715,09 ευρώ
-Σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης (55.106,39): Δήμος Αετού 770,75 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 5.106,66 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 48.995,32 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 233,66 ευρώ
-Σε Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Πληρωτέες στην Επόμενη Χρήση, και περιλαμβάνει τα χρεολύσια των δανείων που θα πληρωθούν στο έτος 2011 (474.988,93 ευρώ): Δήμος Αετού 61.854,63 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 44.217,87 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 6.562,07 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 332.360,62 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 29.993,74 ευρώ
-Σε Υποχρεώσεις του Δήμου από οφειλές Αμοιβών Προσωπικού, Αιρετών, Διαφόρων Τρίτων Πιστωτών (697.189,10 ευρώ): Δήμος Αετού 52.035,83 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 81.071,67 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 201.800,26 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 87.597,14 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 274.684,20 ευρώ.
Σαν να μην έφτανε αυτή η τραγική οικονομική κατάσταση και κατάντια, ο νέος Δήμος έχει να αντιμετωπίσει τις κατασχέσεις και δεσμεύσεις χρηματικών ποσών των λογαριασμών του από εργολάβους και προμηθευτές. Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου οι κατασχέσεις ανέρχονταν σε 966 χιλιάδες ευρώ και οι δεσμεύσεις σε 654 χιλιάδες ευρώ, αγγίζοντας, δηλαδή, το ποσό του 1,7 εκ. ευρώ, με το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου μετά βίας να επαρκεί για την πληρωμή του προσωπικού του μήνα αυτού, όπως είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας! Μεγάλη κουβέντα έγινε και για τα «αφανή έργα», τα «άγραφα», που όμως πληρώνονται, χωρίς ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, να μπορεί να ελέγξει κάποιος αν έγιναν, σε ποιους Δήμους έγιναν, πώς έγιναν, γιατί έγιναν και, βεβαίως, πώς πληρώνονται.

Πηγή: Θάρρος

Παράταση μέχρι τον Ιούνιο 2012 για την έκδοση αδειών για γεωτρήσεις

Απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στην ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την τροποποίηση της ΚΥΑ για τις γεωτρήσεις. Στην απάντησή του, ο Υπουργός αναφέρει ότι το ΥΠΑΑΤ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υφίσταται σε ό,τι αφορά στην έκδοση και ανανέωση των αδειών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το οποίο να απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και να μειώνεται το κόστος ανανεώσεων ειδικά για τους γεωργούς. Η πρόσφατη νομοθετική πράξη (ΚΥΑ 150559/2011) για τη διαδικασία αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων, αναμφίβολα διευκολύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες έκδοσης αδείας και με την εφαρμογή της καθίσταται ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή η αδειοδότηση, αλλά προωθείται και η καταγραφή των γεωτρήσεων σε όλη τη χώρα, με στόχο την ορθολογική διαχείριση του σημαντικότερου φυσικού πόρου. Η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση καλύπτει την πλειοψηφία των γεωργών και των αρδευτικών γεωτρήσεων, αφού προβλέπει εξαίρεση από την υποχρέωση κατάρτισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις με δυναμικότητα μέχρι 100.000 κυβικά μέτρα ετησίως. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για τις γεωτρήσεις με τη δυναμικότητα αυτή υποβάλλεται μόνο μια τεχνική έκθεση από το γεωργό ή τον τεχνικό εκπρόσωπό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να εμπλακεί μελετητής οποιασδήποτε κατηγορίας, αλλά ο φάκελος της αίτησης αδειοδότησης μπορεί να προετοιμαστεί είτε από τον ίδιο τον γεωργό, ή το γεωπόνο που τον συμβουλεύει ή οποιονδήποτε σχετικό επιστήμονα. Για τις γεωτρήσεις με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 100.000 κ.μ. ετησίως, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία - πολύ ορθά, κατά το ΥΠΑΑΤ - θέτει υποχρέωση περιβαλλοντικής μελέτη για τις υδατοβόρες γεωτρήσεις, αφού το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για όλους. Αναφορικά με τις προθεσμίες, ο Υπουργός επισημαίνει ότι με την ΚΥΑ διευκολύνεται η σύντομη υποβολή της αίτησης από την πλευρά των γεωργών. Επιπρόσθετα, με την τροποποίηση της εν λόγω ΚΥΑ, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού εντός δώδεκα μηνών από την έκδοσή της, δηλαδή μέχρι την 16η Ιουνίου 2012, αντί εξαμήνου που προβλεπόταν έως σήμερα. Η νέα ρύθμιση, καταλήγει ο κ. Σκανδαλίδης, γίνεται προς απλούστευση των διαδικασιών και μείωση του κόστους τόσο για το γεωργό όσο και για τη διοίκηση.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δημιουργία νέου Τριφυλιακού Συλλόγου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 02 Νοεμβρίου 2011 ιδρύθηκε ο Πατριωτικός Τριφυλιακός Σύλλογος με το διακριτικό τίτλο ΠΑ.ΤΡΙ.Σ. και έδρα, τα γραφεία του, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 12. Σκοπός του Συλλόγου αυτού είναι η αφύπνιση όλων εμάς των πολιτών, που θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ιστορία μας, την αγάπη μας για τον τόπο μας και την πατρίδα μας, την εθνική μας ταυτότητα και την εθνική μας συνείδηση. Επίσης σκοπός του συλλόγου είναι να σταθεί αρωγός με κάθε πρόσφορο τρόπο, σ΄ όλες τις προσπάθειες που γίνονται προς όφελος του τόπου μας και απέναντι σε όσους παρεμποδίζουν τέτοιες προσπάθειες είτε εκούσια είτε ακούσια. Ο Σύλλογος αυτός ιδρύεται, μακριά και έξω από ταμπέλες, από πολιτικά κόμματα και μικροκομματικά συμφέροντα, με πρωταρχικό σκοπό να μείνει απέναντι σε κάθε σαθρό σύστημα, προσφέροντας λύσεις αλλά και χέρι βοηθείας, σε όποιον και με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας και στην πατρίδα μας. Όλος ο κόσμος της Τριφυλίας είναι δεκτός να εγγραφεί στον σύλλογό μας έτσι ώστε να γίνει η φωνή μας πιο δυνατή, ανεξαρτήτου πολιτικής προέλευσης, με μόνο γνώμονα την αγάπη στον τόπο και την πατρίδα μας. Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας, όσο και να προσπαθούν όλοι να μας πολώσουν και να μας χωρίσουν, πρέπει όλους να μας ενώνει, η εθνική μας ταυτότητα, η εθνική μας συνείδηση και η αγάπη μας προς την πατρίδα και τον τόπο μας. Πρέπει πέρα από οποιαδήποτε διαφορά, να κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε, τι να προσφέρουμε και τι να δώσει ο καθένας μας, ώστε να λύσουμε όσα πιο πολλά προβλήματα μπορούμε. Σε μια εποχή που η χώρα μας, περνάει τις δυσκολότερες και πιο περίεργες ώρες της, σε μια εποχή που το ελληνικό κράτος δείχνει περισσότερο από ποτέ πιο διαλυμένο και ανήμπορο να βοηθήσει εμάς τους Έλληνες, είναι η στιγμή που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας, για το καλό του τόπου μας. Αυτός είναι και ο σκοπός του συλλόγου μας, διότι μπουχτίσαμε να βλέπουμε τα ίδια προβλήματα να ταλανίζουνε τον τόπο μας και κανείς να μην κάνει τίποτα, κανείς να μην ενεργοποιείται, κανείς να μην ασχολείται και όλοι να περιμένουν ότι κάποιος άλλος θ’ ασχοληθεί. Δεν είναι ο ρόλος του συλλόγου μας να επικρίνει τους πάντες και τα πάντα, όμως δεν θα συναινέσει με απάθεια στα κακώς κείμενα. Θέλουμε να εμφανίζουμε τα προβλήματα και να τα παρουσιάζουμε μαζί με τη λύση τους, προσφέροντας την βοήθεια που θα μας ζητηθεί και θα μπορούμε να δώσουμε. Βαρεθήκαμε να είμαστε θεατές σ ένα θέατρο παραλογισμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων, ακούγοντας πάντα μισές αλήθειες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και εν τέλει μένοντας με την απορία ποιος έχει δίκιο. Ευελπιστούμε ότι ο κόσμος της Τριφυλίας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας, θα διαγνώσει την ειλικρινή και ανιδιοτελή προσπάθειά μας και όλοι μαζί θα κάνουμε τον σύλλογο ένα ζωντανό και ενεργό κύτταρο της κοινωνίας της Τριφυλίας, με γνώμονα την αμέριστη αγάπη μας για την πατρίδα και τον τόπο μας. Ο Σύλλογος ΠΑ.ΤΡΙ.Σ με την ίδρυσή του, αποτελεί και ένα στοίχημα ν΄ αποδείξουμε ότι οι Έλληνες όταν αγαπούν την πατρίδα τους, δεν έχουν ταμπέλες, αλλά δύναμη, θάρρος, πρωτοβουλία και λύσεις.

Εκ του ΔΣ του συλλόγου
Ο Πρόεδρος
Γιαννόπουλος Δημήτριος

Τώρα κλέβουν και περιφράξεις!

Κάτοικος Γαργαλιάνων... έψαχνε την περίφραξη! Είχε μήκος 135 μέτρα με παλούκια και σύρμα, σε ακίνητο στη θέση "Λιμανάκι" στο Βρωμονέρι. Ανακάλυψε την κλοπή την Παρασκευή το πρωί που πήγε σε εκείνο το σημείο και διαπίστωσε πέραν των άλλων ότι υπήρχαν ροδιές από πλατφόρμα πάνω στην οποία, όπως φαίνεται, φορτώθηκαν τα κλοπιμαία και απομακρύνθηκαν. Οργανωμένα… πράγματα!

Πηγή: Ελευθερία

Τριφυλία: 96 τόνοι τρόφιμα σε απόρους

Ενενήντα έξι περίπου τόνοι τρόφιμα (κριθαράκι και μακαρόνια) από την Ευρωπαϊκή Ένωση διανεμήθηκαν χθες στην Κυπαρισσία για άπορες οικογένειες. Όπως πληροφορηθήκαμε, από τους 96 αυτούς τόνους, με μέριμνα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, δόθηκαν 88 περίπου στην Ιερά Μητρόπολη και 8,5 περίπου στο Σύλλογο Πολυτέκνων Τριφυλίας. Η διανομή έγινε στο χώρο που διεξάγεται η εμποροπανήγυρη της Κυπαρισσίας. Εκεί ήταν ιερείς και μέλη εκκλησιαστικών συμβουλίων για να προμηθευτούν τα τρόφιμα που, σύμφωνα με τις καταστάσεις της Μητρόπολης, αντιστοιχούσαν σε κάθε ενορία, καθώς και ο πρόεδρος Κώστας Κωνσταντόπουλος και μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων.

Πηγή: Θάρρος

Τετάρτη ή Πέμπτη οι επιδοτήσεις...

Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί το θέμα της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων με τις συνεχείς αναβολές. Χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι το 50% των χρημάτων ενδέχεται να μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενδεχόμενα την Τετάρτη 9 ή την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ Βασίλης Κοζομπόλης, μας είπε: «Υπάρχει μια πληροφορία από το διοικητή της Αγροτικής, τον κ. Πανταλάκη, ότι η ΑΤΕ θα μπορέσει να προχωρήσει στην πληρωμή εντός της εβδομάδας». Για την Τετάρτη έκανε λόγο δημοσίευμα της ιστοσελίδας agronews.gr, όπου χθες το πρωί αναφερόταν: «Να πληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) στους αγρότες δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υπογράφτηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και δεν υπάρξουν αλλαγές στην πλατεία Βάθης. Από την πλευρά της, η ΑΤΕbank δεσμεύεται ότι έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό των 1,1 δισ. ευρώ και ότι θα μπορεί να προχωρήσει στην πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών, εκτός απροόπτου ως την Τετάρτη. Ωστόσο, τα αρχικά σενάρια μιλούσαν για καθυστέρηση της πληρωμής της προκαταβολής στους αγρότες, δεδομένου ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η ATEbank δε θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να βρει ολόκληρο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ από τη διατραπεζική αγορά, ενώ παράλληλα είχαν κλείσει και οι “κάνουλες” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Πηγή: Θάρρος

1 Νοεμβρίου 2011

Νέα ομάδα για το ''Φαράγγι Κόκκινα Πατερά'' στο Facebook

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Facebook μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχειοθετήσει όλες τις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί με την παλιά μορφή ομάδων.
Γιαυτό το λόγο φτιάξαμε μια νέα ομάδα για το ''Φαράγγι Κόκκινα Πατερά'' την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.
Όσοι επιθυμείτε να γίνετε μέλη της νέας ομάδας και όσοι είστε μέλη της παλιάς ακολουθήστε τον σύνδεσμο καθώς η παλιά σελίδα θα καταργηθεί σε λίγο καιρό.

Νέες ομάδες θα ακολουθήσουν και για τις υπόλοιπες σελίδες μας.