7 Δεκεμβρίου 2011

Γεωργοπεριβαλλοντικές επιδοτήσεις ύψους 35 εκατ. €

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Δράσης 2.1 «Προστασία των Ευαίσθητων στα Νιτρικά Περιοχών» για νέους δικαιούχους, του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013. Στόχοι της εν λόγω Δράσης είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, της μείωσης της κατανάλωσης νερού και της δημιουργίας χώρων οικολογικής αντιστάθμισης. Οι χορηγούμενες ενισχύσεις για την εφαρμογή της, θα ανέλθουν, για την περίοδο 2007-2013, συνολικά στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ και αφορούν δημόσια δαπάνη. Η δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από 50% έως 85%, ανάλογα με τον τόπο εφαρμογής και από εθνικούς πόρους. Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να κριθούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες ή είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.
Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) να είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
β) να είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

Πηγή: trelokouneli.gr