16 Ιουλίου 2012

Τριφυλία: τα «must» του καλοκαιριού σε θάλασσα και βουνό

Η Τριφυλία, συνδυάζοντας αρμονικά θάλασσα και βουνό, αποτελεί προορισμό διακοπών για κάθε γούστο, δίδοντας στον επισκέπτη πολλαπλές δυνατότητες ξεγνοιασιάς, χαράς και μοναδικών συγκινήσεων! Το θαλάσσιο μέτωπό της βρέχεται από το Ιόνιο και διαθέτει υπέροχες δαντελωτές παραλίες και χρυσαφένιες αμμουδιές για «αποδράσεις» και παιχνίδια στην άμμο και τη θάλασσα! Ο, δε, ορεινός όγκος είναι γεμάτος ομορφιές για τους φυσιολάτρες!

Παραλίες
Η Τριφυλία διαθέτει δύο Γαλάζιες Σημαίες, με τις οποίες βραβεύτηκαν οι παραλίες του Aϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας και του Καλού Νερού! Ο Aϊ -Λαγούδης είναι από τις πλέον «οργανωμένες» παραλίες, διαθέτοντας υποδομές και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Εκεί υπάρχουν καταστήματα για καφέ, φαγητό, ψυχαγωγία και διασκέδαση μέρα και νύχτα!
Τροπικό περιβάλλον θυμίζει η γνωστή παραλία της Ελαίας στη Δημοτική Ενότητα Αυλώνος, με το πευκοδάσος και την απέραντη αμμουδιά! Λίγο πιο δίπλα, νότια, είναι η παραλία του Αγιαννάκη και συνεχίζει η παραλία στο Βουνάκι! Στο Καλό Νερό μπορεί κανείς να επιλέξει αν θέλει ήσυχη παραλία για το μπάνιο του ή την παραλία μπροστά στον οικισμό και τα καφέ και εστιατόρια, με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες! Στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας, όλο το παραλιακό μέτωπο προσφέρεται για να απολαύσει κανείς τη θάλασσα. Σεργιάνι, Μεμί, Σανί (με το «παραδεισένιο» περιβάλλον του «Sunny Paradise»), Καρτελάς, «Κάμπινγκ» είναι παραλίες με άνετη πρόσβαση. Ήσυχες παραλίες, που προτιμούν οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και νεώτεροι που δεν επιθυμούν την πολλή βαβούρα και τα αδιάκριτα βλέμματα, είναι στη Γιαννίτσαινα, αλλά και στην Τερψιθέα και την παραλιακή Φαρακλάδα, μέχρι και το γεφυράκι στον Αγρίλη. Στην Κυπαρισσία, ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει τα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης και να επισκεφθεί το Κάστρο των Γιγάντων, απολαμβάνοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεμα!
Επόμενη στάση ο Αγρίλης, με βραχάκια μεν, αλλά και το μικρό λιμανάκι, ενώ διαθέτει καταστήματα για καφέ, ποτό και φαγητό, καθώς και τον Πύργο των Παραμυθιών! Επιλογή, όχι τόσο για μπάνιο, αλλά- κυρίως- για χαλάρωση και ψυχαγωγία. Στα Φιλιατρά υπάρχει η γραφική παραλία του Στομίου! Ένας κολπίσκος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με το δασάκι, τον οποίο προσεγγίζει κανείς με σκαλάκια. Καταγάλανα νερά και «παγωμένα», λίγο απότομη η θάλασσα και περιβάλλον που συνεγείρει! Συνεχίζοντας την παραλιακή πορεία, η Αγία Κυριακή διαθέτει παραλίες για μπανάκι, ενώ έχει και λιμανάκι για τους ντόπιους αλιείς και καταστήματα για καφέ και φαγητό!
Στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων υπάρχει η πλέον γνωστή παραλία του Λαγκούβαρδου. Ιδανική για τους φίλους των θαλάσσιων σπορ και των κυμάτων, ιδίως τους λάτρεις του σερφ, καθώς έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα κυμάτων και παράλληλα είναι ασφαλής, αφού δεν έχει δυνατά ρεύματα και είναι «κλειστή»! Η Μαραθόπολη είναι ένα γραφικό «ψαροχώρι», μια διαρκώς αναπτυσσόμενη Τοπική Κοινότητα, με αλιευτικό καταφύγιο και παραλία για μικρούς και μεγαλύτερους. Αποτελεί τουριστικό προορισμό της περιοχής, με τον παραλιακό πεζόδρομο και τα καταστήματα να θυμίζουν νησί! Διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και καταστήματα μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας! Απέναντι είναι η νήσος Πρώτη, την οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει με σκάφη από τη Μαραθόπολη. Στην Πρώτη, οι ακτές είναι βραχώδεις, αλλά υπάρχουν υπήνεμοι ορμίσκοι, όπως η αμμώδης παραλία Βουρλιά! Εκεί υπάρχει η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γοργοπηγής. Η δίκλιτη εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Στεφάνου και στην απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Φεύγοντας από τη Μαραθόπολη, η παραλία της Αγίας Σωτήρας προσφέρεται για χαλάρωση και μπανάκι! Στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων ιδιαιτέρως γνωστές είναι, επίσης, οι παραλίες Βρωμονέρι και Μάτι (Χρυσή Ακτή). Το Μάτι χαρακτηρίζεται από το έντονο χρυσαφί χρώμα της αμμουδιάς (γι’ αυτό και πήρε και την ονομασία Χρυσή Ακτή), ενώ το Βρωμονέρι είναι ένας γραφικός κολπίσκος!
Αυτές είναι μερικές, μόνο, από τις παραλίες της Τριφυλίας, που είναι από τις πιο γνωστές και εύκολα προσβάσιμες. Υπάρχουν, βεβαίως, και πολλές άλλες, λιγότερο γνωστές, παραλίες και κολπίσκοι που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη, ανακαλύπτοντάς τες, μοναδικές στιγμές και συγκινήσεις!

Ορεινός όγκος
Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης της Τριφυλίας θα νιώσει τη μαγεία της φύσης βλέποντας τους καταρράκτες στη Νέδα, το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της χώρας, και θα αισθανθεί υπέροχα βουτώντας στα νερά της! Στα Πλατάνια υπάρχει ο Πύργος του Μπάρμπα -Αλέκου, με το πετρόχτιστο θέατρο για εκδηλώσεις και την εκπληκτική θέα! Στον Αετό, μπορεί να απολαύσει κανείς τη δροσιά από τα πλατάνια και το νερό από την πηγή στο κέντρο του χωριού! Στο Ραυτόπουλο, μια στάση για γάργαρο νεράκι στα Κανάλια, ενδείκνυται, ενώ προτείνεται και μια επίσκεψη στο Κάστρο «Σαφλαούρο» του Λαντζουνάτου! Στη Χριστιανούπολη, όαση δροσιάς αποτελεί η βρύση, με τα παπάκια να παίζουν στα νερά της μικρής λιμνούλας. Γοητευμένος θα μείνει ο επισκέπτης του ιστορικού βυζαντινού ιερού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στον οποίο εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης.
Η Μάλη προσφέρεται για τους λάτρεις της γαλήνης της φύσης και του περιπάτου, με πολλές και όμορφες διαδρομές! Ο Αρκαδικός ποταμός και ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς συνδυάζουν την εξερεύνηση της ιστορίας και τη χαρά της φυσικής ομορφιάς, με διαδρομές περιπάτου, διάβαση στον ποταμό, το φαράγγι με τους σταλακτίτες και τους καταρράκτες!
Στη Βάλτα, μπορεί κανείς να απολαύσει τους καταρράκτες, το φαράγγι των Κόκκινων Πατερών και το δάσος της Ευαγγελιστρίας, απολαμβάνοντας τη φυσιολατρική εξόρμησή του!

Πηγή: Θάρρος