7 Σεπτεμβρίου 2009
Σκουπιδότοπος η παραλία του Λαγκούβαρδου
15αύγουστος, η κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών – κορύφωση και της συσσώρευσης σκουπιδιών στις παραλίες. Όμως το θέαμα που αντικρίζει κανείς στην παραλία του Λαγγούβαρδου Μεσσηνίας δεν έχει προηγούμενο: σωροί από πλαστικά, κουτιά αναψυκτικών, χρησιμοποιημένα pampers – γενικά για ό,τι καθένας δεν χρειαζόταν πια, το ξεφορτωνόταν πίσω από τους θάμνους. Κοιτάξτε τις φωτογραφίες, που αναδεικνύουν τον ρομαντισμό του Έλληνα παραθεριστή και στην συγκεκριμένη περίπτωση, του ντόπιου λουόμενου ή του Αθηναίου εκδρομέα κατά πλειοψηφία καταγόμενου από τα γύρω μέρη. Ευθύνεται πρώτα ο καθένας από μας. Κι αν δεν υπάρχουν κάδοι στην παραλία μπορούμε να τα πάρουμε μαζί και να τα πετάξουμε στον πλησιέστερο κάδο. Μα τι καθόμαστε και λέμε; Αυτό θα’πρεπε να είναι αυτονόητο. Όχι σαν τον «κύριο» που απροκάλυπτα πετάει το φραπεπότηρο πίσω από τους θάμνους και χωρίς κανέναν δισταγμό δικαιολογείται λέγοντας «δε βλέπεις τι γίνεται; το δικό μου σκουπίδι θα κάνει τη διαφορά;» (και έχουμε μεγαλώσει μαζί από μωρά στα γύρω κτήματα τα καλοκαίρια...). Ο Δήμος Φιλιατρών και ο Δήμος Γαργαλιάνων είναι οι διορισμένοι από το κράτος διαχειριστές της ακτής του Λαγγούβαρδου. Εκτός από τους ελάχιστους κάδους σκουπιδιών και όχι σε όλο το μήκος της παραλίας, υπάρχουν και πολλά άλλα μέτρα διαχείρισης, όπως συχνή συλλογή των απορριμμάτων της παραλίας, η απαγόρευση με επιβολή προστίμων της ανεξέλεγκτης απόρριψης ή της μη διαχείρισης πλαστικών και άλλων υπολειμμάτων από τα θερμοκήπια, η συνεννόηση με το αρμόδιο λιμεναρχείο για την τήρηση του νομικού πλαισίου από τα πλοία που διαπλέουν τον κόλπο, κ.ά. Εκπαίδευση του κόσμου θα ήταν πολύ πιο δύσκολο (αν και το πιο σημαντικό) εγχείρημα, αλλά τουλάχιστον καμιά ταμπελίτσα στην παραλία δε βλάφτει.
«Ο τόπος μας βρίσκεται σ' ένα φυσικό περιβάλλον πού ζηλεύουν πολλοί πάνω στον πλανήτη. Από την Μάλη μέχρι το Λιμενάρι και από τον Αγρίλη μέχρι το Λαγγούβαρδο όπου είναι τα όρια του Δήμου μας, η φύση χάρισε απλόχερα την ομορφιά της. Βουνά με δάση, θάλασσες με παραλίες, ποτάμια, καλλιεργήσιμη γη κι ανάμεσά τους τα Φιλιατρά και τα χωριά μας. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ κουβαλάνε μέσα τους την ομορφιά αυτού του τόπου. Αγαπάνε με πάθος κάθε τι Φιλιατρινό.»
Α. Ξύγκας, Δήμαρχος Φιλιατρών
Μακάρι κ. Δήμαρχε, μακάρι.
Ypatia Kirillidi
Λαγγούβαρδος 2-9-2009
Πηγή: filiatranews
Σχετικά θέματα: 1, 2
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλια:
I am an Englishman and many years ago I spent a few of the happiest months of my life at Λαγγούβαρδος. It felt more like home than England. Now, when I read this article and see these pictures, it saddens me deeply that such a beautiful place can be treated so badly.
I do hope the people of Μεσσηνίας feel the same way though the evidence of this website suggests that an Englishman loves your home more than you do.
David North
Δημοσίευση σχολίου