15 Ιουνίου 2010

Αλλαγές στις ενισχύσεις για αγροτουριστικά καταλύματα

Σε τροποποιήσεις της περυσινής υπουργικής απόφασης για τις ενισχυόμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα, προχώρησε με απόφασή της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή. Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Μπατζελή:
• Ορίζεται ως ελάχιστη δυναμικότητα οι 20 κλίνες (με μέγιστη τις 40) για την ενίσχυση της ίδρυσης ξενοδοχείων τύπου επιπλωμένων δωματίων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων.
• Αντικαθίσταται ο ορισμός των ενισχυόμενων τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών με τα ακόλουθα «Οι Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες είναι μεμονωμένες ή σε σειρά ή σε συγκρότημα μονόροφες ή δυόροφες μονοκατοικίες που έχουν αυτοτέλεια λειτουργίας, ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση η κάθε μία και ιδιωτικότητα. Η ίδρυσή τους γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται στην αριθ. 530992/87 (ΦΕΚ 557/Β\'/87) απόφαση του ΕΟΤ, όπως ισχύει κάθε φορά. Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός κατοικιών 2. Ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών 10. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τα νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό μέχρι 1.500 κατοίκους».
• Όσον αφορά στην επέκταση κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, «ενισχύεται η επέκταση κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που λειτουργούν με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, εφόσον μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το σύνολο του τουριστικού καταλύματος (αρχικό κατάλυμα συν επέκταση) ανήκει στις λειτουργικές μορφές και κατηγορίες του άρθρου 2 της αριθμ. 2974/8.4.2009 ΚΥΑ και μόνον υπό τους όρους και περιορισμούς του άρθρου 4 αυτής. Η συνολική δυναμικότητα του τουριστικού καταλύματος συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης θα είναι σύμφωνη με τα αναφερόμενα στο Άρθρο 2 της αριθμ. 2974/8.4.2009 ΚΥΑ ανά λειτουργική μορφή και κατηγορία τουριστικού καταλύματος».
• Ο περιορισμός για τη χωροθέτηση τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια τεσσάρων «κλειδιών» και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων τεσσάρων «κλειδιών») σε οικόπεδα ευρισκόμενα σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από τις ακτές δεν ισχύει για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τη νήσο Κρήτη, και τη νήσο Εύβοια.