29 Ιουνίου 2010

Εξόρμηση στη Νέδα

Αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί καταιγίδα, η πεζοπορία στην Νέδα που είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Ομιλος Φίλων Ποταμού της Νέδας σε συνεργασία με ορειβατικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση και συλλόγους της περιοχής, διοργανώνει την 18η εξερεύνηση του ποταμού. Η εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουλίου. Η φετινή εξόρμηση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λυμπέρη Μιχαλακόπουλου από το Σκληρού, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ανάδειξης τη Νέδας. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει το Σάββατο από το εκκλησάκι της Αγιανάστασης Πέτρας, που βρίσκεται στις πηγές της Νέδας. Το εκκλησάκι βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον Επικούριο Απόλλωνα, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα. Στις 10.30 το πρωί θα γίνει στάση στην Παναγίτσα Κακαλετρίου. Στη 1 μετά το μεσημέρι θα γίνει στάση για φαγητό στο μύλο του Βασίλη Πανάγου. Στις 6 το απόγευμα οι πεζοπόροι θα φτάσουν στα πλατάνια κοντά στο Μαυροματαίικο πετρογέφυρο. Εκεί θα κατασκηνώσουν και θα διανυκτερεύσουν. Την Κυριακή στις 9.30 το πρωί θα ξεκινήσει πάλι η πεζοπορία. Στις 11 το πρωί οι εκδρομείς θα περάσουν το γεφύρι Πλατανίων - Φιγαλείας. Στις 2 μετά το μεσημέρι θα γίνει στάση για φαγητό στο πετρογέφυρο των Πλατανίων και στη συνέχεια οι πεζοπόροι θα επισκεφθούν τους καταρράκτες. Στις 5 το απόγευμα θα τερματίσει η πεζοπορία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών: Επειδή η διαδρομή είναι δύσκολη και δεν είναι μια απλή βόλτα, όσοι λάβουν μέρος πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. 1. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξέρουν κολύμπι, διότι σε πολλά σημεία περνάμε αναγκαστικά μέσα από το νερό. Τα σακίδια θα μεταφέρονται με φορτηγά αυτοκίνητα. Απαραίτητα εφόδια είναι υπνόσακος, καπέλο, αθλητικά παπούτσια, κάλτσες. 2. Οσοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δεν μπορούν να συμμετάσχουν. 3. Θα παρέχεται κάθε βοήθεια και υποστήριξη από τους διοργανωτές, αλλά ο κάθε πεζοπόρος πρέπει να ξέρει ότι πηγαίνει με δική του ευθύνη".
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το μήνυμα της φετινής πεζοπορίας είναι "Σώστε τη Νέδα". Ο Ομιλος Φίλων της Νέδας: Κάνει έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τη φύση να βοηθήσουν για την προστασία του ποταμού. Παράλληλα εκφράζει διαμαρτυρία για την παράνομη αμμοχαλικοληψία, με την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο όμιλος σημειώνει ότι πρέπει να μην δοθεί άδεια για να πάρουν από την Νέδα, γιατί προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. "Το 1999 ύστερα από ανάθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλλασίων έργων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επέλεξε τη Νέδα ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδος που πρέπει να κηρυχθούν σαν τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ομως τόσο η Νομαρχιακή όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες". Ο όμιλος ζητάει: Να προχωρήσουν οι μελέτες για να ενταχθεί το ποτάμι και τα χωριά που είναι κοντά στο ποτάμι στο ΕΣΠΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους". Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην πεζοπορία μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Κωνσταντίνο Καράμπελα (6944-830469), Διονύση Αθανασόπουλο (6977-238894) και Λάμπρο Μαρωνίτη (6973-019059).