21 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Αγαπητοί φίλοι,

Το σχέδιο ''Καλλικράτης'' για τη τοπική αυτοδιοίκηση από τις 7 Νοέμβρη θα είναι πραγματικότητα. Ένα σχέδιο για τους δήμους που αγνόησε τις τοπικές κοινωνίες ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτές αντιδράσανε, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων δημάρχων επιλέχτηκαν μέσα από κομματικές διαδικασίες, τα λεγόμενα χρίσματα. Μέσα σε αυτό το τοπίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Πιστεύοντας στη συμμετοχή και στην άμεση δημοκρατία, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε την κίνηση αγροτών - πολιτών. Θελήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και τα ζητήματα που υπάρχουν και για μας είναι τα εξής:

1. Χρήσεις γης: Που χτίζουμε και πως, που τα ξενοδοχεία, που τα θερμοκήπια, που η ελαιοκαλλιέργεια, που είναι φύση πού προστατεύεται, πού είναι και πως αξιοποιούνται τα φυσικά και ιστορικά μνημεία, μιας και την επόμενη δεκαετία, κερδισμένες θα βγουν οι κοινωνίες που θα διατηρούν το φυσικό τους πλούτο.
2.
Υδάτινοι πόροι: ( στην Κρήτη ήδη ποτίζουν τις ελιές με στοιχεία από δορυφόρο), πως θα διαχειριστούμε το φιλιατρινό φράγμα, εφόσον το νερό από τώρα και στο μέλλον θα είναι δυσεύρετο και πολύτιμο.
3.
Δημοτικό δημοπρατήριο: για να δημιουργήσουμε σκάλα στην περιοχή, που θα φέρει κόσμο και αξιόλογη οικονομική κίνηση.
4. Διαχείριση του εξαιρετικού ελαιολάδου Τριφυλίας: σε όλα τα επίπεδα, από την καλλιέργεια ως την εμπορεία και διαφήμιση, μιας και θα είμαστε ίσως, ο πιο μεγάλος αγροτικός δήμος, τόσο σε έκταση όσο και σε τζίρο.
5.
Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας: για καινούριες επιχειρήσεις και επενδύσεις ήπιας μορφής, που χρειάζονται στήριξη για να πραγματοποιηθούν.
6.
Η στήριξη του πολυτιμότερου αγαθού της υγείας: με ενίσχυση του δημοτικού της ρόλου κατά τόπους αλλά και εκσυγχρονισμό του ΓΠΝ Κυπαρισσίας.
7.
Η παιδεία: όσον αφορά το δημοτικό της κομμάτι, εντοπίζεται έντονο πρόβλημα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
8.
Το ζήτημα των μεταναστών: στην περιοχή μας έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Δεν γίνεται να ζουν στο δρόμο και να τα οικονομάνε από τη θλίψη κάποιοι επιτήδειοι. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αν εφαρμοστούν οι νόμοι και αξιοποιηθεί η πείρα που έχουν διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ γι αυτά τα θέματα.
9.
Η στήριξη των πολιτιστικών φορέων: που στην περιοχή μας αποπνέουν υγεία και λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ήδη ''καλλικρατικά'', όπως και των πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών.
10.
Διαχείριση σκουπιδιών: ανακύκλωση, βιομάζα, κομποστοποιήση,αποτελούν λύσεις για μας. Τα σκουπίδια είναι χρήμα.
11.
Η αποκατάσταση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της ισονομίας. Να μην αισθάνεται ο πολίτης στην καθημερινότητά του πως έχει μικρότερη πρόσβαση από κάποιον άλλο και η ενδυνάμωση των κοινωνικών φορέων του Δήμου.

Όσον αφορά την πόλη των Γαργαλιάνων, η αντικατάσταση του αγωγού που φέρνει το νερό από το Αλικοντούζι που είναι από αμίαντο και η δημιουργία περιφερειακού δρόμου, είναι έργα ζωτικής σημασίας.
Που θα βρεθούν χρήματα για να υλοποιηθούν οι όποιες προτάσεις. Σε καμιά περίπτωση στη φορολογία των πολιτών, μας φτάνουν οι φόροι από την κεντρική εξουσία. Θεωρούμε πως πρέπει να στηριχτούμε σε: αγροτική παραγωγή, τουρισμό, ΑΠΕ, πάταξη της σπατάλης, λειτουργία και σύνδεση του λιμανιού της Κυπαρισσίας, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τα λίγα χρόνια που θα υπάρχει σαν αναπτυξιακό εργαλείο, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Θεωρούμε, εμπόδια στη λειτουργία και την ανάπτυξη του νέου Δήμου, αποτελούν, ο τοπικισμός που υποβόσκει στις 3 μεγαλύτερες πόλεις του και θα διογκωθεί από τη στιγμή που οι πολίτες θα βλέπουν σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες που χρόνια είχαν, να μεταφέρονται και η μονομερής ανάπτυξη, με αποτέλεσμα, το όποιο Δημοτικό συμβούλιο εκλεγεί, να είναι αναποτελεσματικό και να αδυνατεί να συνεργαστεί προς όφελος των δημοτών και της ισόρροπης ανάπτυξης.
Όσο αφορά εμάς, οι ποσοστώσεις του ''Καλλικράτη'' αλλά και οι ποσοστώσεις που βάλαμε εμείς, για την όσο το δυνατό αναλογική εκπροσώπηση από όλο το πολιτικό φάσμα, έκανε το εγχείρημά μας αδύνατο στην πραγματοποίησή του.
Αυτά που κρατάμε: Είναι η γνωριμία μας με ανθρώπους του ευρύτερου Δήμου στην προοπτική νέων διεκδικήσεων, Η συμμετοχή ανθρώπων από όλους τους πολιτικούς χώρους, ακόμα και από το κομμουνιστικό κόμμα, (και αυτό ίσως, είναι η αιτία που κάποιοι συνάδελφοι και όχι ο συγκεκριμένος ιδεολογικός χώρος που είναι μπολιασμένος με αγώνες), εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Η αποδοχή της κίνησής μας από αρκετό κόσμο. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως στις δημοτικές εκλογές, δεν έχουν θέση οι κομματικοί μηχανισμοί. Υπάρχουν ικανοί άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα. Η συνεργασία για ένα καλύτερο αύριο είναι το ζητούμενο.
Ευχαριστούμε όσους και όσες με οποιοδήποτε τρόπο στήριξαν την πρωτοβουλία μας.

Η ομάδα πρωτοβουλίας αγροτών από τους Γαργαλιάνους

1 σχόλια:

Χαράλαμπος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ...ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ.