29 Απριλίου 2011

Ο Μπαλοποιητής της Τριφυλίας στη Μώραινα... νέο σήριαλ!

Μετά τη Βάλτα πήρε σειρά η Μώραινα...
Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κάθε αποδέκτη στέλνουν τα μέλη του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μώραινας Φιλιατρών, τονίζοντας: «Να ξεχάσουν τον μπαλοποιητή στη Μώραινα». Οι ίδιοι αντιδρούν μαζικά, δυναμικά και ένδικα, με προσφυγές ακόμη και στο ΣτΕ αν χρειαστεί, «στο έγκλημα που επιχειρείται να συντελεστεί σε βάρος της υγείας, της ζωής μας, των παιδιών μας, της γης μας, του περιβάλλοντος και της Ιστορίας μας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν! Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Κορωναίος, ο γραμματέας Μπάμπης Στυλιανός, μέλη του Συλλόγου, αλλά και κάτοικοι και έχοντες περιουσίες στην περιοχή της Μώραινας Φιλιατρών, με τους οποίους μιλήσαμε, δηλώνουν αποφασισμένοι για όλα, προκειμένου να μην εγκατασταθεί ο μπαλοποιητής των σκουπιδιών στην περιοχή τους. Αναφέρονται δε σε παιχνίδια και ευθύνες των δύο προηγούμενων Δημοτικών Αρχών Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, θυμίζοντας την κοινή τους θέση για τα σκουπίδια με φόντο τη δημιουργία κοινού Δήμου και τις αλλαγές θέσεων, πολλάκις, για τον μπαλοποιητή, χωρίς επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, αλλά με προσωπικές επιλογές και αποφάσεις των δύο πρώην δημάρχων. Επίσης, κάνουν λόγο για ηθελημένη σιωπή στο θέμα, τονίζουν την καταστροφή που θα υποστεί η ζωή τους, η γη τους και το περιβάλλον και θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον μπαλοποιητή, καλώντας τους αρμόδιους και υπεύθυνους, το δήμαρχο και τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, καθώς και τους επιστημονικούς φορείς, συλλόγους και παράγοντες, ακόμη και πολιτικούς, να πάρουν θέση.
Χαρακτηριστικά, επισήμαναν: «Προκαλεί εντύπωση και γεννά πολλά ερωτηματικά η περίεργη και ηθελημένη σιωπή που επικρατεί σχετικά με τη θέση εγκατάστασης του μπαλοποιητή σκουπιδιών του Δήμου Τριφυλίας (και όχι μόνο) στα Φιλιατρά. Κανείς από τους υπεύθυνους του νέου Δήμου Τριφυλίας (δήμαρχος, σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι) δεν αναφέρεται, στα Φιλιατρά, σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Κανείς από τους φωστήρες που επέλεξαν αυτή τη θέση δε σκέφτηκε ότι προκαλούν έτσι ανεπανόρθωτη καταστροφή στο υδάτινο φράγμα, φέρνοντας για μπαλοποίηση τόνους σκουπίδια δίπλα του; Ανεβαίνοντας η στάθμη της υδρομάστευσης, δίπλα θα είναι τόνοι σκουπίδια για μπαλοποίηση, με υγρά στραγγίδια – υπολείμματα, που θα διοχετεύονται στις γύρω περιοχές και προς την κατεύθυνση του φράγματος, όπως δείχνουν και οι κλίσεις του ανάγλυφου της περιοχής. Είναι αδιανόητο, από τη μία, να δαπανούνται 35,3 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει το φράγμα, που, εκτός από την άρδευση της περιοχής, θα αξιοποιηθεί και ως υγροβιότοπος και, από την άλλη, οι τοπικές Αρχές να φέρνουν δίπλα του τόνους σκουπίδια. Η εγκατάσταση και λειτουργία του μπαλοποιητή θα συμβάλει τάχιστα στην οικολογική καταστροφή, σε μια περιοχή που υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες εκατοντάδων στεμμάτων. Θα διαταράξει την υπάρχουσα οικολογική ισορροπία, με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, που αποτελεί μοναδική επαγγελματική ενασχόληση για τα προς το ζην για εκατοντάδες συμπατριώτες μας. Παράλληλα, θα απαξιώσει την περιοχή μας, τη γη μας, τα προϊόντα μας».
Επίσης, στάθηκαν στη «γειτνίαση του χώρου και με τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στους Χριστιάνους, ιστορικό μνημείο, όχι μόνο θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικού, όπου θα ξεκινήσουν εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξή του». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε μαζί τους, έθεσαν και ερωτήματα προς τους αρμοδίους, όπως: «Υπάρχει μελέτη καταλληλότητας ή μη της περιοχής; Πώς επελέγη η περιοχή μας; Υπάρχει μελέτη και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μπαλοποίηση και την προσωρινή αποθήκευση των σύμμεικτων απορριμμάτων - αστικών λυμάτων; Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης των προκυπτόντων υγρών αποβλήτων (στραγγίδια), κάτι που είναι συστατικό στοιχείο μιας ολοκληρωμένης μελέτης; Αν υπάρχουν τέτοιες μελέτες, που εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχουν, είναι εγκεκριμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ; Τα προκύπτοντα υγρά απόβλητα από την μπαλοποίηση, δεν έχουν καμία σχέση με τα αστικά υγρά απόβλητα. Είναι γνωστά σε όλους τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τα στραγγίδια στο ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια και αλλού».
Συνεχίζοντας εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση μπαλοποιητή στη Μώραινα, λέγοντας: «Όχι στην εγκατάστασή του γιατί είναι μέθοδος αντιεπιστημονική και ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Στα Χανιά που εφαρμόστηκε, στη χωματερή του Κουρουπητού, για 14 μόνο μήνες, είχε καταστρεπτικές συνέπειες σε όλη τη γύρω περιοχή. Στον Πύργο Ηλείας, επίσης, η κατάσταση είναι δραματική και οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί γιατί βιώνουν μέρα με τη μέρα την ολική καταστροφή της περιοχής τους, με τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Εκτός αυτού, εάν εγκατασταθεί στην περιοχή μας, εκτιμάται ότι θα μείνει για πολλά χρόνια εδώ (μπορεί και για πάντα) για να “πακετάρει” τα σύμμεικτα σκουπίδια σχεδόν όλης της τέως επαρχίας Τριφυλίας, δηλαδή τόνους και τόνους ημερησίως, και κατά πάσα πιθανότητα τα σκουπίδια όλης της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας στο κοντινό μέλλον. Θα γίνει η περιοχή μας και η γη μας κέντρο των σύμμεικτων απορριμμάτων – αστικών λυμάτων με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή μας, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον».
Σημείωσαν δε, πως «το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) έχει προσφύγει στο ΣτΕ, αφού: 1. Η διαδικασία αυτή στερείται παντελώς νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μπορέσει κάποιος να στηριχτεί σ’ αυτό και να προχωρήσει είτε σε ΠΠΕ, ΜΠΕ ή σε οριστική μελέτη. 2. Η διαδικασία αυτή, όπως επιπόλαια περιγράφεται, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, επειδή η συμπίεση σύμμεικτων σκουπιδιών εγκυμονεί κινδύνους έκρηξης, ανάφλεξης, δημιουργίας επικίνδυνων και τοξικών στραγγισμάτων. 3. Δεν μπορεί να στοιχειοθετεί χωροταξική χρήση γης, λόγω της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου και
4. Δημιουργείται μια συνέχεια των ΧΑΔΑ για τους οποίους έχουμε ήδη ως χώρα από την Ε.Ε. καταδικαστεί».
Κλείνοντας, τόνισαν: «Ως κάτοικοι της περιοχής και έχοντες περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε αυτήν, δε θα επιτρέψουμε να γίνει ο τόπος μας “κρανίου τόπος”, με μπαλοποίηση, καθημερινά, τόνων σκουπιδιών. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο, που θα χρειαστεί, για να αποτρέψουμε το έγκλημα που επιχειρείται να συντελεστεί σε βάρος της υγείας, της ζωής μας, των παιδιών μας, της γης μας, του περιβάλλοντος». Απευθυνόμενοι δε δημόσια σε όλους τους αρμοδίους, είπαν: «Καλούμε τους αρμοδίους και υπευθύνους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα για τη ζωή και τον τόπο μας. Μη γίνουν ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί στο έγκλημα! Να προστατεύσουν τη ζωή μας και το περιβάλλον! Να σεβαστούν τον τόπο μας και την Ιστορία του!».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος επανειλημμένα, από το 2009, έχει ζητήσει εγγράφως ενημέρωση από τον πρώην Δήμο Φιλιατρών, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει, ενώ χθες ζήτησε εκ νέου ενημέρωση από τη Δ.Ε. Φιλιατρών.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος