25 Αυγούστου 2011

Σταφίδα: 1,25 ευρώ το κιλό δίνει η ΣΚΟΣ

Κατά 11 λεπτά αυξάνει η ΣΚΟΣ την τιμή της μακιναρισμένης μαύρης σταφίδας σε σχέση με πέρυσι, που από το 1,14 ευρώ το κιλό ανεβαίνει στο 1,25. Αυτό αποφάσισε χθες ομόφωνα σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου:
1. Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ θα αγοράζει κορινθιακή σταφίδα εσοδείας 2011 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2011 από Ομάδες Παραγωγών - Συνεταιρισμούς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις μέλη της.
2. Καθορίζει ελάχιστη τιμή: 1,25 ευρώ ανά κιλό αποξηραμένου προϊόντος ποιότητας «Ήλιος».
3. Η πληρωμή της σταφίδας θα γίνεται ως εξής: α. Για προϊόν που θα παραδοθεί έως 30/9/11, θα δοθεί προκαταβολή 50% εντός του Οκτωβρίου 2011. β. Για προϊόν που θα παραδοθεί έως 31/10/11, θα δοθεί προκαταβολή 50% εντός του Νοεμβρίου 2011. Η εξόφληση θα γίνεται εντός τριμήνου από την παράδοση της σταφίδας.
Για πολύ καλή τιμή έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος, προσθέτοντας ότι η οργάνωση κάνει πράξη το ρόλο της για μία ακόμη χρονιά, δίνοντας προοπτική στο προϊόν και τον παραγωγό. «Η αύξηση οφείλεται στο ότι οι προσπάθειες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια βρήκαν ανταπόκριση και στις αγορές, δείχνοντας ότι μπορούμε να κινηθούμε αγοράζοντας προϊόν σε αυτά τα επίπεδα» παρατήρησε ο κ. Καλλιμώρος. «Στη γενικότερη ρευστότητα των πραγμάτων σήμερα, όλοι ευχόμαστε να κρατήσουμε τα κεκτημένα» σχολίασε ο Βασίλης Κοζομπόλης πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που συγκεντρώνει τη σταφίδα από τους παραγωγούς του νομού για λογαριασμό της ΣΚΟΣ. «Το ότι μπόρεσε η ΣΚΟΣ να δώσει 11 λεπτά παραπάνω είναι θετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τιμή είναι σε τέτοια επίπεδα, που ο παραγωγός μπορεί να αισθάνεται άνετα. Όμως, σίγουρα η αύξηση είναι θετική, αν σκεφτεί κανείς ότι στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα έχουμε δυστυχώς μείωση». Η τιμή αγοράς αμακινάριστης (μη καθαρισμένης) σταφίδας είχε από πριν αποφασιστεί ότι θα ήταν 4 λεπτά πιο κάτω από αυτή της μακιναρισμένης, άρα πηγαίνει στο 1,21. Τα αποθηκευτικά κέντρα της ΕΑΣ ετοιμάζονται, ενώ όπως πρόσθεσε ο κ. Κοζομπόλης, θα γίνει προσπάθεια να δοθεί ένα 15%-20% προκαταβολή μετά την παράδοση, όπου απαιτείται. «Δεν υπάρχει η ρευστότητα που υπήρχε, με αποτέλεσμα η ΣΚΟΣ να μη μπορεί να εξοφλεί το 100% άμεσα. Πέρυσι είχε εξοφλήσει σε ένα μήνα, τώρα θα πάει πιο αργά, επειδή η τράπεζα από τα 15 εκατομμύρια κατέβασε τη χρηματοδότηση στα 8. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Σταφίδας της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας Σταύρος Δημόπουλος σημείωσε ότι το προϊόν βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Δε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά αυτή η αύξηση είναι καλή. Δε θα πάμε φυλακή, θα βγάλουμε τα έξοδά μας, γιατί χρειαστήκαμε πολλά φάρμακα με τον περονόσπορο, μήπως και σώσουμε την παραγωγή, αλλά και πάλι μεγάλο μέρος το χάσαμε». Ο κ. Δημόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στους συναδέλφους του να στηρίξουν τη ΣΚΟΣ και την ΕΑΣ, δίνοντας το προϊόν τους, γιατί με αυτό τον τρόπο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η τιμή της σταφίδας. «Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Άμα φύγουμε από το κοπάδι, θα μας φάει ο λύκος και θα φτάσουμε να πουλάμε πάλι τη σταφίδα με 40 λεπτά το κιλό, όπως μας την έπαιρναν οι έμποροι στο παρελθόν. Από την οργάνωση δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τα λεφτά μας, έστω και με λίγη καθυστέρηση θα τα πάρουμε».

Πηγή: Θάρρος