16 Αυγούστου 2011

Τριφυλία: μεγάλο το πλήγμα από το έντομο μαργαρόνια στα ελαιόδεντρα

Αντιμέτωποι με μία ακόμη ασθένεια της ελιάς που ονομάζεται μαργαρόνια βρίσκονται οι καλλιεργητές στην περιοχή της Τριφυλίας. Οι ζημιές στους ελαιώνες έχουν παρατηρηθεί κυρίως στους Γαργαλιάνους, τη Χώρα και τα Φιλιατρά, βασικά στις ημιορεινές περιοχές, και ενώ φέτος η παραγωγή στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Η μαργαρόνια είναι ένα έντομο που προσβάλλει τη νεαρή κυρίως βλάστηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνεται και στους καρπούς, ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στην τρυφερή βλάστηση. Η προσβολή των ελαιώνων από τη μαργαρόνια υπολογίζεται πως ξεκίνησε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και σε ορισμένα χωράφια έχει κάνει αρκετά μεγάλη ζημιά, κυρίως στα μικρά δένδρα και όχι στα μεγάλα. Το έντομο αυτό εμφανίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε μικρότερη όμως έκταση και χωρίς να καταφέρνει τέτοια ζημιά στα δένδρα. Σύμφωνα με αρκετούς παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής η μαργαρόνια είχε να προσβάλει ελιές σε τέτοια έκταση από το 1991, κάτι που δείχνει τη σπανιότητα αυτού του φαινομένου. Η αιτία που το έντομο αυτό είχε αύξηση του πληθυσμού του τη φετινή χρονιά, ήταν ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της έντονης βλάστησης των δένδρων από τις πολλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Ορισμένοι καλλιεργητές προχώρησαν σε ψεκασμούς μέσα στον Ιούλιο, οι οποίες όμως δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα περίμεναν. Μάλιστα σε ορισμένους ελαιώνες η ζημιά στον καρπό έχει φτάσει και στο 20% -κάτι που σημαίνει μειωμένη παραγωγή σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και το κόστος παραγωγής να μεγαλώνει δυσανάλογα. Παράλληλα εκεί που στάθηκαν ορισμένοι καλλιεργητές ήταν πως η μαργαρόνια δεν θα κάνει ζημιά μόνο στη φετινή παραγωγή του ελαιοκάρπου, αλλά θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά.
Εχει παρατηρηθεί εκτεταμένη προσβολή σε ορισμένες περιοχές των Γαργαλιάνων, όπως το Λιβάρτζι, η Φλόκα, η Βάλτα, η Παλιοβάλτα, το Καρβούνι και η Πάνιτσα. Προς τα νότια στον κάμπο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Το έντομο αυτό έχει 5 γενιές από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και σε ορισμένες περιοχές η ζημιά έχει φτάσει στο 10%. 'Ιδιας έκτασης είναι το πρόβλημα με τη μαργαρόνια και στο Αμπελόφυτο καθώς και οι ημιορεινές περιοχές, από τους Χριστιάνους, το Μουζάκι, τον Πύργο, το Αμπελόφυτο, μέχρι την Χώρα, ακόμη και την Ικλαινα.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Η μαργαρόνια είναι εντομολογικός εχθρός της ελιάς. Πρόκειται για μία μικρή νυχτόβια άσπρη πεταλούδα που συνήθως δεν κάνει ζημιές στον καρπό και δεν θεωρείται σοβαρός εχθρός της ελαιοκαλλιέργειας. Η κάμπια προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, όπως φύλλα, μίσχους, βλαστούς και τους πράσινους καρπούς της ελιάς. Φέτος υπάρχει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της Τριφυλίας. Η μαργαρόνια έχει 4-5 γενιές το χρόνο. Δύο από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και τρεις από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο. Ο κύκλος διαρκεί 39 ημέρες. Οι κάμπιες μπαίνουν στους πράσινους καρπούς από μία μικρή κυκλική οπή που ανοίγουν και κατατρώγουν το εσωτερικό της σάρκας. Παρακολουθούμε δειγματοληπτικά την κατάσταση για τον έλεγχο της ζημιάς και όπου και όταν χρειάζεται πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπ‘ όψιν τις συμβουλές των γεωπόνων και τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας. Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να γενικεύσουμε τους ψεκασμούς, αλλά μόνο ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Πηγή: Ελευθερία