31 Αυγούστου 2011

Οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών απο το λύκειο Γαργαλιάνων

ΑΝΔΡΙΤΣΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, 559 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜ.
ΒΛΑΧΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, 104 ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΕΛ/ΣΟΥ(ΚΑΛΑΜΑΤΑ) ΗΜ.
ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΤΙΝΑ, 130 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΝΑ, 589 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΓΚΟΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, 127 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΓΚΟΤΣΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, 369 ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΛΑΜΙΑ) ΗΜ.
ΓΡΙΔΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, 243 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, 694 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.
ΖΟΜΠΟΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 733 ΕΦΑΡΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝ. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ(ΛΕΥΚΑΔΑ) ΗΜ.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 817 Α.Ε.Ν ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΙΔ.ΚΑΤΗΓ ΠΟΛΥΤΕΚ.(10%)ΗΜ.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, 124 ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΗΜ.
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 132 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ(ΡΕΘΥΜΝΟ) ΕΙΔ.ΠΕΡ. ΚΟΙΝ.ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΗΜ.
ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, 58 ΠΑΙΔ/ΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) ΗΜ.
ΚΑΤΡΙΤΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, 741 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ(ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) ΗΜ.
ΚΑΤΣΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, 361 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΤΡΙΠΟΛΗ) ΗΜ.
ΚΑΥΚΑ ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΑ, 136 ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧ. ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΚΙΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ, 205 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΚΟΣΣΥΦΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, 113 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.
ΚΟΤΣΟΜΥΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 728 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΛΑΜΠΙΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, 598 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧ & ΟΡΓΑΝ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΗΜ.
ΛΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, 15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜ.
ΛΕΝΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, 173 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΜΠΟΥΓΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, 152 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΗΜ.
ΜΠΟΥΝΤΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, 313 ΟPΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙPΗΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, 567 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΗΜ.
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, 243 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, 109 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΘΗΝΑ, 102 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, 175 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΣΑΜΙΟΥ ΕΛΙΖΑ, 692 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΗΜ.
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, 223 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ) ΗΜ.
ΤΕΡΙΖΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, 138 ΦΙΛ/ΦΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΡΗΤΗΣ(ΡΕΘΥΜΝΟ) ΗΜ.
ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ, 817 Α.Ε.Ν ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ.
ΤΟΜΠΑΚΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 483 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜ.
ΧΑΡΟΥΤΣΑ ΜΙΧ., 487 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.

29 Αυγούστου 2011

Δωρεάν διακοπές με δελτία του ΟΓΑ

Από σήμερα Δευτέρα, ξεκινά μέσω των ΚΕΠ, διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους του ΟΓΑ των δελτίων κοινωνικού τουρισμού εκδρομικού προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, προκειμένου να ενημερωθούν αν κληρώθηκαν. Οι δικαιούχοι του Εκδρομικού - Επιμορφωτικού Προγράμματος νέων αγροτών θα λάβουν τα Δελτία τους με συστημένη επιστολή από τον ΟΓΑ. Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού ξεκινά από την παραλαβή τους και διαρκεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012. Των δελτίων για τα προγράμματα των εκδρομών και της δωρεάν παροχής βιβλίων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ για τα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και βιβλιοπωλεία.

25 Αυγούστου 2011

Η ''Απόλυτη Ευφυΐα'' (Limitless) στο Θερινό Cinema Φιλιατρών

Από αύριο Παρασκευή 26 Αυγούστου και μέχρι την Δευτέρα 29 Αυγούστου η κινηματογραφική Λέσχη Φιλιατρών στο Αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, θα προβάλλει την ταινία ''Απόλυτη Ευφυΐα'' (Limitless), του Νιλ Μπέργκερ, με τους: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπράντλεϊ Κούπερ, Έιμπι Κόρνις, Άνα Φρίελ.
Προβολές: 26, 27, 28 και 29 Αυγούστου 2011
Τόπος: Αίθριο Δημαρχείου Φιλιατρών
Ωρα προβολής: 21:30

Δήμος Τριφυλίας: Πρόσληψη 41 συμβασιούχων

Στην πρόσληψη 41 συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών, προχωρά ο Δήμος Τριφυλίας με διαγωνισμό που ανακοίνωσε για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του. Πιο συγκεκριμένα θα προσληφθούν 28 άτομα ειδικότητας ΥΕ εργατών καθαριότητας, γενικών καθηκόντων, 2 άτομα ΥΕ εργατών κοιμητηρίων, 1 άτομο ΥΕ εργατών ύδρευσης, 1 άτομο ΔΕ οδηγών απορριμματοφόρων, 2 άτομα ΔΕ οδηγών απορριμματοφόρων με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου, 2 άτομα ΔΕ χειριστών μηχανημάτων εκσκαφέα - φορτωτή ομάδα Β τάξη Γ, 2 άτομα ΔΕ χειριστών μηχανημάτων ισοπέδωσης γαιών ομάδα Ζ τάξη Γ, 2 άτομα ΔΕ ηλεκτρολόγων και 1 άτομο ΔΕ υδραυλικών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση είτε αυτοπροσώπως είτε με εξουσιοδοτημένο άτομο στα γραφεία του δήμου στην Κυπαρισσία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Πατέρας και γιος καλλιεργούσαν χασισόδεντρα στον Πύργο Τριφυλίας

Πατέρας και γιος συνελήφθησαν για την καλλιέργεια 15 χασισόδεντρων ύψους από 40 εκατοστά έως 1,5 μέτρο, χθες το πρωί στον Πύργο Τριφυλίας. Οι αστυνομικοί έπιασαν τον 62χρονο πατέρα να περιποιείται τα φυτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα σε κτήμα ιδιοκτησίας του, στη θέση Μουρίκη. Η φυτεία ποτιζόταν με λάστιχο από δεξαμενή επίσης ιδιοκτησίας των συλληφθέντων, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι τους, στο υπνοδωμάτιο του 35χρονου γιου βρέθηκαν 4,1 γραμ. χασίς.

Πηγή: Ελευθερία

Σταφίδα: 1,25 ευρώ το κιλό δίνει η ΣΚΟΣ

Κατά 11 λεπτά αυξάνει η ΣΚΟΣ την τιμή της μακιναρισμένης μαύρης σταφίδας σε σχέση με πέρυσι, που από το 1,14 ευρώ το κιλό ανεβαίνει στο 1,25. Αυτό αποφάσισε χθες ομόφωνα σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου:
1. Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ θα αγοράζει κορινθιακή σταφίδα εσοδείας 2011 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2011 από Ομάδες Παραγωγών - Συνεταιρισμούς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις μέλη της.
2. Καθορίζει ελάχιστη τιμή: 1,25 ευρώ ανά κιλό αποξηραμένου προϊόντος ποιότητας «Ήλιος».
3. Η πληρωμή της σταφίδας θα γίνεται ως εξής: α. Για προϊόν που θα παραδοθεί έως 30/9/11, θα δοθεί προκαταβολή 50% εντός του Οκτωβρίου 2011. β. Για προϊόν που θα παραδοθεί έως 31/10/11, θα δοθεί προκαταβολή 50% εντός του Νοεμβρίου 2011. Η εξόφληση θα γίνεται εντός τριμήνου από την παράδοση της σταφίδας.
Για πολύ καλή τιμή έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος, προσθέτοντας ότι η οργάνωση κάνει πράξη το ρόλο της για μία ακόμη χρονιά, δίνοντας προοπτική στο προϊόν και τον παραγωγό. «Η αύξηση οφείλεται στο ότι οι προσπάθειες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια βρήκαν ανταπόκριση και στις αγορές, δείχνοντας ότι μπορούμε να κινηθούμε αγοράζοντας προϊόν σε αυτά τα επίπεδα» παρατήρησε ο κ. Καλλιμώρος. «Στη γενικότερη ρευστότητα των πραγμάτων σήμερα, όλοι ευχόμαστε να κρατήσουμε τα κεκτημένα» σχολίασε ο Βασίλης Κοζομπόλης πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που συγκεντρώνει τη σταφίδα από τους παραγωγούς του νομού για λογαριασμό της ΣΚΟΣ. «Το ότι μπόρεσε η ΣΚΟΣ να δώσει 11 λεπτά παραπάνω είναι θετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τιμή είναι σε τέτοια επίπεδα, που ο παραγωγός μπορεί να αισθάνεται άνετα. Όμως, σίγουρα η αύξηση είναι θετική, αν σκεφτεί κανείς ότι στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα έχουμε δυστυχώς μείωση». Η τιμή αγοράς αμακινάριστης (μη καθαρισμένης) σταφίδας είχε από πριν αποφασιστεί ότι θα ήταν 4 λεπτά πιο κάτω από αυτή της μακιναρισμένης, άρα πηγαίνει στο 1,21. Τα αποθηκευτικά κέντρα της ΕΑΣ ετοιμάζονται, ενώ όπως πρόσθεσε ο κ. Κοζομπόλης, θα γίνει προσπάθεια να δοθεί ένα 15%-20% προκαταβολή μετά την παράδοση, όπου απαιτείται. «Δεν υπάρχει η ρευστότητα που υπήρχε, με αποτέλεσμα η ΣΚΟΣ να μη μπορεί να εξοφλεί το 100% άμεσα. Πέρυσι είχε εξοφλήσει σε ένα μήνα, τώρα θα πάει πιο αργά, επειδή η τράπεζα από τα 15 εκατομμύρια κατέβασε τη χρηματοδότηση στα 8. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Σταφίδας της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας Σταύρος Δημόπουλος σημείωσε ότι το προϊόν βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Δε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά αυτή η αύξηση είναι καλή. Δε θα πάμε φυλακή, θα βγάλουμε τα έξοδά μας, γιατί χρειαστήκαμε πολλά φάρμακα με τον περονόσπορο, μήπως και σώσουμε την παραγωγή, αλλά και πάλι μεγάλο μέρος το χάσαμε». Ο κ. Δημόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στους συναδέλφους του να στηρίξουν τη ΣΚΟΣ και την ΕΑΣ, δίνοντας το προϊόν τους, γιατί με αυτό τον τρόπο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η τιμή της σταφίδας. «Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Άμα φύγουμε από το κοπάδι, θα μας φάει ο λύκος και θα φτάσουμε να πουλάμε πάλι τη σταφίδα με 40 λεπτά το κιλό, όπως μας την έπαιρναν οι έμποροι στο παρελθόν. Από την οργάνωση δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τα λεφτά μας, έστω και με λίγη καθυστέρηση θα τα πάρουμε».

Πηγή: Θάρρος

Στα χέρια της ΔΕΗ «σκάει» η φούσκα των φωτοβολταϊκών

H «φούσκα» των φωτοβολταϊκών άρχισε να σκάει ένα μόλις χρόνο μετά τη λειτουργία του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που δημιούργησε υψηλές προσδοκίες για σίγουρα και εύκολα κέρδη σε μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και 6.000 αγροτών. Tα συνολικά αιτήματα για φωτοβολταϊκά ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις 32.000 για ισχύ πάνω από 5.000 MW έναντι του εθνικού σχεδιασμού για ισχύ από φωτοβολταϊκά 1.500 MW το 2014, εκ των οποίων τα 500 MW από επαγγελματίες αγρότες. Kαι ενώ η ΔEH με την πρώτη αθρόα προσέλευση επίδοξων επενδυτών επιχείρησε να ενημερώσει για τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και τις δυσκολίες άμεσης αξιολόγησης των χιλιάδων παλαιών αιτήσεων που παρέλαβε από τη PAE και αυτών που καθημερινά έφταναν στα κατά τόπους γραφεία της, το μόνο που κατάφερε τότε ήταν να στρέψει εναντίον της τον Σύνδεσμο Eπενδυτών Φωτοβολταϊκών, που την κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και να βρεθεί υπόλογη στη PAE και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι κινήθηκε πέραν των αρμοδιοτήτων της. Eνα χρόνο μετά βρίσκεται ξανά υπόλογη διότι δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα αναλυτικά στοιχεία για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών όπως ο νόμος προβλέπει. Tην πρώτη επίθεση στη ΔEH έκανε και αυτή τη φορά ο ΣEΦ με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης κ. Aρθούρο Zερβό. Στην επιστολή θέτει σειρά ζητημάτων που συνδέονται με παραβάσεις από τη ΔEH των κωδίκων για τη διαχείριση του δικτύου, καλώντας τον να παρέμβει. Xθες μια δεύτερη επιστολή έφτασε στον κ. Zερβό από τον υφυπουργό ΠEKA κ. Γ. Mανιάτη, μέσω της οποίας καλεί την ΔEH να προχωρήσει στην άμεση ανάρτηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων όλων των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά καθώς και όλων των γραμμών της ΔEH με στοιχεία για τη δυνατότητα χωρητικότητάς τους σε νέες μονάδες ΑΠΕ. Στην επιστολή ο κ. Mανιάτης κάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας αλλά και στην ανάγκη «διευκόλυνσης του έργου των βουλευτών όλων των κομμάτων κατά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που δικαιούνται, έτσι ώστε να πληροφορούν υπεύθυνα τους πολίτες του τόπου τους». H αναφορά στους βουλευτές δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού πλειοδότησαν και οι ίδιοι στη «φούσκα» των φωτοβολταϊκών και σήμερα βρίσκονται υπόλογοι έναντι των επενδυτών. Oι εξελίξεις αυτές δεν είναι παρά τα πρώτα αποτελέσματα ενός κακού σχεδιασμού ανάπτυξης της αγοράς των φωτοβολταϊκών, τις στρεβλώσεις του οποίου αρνούνται να δουν ακόμα και σήμερα οι αρμόδιοι, προτιμώντας να μιλάνε για επί μέρους και δευτερεύοντα προβλήματα, εξακολουθώντας με τον τρόπο αυτό να καλλιεργούν ελπίδες σε μικροεπενδυτές. Aποτέλεσμα μιας πλειοδοσίας στην οποία επιδόθηκαν υπουργοί, βουλευτές και αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι και οι 6.000 αιτήσεις από αγρότες για φωτοβολταϊκά. Eνώ η ΔEH έχει δώσει το «πράσινο φως» σε 5.000 αιτήσεις παρέχοντας όρους σύνδεσης, μόνο 50 από αυτές έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου, ενώ μόλις ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 100 κιλοβάτ έχει εγκατασταθεί. H υπογραφή συμβολαίου προϋποθέτει κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα, κάτι που δεν μπορούν να διασφαλίσουν οι επενδυτές σε αυτή τη συγκυρία της έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες. H χρηματοδότηση είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή όχι μόνο τα φωτοβολταϊκά αλλά συνολικά οι επενδύσεις ΑΠΕ. «Eίναι υποκριτικό να μας κατηγορούν ότι δεν εφαρμόζουμε τον νόμο. O νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Aπό την πρώτη στιγμή που μας ανατέθηκε αυτό το έργο καταλάβαμε ότι πρόκειται για «φούσκα» που κάποια στιγμή θα σκάσει στα χέρια μας», αναφέρει σχολιάζοντας τις εξελίξεις αρμόδιο στέλεχος της ΔEH.

Πηγή: Καθημερινή

Σωτήρης Γκαρδιακός (Garsot): Ο Έλληνας ζωγράφος του Hollywood

Ο Σωτήρης Γκαρδιακός, γνωστός στα διεθνή σαλόνια της Τέχνης μέχρι το 1990 ως Sotiris και από το 1995 και μετά με το ψευδώνυμο «Garsot» (αρχικά του ονόματός του), είναι ένας από τους αγαπημένους ζωγράφους του Χόλιγουντ. Εζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Νότια Αφρική, αλλά έκανε καριέρα στο Σικάγο όπου ζει. Φέτος ετοιμάζει το Μουσείο Ζωγραφικής Τέχνης στη γενέτειρά του Βάλτα Τριφυλίας. Ομως το μεγάλο μυστικό του είναι η πρόταση που πρόκειται να υποβάλει για μια υπαίθρια καλλιτεχνική δημιουργία εκατό εικαστικών από όλον τον κόσμο στη Μεσσηνία. Σκοπός του να ντύσει ένα ολόκληρο βουνό στα χρώματα, καθότι ο ίδιος είναι καλλιτέχνης προκλητικών προτάσεων. Εργα του κοσμούν, μεταξύ άλλων, τα σπίτια του Κερκ Ντάγκλας, του Τομ Χανκς, του Τσακ Νόρις και των αείμνηστων Μάικλ Τζάκσον και Λιζ Τεϊλορ. Ο δήμος του Σικάγου τον έχει βραβεύσει ως «ζωγράφο της χρονιάς», ενώ πριν από τέσσερα χρόνια εγκαινίασε στην πόλη τη δική του γκαλερί «Sun belt», στην οποία εκθέτει τις δημιουργίες του.

- Πώς αφήσατε την Ελλάδα για το εξωτερικό;
Από μικρός διάβαζα περιπέτειες για ζούγκλες και εξερευνήσεις. Μου άρεσε η Αφρική, όμως τα... φτερά μου με οδήγησαν στην Αμερική, όπου πλέον ζω, καθώς το έργο μου βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Αν με ρωτούσατε τι θα ήθελα να είμαι, καλλιτέχνης ή εξερευνητής, θα σας έλεγα πως προτιμούσα να φωτογραφίζω από ψηλά. Ομως γεννήθηκα ζωγράφος. Το ανακάλυψα τριών ετών. Ο πατέρας μου έπινε το ούζο του με τη συντροφιά ενός φίλου του πριν από εξήντα χρόνια. Τον είδα που ζωγράφιζε με μια κιμωλία πάνω στο τραπέζι και, όταν τελείωσε, πρόσεξα με τα παιδικά μου μάτια πως είχε ζωγραφίσει μία κατσίκα. Σκέφτηκα τότε «μακάρι να σχεδιάζω και εγώ σαν τον πατέρα μου, θα είμαι ευτυχισμένος». Και αυτό τελικά έκανα.
- Το καταφέραττε με ιδιαίτερη καταξίωση...
Ισως επειδή διαπίστωσα την εκτίμηση του κόσμου για τα έργα μου και αυτό λειτούργησε επιβεβαιωτικά.
- Υπήρξε κάποιος Ελληνας καλλιτέχνης που σας επηρέασε;
Βέβαια. Ηταν ο εξαίρετος σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός, όχι μόνο χάρη στη σπουδαία σκηνοθετική δουλειά του αλλά κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ταλέντου που τον διακρίνει στο σχέδιο. (Ο Θόδωρος Μαραγκός έχει υπογράψει τις καλύτερες ελληνικές ταινίες, όπως οι «Θανάση, σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» και «Μάθε, παιδί μου, γράμματα», και ήταν ο πρώτος που έδωσε κινούμενο σχέδιο στην ελληνική τηλεόραση.)
- Αγαπημένος σας ζωγράφος;
Ο Σαλβαντόρ Νταλί με τον οποίο κάναμε μαζί έκθεση στην Καλιφόρνια. Ηταν μια έκθεση που συμμετείχαν τα έργα του Νταλί, του Πικάσο, του Ερτέ, του Μιρό και τα δικά μου στο Ροντέο Ντράιβ το 1987. Μου άρεσε από παλαιότερα, αλλά η προσωπική επαφή μαζί του με επηρέασε ιδιαίτερα. Βέβαια, πολλά από τα έργα του είναι απαισιόδοξα. Τότε, θυμάμαι, μου είχε πει ότι η δουλειά μου του άρεσε και καταλαβαίνετε πόσο με ικανοποίησε αυτό.
- Ακούγεται πως η εμπορική αξία των έργων σας είναι ιδιαίτερα υψηλή…
Εχω πουλήσει έργα μου αρκετά ακριβά. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το Internet στη διάδοση της δουλειάς μου. Επίσης, η αδυναμία μου για το περιβάλλον ώθησε τα έργα μου προς εταιρείες και οργανισμούς που μάχονται για τη Φύση.
- Για την πατρίδα σας σκέφτεστε να κάνετε κάτι... Ή αποτελεί και αυτή μία κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη;
Στη μνήμη του πατέρα μου και της μάνας μου αποφάσισα να δημιουργήσω ένα μουσείο, το οποίο θα περιλαμβάνει αρκετά έργα μου. Εχω συμφωνήσει από καιρό με τον πρώην δήμαρχο της πόλης των Γαργαλιάνων και στο όμορφο χωριό Βάλτα, σε ένα κτίριο που κάποτε στέγαζε το σχολείο και θυμίζει από μόνο του μουσείο, θα τοποθετηθούν οι πίνακές μου, πολλοί εκ των οποίων ήδη έχουν μεταφερθεί από την Αμερική γι’ αυτόν τον σκοπό. Τα εγκαίνια θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Ονειρεύομαι να γίνει ένα μουσείο με φήμη που θα προσελκύει πολύ κόσμο.
Ομως θα σας πω το εξής: πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποφασίστηκε από τον πρόεδρο των Ελλήνων Αμερικής, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Αποδήμων και από τον πρόεδρο Εκπροσώπησης όλων των Νομών της Ελλάδας, να δημιουργήσω ένα μνημείο τρισδιάστατο ύψους δώδεκα μέτρων, το κόστος του οποίου θα άγγιζε το ένα εκατομμύριο δολάρια και θα αποτελούσε προσφορά όλων αυτών προς την Ελλάδα. Δόθηκαν τα προσχέδια, φτιάχτηκε η μακέτα και το έργο εγκρίθηκε. Ξέρετε όμως πού σκάλωσε; Οι κύριοι εδώ στην Ελλάδα ζητούσαν και άλλο ένα εκατομμύριο για τη συντήρησή του. Αντιλαμβάνεστε το γιατί… όπως το αντιληφθήκαμε και εμείς στην Αμερική, και φυσικά αρνηθήκαμε. Γι’ αυτό η όποια προσφορά μου στην Ελλάδα θα είναι δική μου υπόθεση, δίχως τρίτους και μεσάζοντες.

Πηγή: Espresso (Γιάννα Ακριβού)

24 Αυγούστου 2011

Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. ΔΗΜΗΤΡΑ: έγινε η επιλογή για το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ισπανία

Επιλέχθηκαν από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας οι δεκαεννέα παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, που θα ταξιδέψουν δωρεάν στην Ισπανία προκειμένου να καταρτιστούν στις νέες τάσεις που αφορούν τον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Μετά από τον ενδελεχή έλεγχο των δηλώσεων συμμετοχής , τα ονόματα των παραγωγών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι:
1. Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος του Αριστείδη, Φιλιατρά
2. Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος του Κων/νου, Φιλιατρά
3. Αλεξόπουλος Σωτήριος, Φιλιατρά
4. Αντωνόπουλος Κων/νος, Φιλιατρά
5. Βακαλόπουλος Παναγιώτης, Γαργαλιάνοι
6. Βέννου Κων/να - Μαρία, Φιλιατρά
7. Γριβοκωστόπουλος Αλέξανδρος, Φιλιατρά
8. Ζαφειροπούλου Γεωργία, Καρυές
9. Κόκκαλης Κωνσταντίνος, Γαργαλιάνοι
10. Λεβεντογιάννης Ευστάθιος, Κυπαρισσία
11. Λινάρδος Γεώργιος, Φιλιατρά
12. Μποϊλές Παναγιώτης, Κυπαρισσία
13. Μπουντουβάς Ηλίας Γαργαλιάνοι
14. Μυλωνάς Γεώργιος, Γαργαλιάνοι
15. Ντούνος Θεόδωρος, Φιλιατρά
16. Πάλλας Δημήτρης, Φιλιατρά
17. Παπαχριστοφίλου Λεωνίδας, Γαργαλιάνοι
18. Πλακονούρης Ιωάννης, Φιλιατρά
19. Στριμπάκος Σωτήριος, Φιλιατρά
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης των παραγωγών εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, και συγκεκριμένα στη δράση Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Leonardo Da Vinci), που αφορά την κινητικότητα ατόμων σε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ( PLM Mobility). Την αποστολή θα συνοδεύσει ο υπεύθυνος του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας κ. Τσουμάνης Γεώργιος.

Υψηλότερη αναμένεται φέτος η τιμή της σταφίδας

Tην ερχόμενη εβδομάδα η ΣΚΟΣ αναμένεται να καθορίσει την τιμή για τη φετινή σταφίδα. «Δεν υπάρχει περίπτωση η τιμή να είναι παρακάτω από την περσινή (ήταν 1,14 ευρώ το κιλό)», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Γεράσιμος Καλλιμώρος και σημείωσε την πρόθεσή του και την ελπίδα να είναι αυξημένη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η διαμόρφωση της τιμής της σταφίδας δεν επηρεάζεται από την παραγωγή, από το αν είναι μειωμένη ή όχι. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια γενικότερη, συγκεκριμένη εικόνα για τη φετινή παραγωγή της σταφίδας σ’ όλες τις περιοχές και θα καθορίσουμε και τις τιμές», είπε ο κ. Καλλιμώρος. Ανέφερε πως «σε αρκετές περιοχές η παραγωγή θα είναι μειωμένη, λόγω του περονόσπορου, όμως σε κάποιες, όπως στη Ζάκυνθο, αναμένεται να είναι αυξημένη, ενώ στην Ηλεία θα είναι στα ίδια με πέρυσι επίπεδα». Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι «δεν είναι η παραγωγή που θα καθορίσει την τιμή» κι εξήγησε: «Θέλουμε να δούμε πόσο μπορούμε να τεντώσουμε την τιμή στην εξαγωγή. Γιατί το 90% της σταφίδας πάει στις εξαγωγές. Θέλουμε να δούμε πώς διαμορφώνεται στον ανταγωνισμό σε κάποια ομοειδή προϊόντα, όπως η σουλτανίνα». Διαβεβαίωσε - και αυτό μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη περίοδο - πως «δεν υπάρχει περίπτωση η τιμή να είναι παρακάτω»,σημειώνοντας: «Η πρόθεσή μου είναι να αυξηθεί, αλλά δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Πρέπει να μπουν κάτω όλοι οι οικονομικοί παράγοντες που αφορούν το προϊόν. Θα κάνουμε τη δουλειά μας, όπως την κάνουμε κάθε χρόνο, παρότι είναι αντίξοες οι συνθήκες με τα χρηματοοικονομικά. Εχουμε ένα εργαλείο, τη ΣΚΟΣ, που θα βάλουμε να το λειτουργήσουμε». Υπενθύμισε ότι «η σταφίδα είναι ένα ελλειμματικό προϊόν, δε μένει αδιάθετη, φεύγουν όλες οι ποσότητες». Ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να μην ξαφνιάσουμε την αγορά. Να μην ξαφνιάσουμε τους πελάτες των εργοστασίων με αυξήσεις» και τόνισε: «Πρέπει να πάρουμε κάτι και όχι να μας πουν στοπ. Εχουν προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν τη σταφίδα και ας μην έχουν την ίδια ποιότητα. Θέλει πολλή προσοχή, μελετημένα και υπεύθυνα βήματα. Εκεί που νομίζεις πως έχεις το πάνω χέρι, μπορεί να βρεθείς από κάτω χωρίς να το καταλάβεις». Κλείνοντας ο κ. Καλλιμώρος, υπενθύμισε ότι «πέρυσι η τιμή ήταν 1,14 ευρώ και για μας εννοείται μακιναρισμένη» και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα είναι θέμα της κάθε ομάδας παραγωγών τι θα κάνει, τι τιμή θα δώσει για την αμακινάριστη».

Πηγή: Ελευθερία

21 Αυγούστου 2011

22 Αυγούστου: μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας Βάλτας

Και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Πολιτιστικός σύλλογος Βάλτας διοργανώνει μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας, το βράδυ της παραμονής 22 Αυγούστου, αμέσως μετά το τέλος του εσπερινού που θα αρχίσει στις 7:00μμ, με τη συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας.
Θα σερβίρεται κρύα μπύρα και η παραδοσιακή ''γουρνοπούλα'' σε ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς που αξίζει να επισκεφθείτε.
Πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης εδώ
Η εκδήλωση στο FACEBOOK

16 Αυγούστου 2011

Κυπαρισσία: τα μυστικά της Παλιάς Πόλης


Τριφυλία: μεγάλο το πλήγμα από το έντομο μαργαρόνια στα ελαιόδεντρα

Αντιμέτωποι με μία ακόμη ασθένεια της ελιάς που ονομάζεται μαργαρόνια βρίσκονται οι καλλιεργητές στην περιοχή της Τριφυλίας. Οι ζημιές στους ελαιώνες έχουν παρατηρηθεί κυρίως στους Γαργαλιάνους, τη Χώρα και τα Φιλιατρά, βασικά στις ημιορεινές περιοχές, και ενώ φέτος η παραγωγή στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Η μαργαρόνια είναι ένα έντομο που προσβάλλει τη νεαρή κυρίως βλάστηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνεται και στους καρπούς, ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στην τρυφερή βλάστηση. Η προσβολή των ελαιώνων από τη μαργαρόνια υπολογίζεται πως ξεκίνησε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και σε ορισμένα χωράφια έχει κάνει αρκετά μεγάλη ζημιά, κυρίως στα μικρά δένδρα και όχι στα μεγάλα. Το έντομο αυτό εμφανίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε μικρότερη όμως έκταση και χωρίς να καταφέρνει τέτοια ζημιά στα δένδρα. Σύμφωνα με αρκετούς παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής η μαργαρόνια είχε να προσβάλει ελιές σε τέτοια έκταση από το 1991, κάτι που δείχνει τη σπανιότητα αυτού του φαινομένου. Η αιτία που το έντομο αυτό είχε αύξηση του πληθυσμού του τη φετινή χρονιά, ήταν ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της έντονης βλάστησης των δένδρων από τις πολλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Ορισμένοι καλλιεργητές προχώρησαν σε ψεκασμούς μέσα στον Ιούλιο, οι οποίες όμως δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα περίμεναν. Μάλιστα σε ορισμένους ελαιώνες η ζημιά στον καρπό έχει φτάσει και στο 20% -κάτι που σημαίνει μειωμένη παραγωγή σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και το κόστος παραγωγής να μεγαλώνει δυσανάλογα. Παράλληλα εκεί που στάθηκαν ορισμένοι καλλιεργητές ήταν πως η μαργαρόνια δεν θα κάνει ζημιά μόνο στη φετινή παραγωγή του ελαιοκάρπου, αλλά θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά.
Εχει παρατηρηθεί εκτεταμένη προσβολή σε ορισμένες περιοχές των Γαργαλιάνων, όπως το Λιβάρτζι, η Φλόκα, η Βάλτα, η Παλιοβάλτα, το Καρβούνι και η Πάνιτσα. Προς τα νότια στον κάμπο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Το έντομο αυτό έχει 5 γενιές από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και σε ορισμένες περιοχές η ζημιά έχει φτάσει στο 10%. 'Ιδιας έκτασης είναι το πρόβλημα με τη μαργαρόνια και στο Αμπελόφυτο καθώς και οι ημιορεινές περιοχές, από τους Χριστιάνους, το Μουζάκι, τον Πύργο, το Αμπελόφυτο, μέχρι την Χώρα, ακόμη και την Ικλαινα.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Η μαργαρόνια είναι εντομολογικός εχθρός της ελιάς. Πρόκειται για μία μικρή νυχτόβια άσπρη πεταλούδα που συνήθως δεν κάνει ζημιές στον καρπό και δεν θεωρείται σοβαρός εχθρός της ελαιοκαλλιέργειας. Η κάμπια προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, όπως φύλλα, μίσχους, βλαστούς και τους πράσινους καρπούς της ελιάς. Φέτος υπάρχει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της Τριφυλίας. Η μαργαρόνια έχει 4-5 γενιές το χρόνο. Δύο από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και τρεις από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο. Ο κύκλος διαρκεί 39 ημέρες. Οι κάμπιες μπαίνουν στους πράσινους καρπούς από μία μικρή κυκλική οπή που ανοίγουν και κατατρώγουν το εσωτερικό της σάρκας. Παρακολουθούμε δειγματοληπτικά την κατάσταση για τον έλεγχο της ζημιάς και όπου και όταν χρειάζεται πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπ‘ όψιν τις συμβουλές των γεωπόνων και τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας. Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να γενικεύσουμε τους ψεκασμούς, αλλά μόνο ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Πηγή: Ελευθερία

15 Αυγούστου 2011

Δεκαπενταύγουστος 2011 στη Βάλτα


Φωτογραφίες από τη σημερινή λειτουργία στην ''Παναγούλα''.
Και του χρόνου!

14 Αυγούστου 2011

22 Αυγούστου: μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας Βάλτας

Και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Πολιτιστικός σύλλογος Βάλτας διοργανώνει μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας, το βράδυ της παραμονής 22 Αυγούστου, αμέσως μετά το τέλος του εσπερινού που θα αρχίσει στις 7:00μμ, με τη συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας.
Θα σερβίρεται κρύα μπύρα και η παραδοσιακή ''γουρνοπούλα'' σε ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς που αξίζει να επισκεφθείτε.
Πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης εδώ