9 Μαρτίου 2012

Ξέφραγο αμπέλι η Τριφυλία για τους κλέφτες

Μετά από μια κάποια σχετική «ηρεμία», τις τελευταίες μέρες στην Τριφυλία η εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, αντί να αυξάνονται, διαρκώς μειώνονται! Τα αλλεπάλληλα κρούσματα της ραγδαία αυξανόμενης εγκληματικότητας προκαλούν φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους, οι οποίοι, παράλληλα, είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι, σε σημείο που να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να πάρουν, με τα όπλα, το νόμο στα χέρια τους. Οι δράστες, από την άλλη, δείχνουν να έχουν αποθρασυνθεί τελείως, καθώς χωρίς ενδοιασμούς «μπουκάρουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε τράπεζες, υπηρεσίες, καταστήματα, σπίτια, αγροικίες, εξώσπιτα, στάβλους και κοτέτσια, ακόμα και μέρα μεσημέρι. Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, η κατάσταση είναι, πλέον, ανεξέλεγκτη, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει ή εκτιμήσει πού θα φτάσει. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, πια, που να μη σημειωθεί κρούσμα ή απόπειρα κλοπής, ληστείας, διάρρηξης, ακόμα και ζωοκλοπής, κλοπής καυσίμων αλλά και ρουχισμού και τροφίμων. Άλλες φορές οι δράστες «χτυπούν» έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορώντας γάντια. Σε άλλες περιπτώσεις, μάλιστα, «χτυπούν» χωρίς καμία απολύτως κάλυψη των χαρακτηριστικών τους. Μεγαλύτερη, δε, ανασφάλεια αισθάνονται οι ηλικιωμένοι, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες της ορεινής Τριφυλίας, όπου και δεν υπάρχει αστυνόμευση. Με το που νυχτώνει, ακόμη και στις πλατείες των πόλεων (Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων), δεν κυκλοφορεί ψυχή, παρά μόνο λιγοστοί και εξαθλιωμένοι αλλοδαποί, ενώ στα σοκάκια, και δη στα σκοτεινά, ούτε να πλησιάσει δεν τολμά κανείς από το φόβο. Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι ο φόβος και η ανησυχία για ενδεχόμενη «επίθεση», ο κόσμος είναι κλειδαμπαρωμένος στο σπίτι του! Ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα Φιλιατρών, και μάλιστα ένοπλη, ληστεία σε οικία στο Ροντάκι Κυπαρισσίας, ληστεία στην Αγριλιά της Δ.Ε. Αετού, ληστείες στο Άνω Καλό Νερό, το Κάκκαβα, το Σιδηρόκαστρο της Δ.Ε. Αυλώνος, κλοπές στην Αγία Κυριακή και τον Αγρίλη της Δ.Ε. Φιλιατρών, διαρρήξεις και κλοπές στη Μαραθόπολη, την Τραγάνα, τη Βάλτα, τον Πύργο της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, ζωοκλοπές στη Δ.Ε. Τριπύλης, είναι μερικά μόνο από τα θλιβερά συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων.
Παράλληλα με την έξαρση της εγκληματικότητας, στην Τριφυλία αναπτύσσεται φημολογία για σπείρες και συμμορίες αλλοδαπών που δρουν στην περιοχή, χωρίς βεβαίως τίποτα να μπορεί να αποκλειστεί, έστω και ως ενδεχόμενο, και «φουντώνουν» ξενοφοβικά σύνδρομα, ενώ ακούγονται και ρατσιστικού περιεχομένου κραυγές. Κι ενώ αυτή είναι η τραγική κατάσταση στην περιοχή, την οποία γνωρίζουν από δημοσιεύματα, αναφορές, επιστολές, ερωτήσεις στη Βουλή οι αρμόδιοι της Πολιτείας, της κυβέρνησης, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Αρχηγείο της ΕΛ.Α.Σ., δε λαμβάνονται οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα που είναι σε ισχύ αυτή την περίοδο, στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, οι οργανικές θέσεις είναι 3. Υπάρχουσα είναι μόνον 1 (ο αστυνομικός διευθυντής της Υποδιεύθυνσης), πολιτικός υπάλληλος 1 και παρών 1! Στο Α.Τ. Κυπαρισσίας οι οργανικές θέσεις είναι 26: υπάρχουσες 20, πολιτικός υπάλληλος 1 και παρόντες 20, μαζί με τη δύναμη της ΟΠΚΕ! Στο Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας οι οργανικές θέσεις είναι 19: υπάρχουσες 16, πολιτικός υπάλληλος 1 και παρόντες 14. Στο Α.Τ. Κοπανακίου οι οργανικές θέσεις είναι 17: υπάρχουσες 9, πολιτικός υπάλληλος 1, παρόντες 10. Στο Α.Τ. Φιλιατρών οι οργανικές θέσεις είναι 16: υπάρχουσες 11, πολιτικός υπάλληλος 1, παρόντες 11. Στο Α.Τ. Γαργαλιάνων οι οργανικές θέσεις είναι 20: υπάρχουσες 17, πολιτικός υπάλληλος κανένας και παρόντες 14. Στον Αστυνομικό Σταθμό Χώρας οι οργανικές θέσεις είναι 2: υπάρχουσα 1, πολιτικός υπάλληλος κανένας και παρών 1.
Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει: «Είναι γεγονός ότι η μικρή αστυνομική δύναμη που υπάρχει δεν επαρκεί και δικαίως τόσο οι αστυνομικοί υπάλληλοι όσο και οι τοπικές αρχές ζητούν μετ’ επιτάσεως την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, μεγαλύτερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής. Η ανάγκη ενίσχυσης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες είναι, όχι απλώς επιτακτική, αλλά επιβεβλημένη, και πρέπει τάχιστα η Πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε η ζωή στην Τριφυλία να επανέλθει στους “κανονικούς” ρυθμούς, χωρίς φοβίες και ανησυχίες…».

Πηγή: Θάρρος