20 Μαρτίου 2012

«Λύση Ευρώτα» στην Τριφυλια με ολική διαχείριση απορριμμάτων

Την ολική διαχείριση για τα απορρίμματα επέλεξε ως μεθοδολογία και εφαρμογή για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών (και) στην Τριφυλία η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί στο Δήμο! Ουσιαστικά και πρακτικά, η Ο.Ε. αποφάσισε και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που συνεδριάζει για το θέμα την Πέμπτη 22 Μαρτίου, την «υιοθέτηση» της μεθοδολογίας διαχείρισης των απορριμμάτων που ακολουθεί, πρωτοπορώντας, ο Δήμος Ευρώτα. Η ολική διαχείριση περιλαμβάνει εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή - Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος και, βεβαίως, διαχείριση υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έργο της Ομάδας Εργασίας ήταν η διαμόρφωση πρότασης – εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση λειτουργίας του «μπαλοποιητή» και εναπόθεσης των μπαλών κατά την περίοδο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου, στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των αποφάσεων του ΦΟΣΔΑ Μεσσηνίας, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των τέως Δήμων Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών, καθώς και τις περιβαλλοντολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της Ο.Ε., αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, όσο και με εισηγήσεις του ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γιώργος Γκόνης, «ψάχνοντας» για τη βέλτιστη λύση και αφού εξέτασαν ενδελεχώς κάθε πτυχή του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, προέκριναν και πρότειναν στα μέλη της Ομάδας Εργασίας την ολική διαχείριση. Η Ο.Ε., μετά από επισκέψεις στον «μπαλοποιητή» του Πύργου Ηλείας και συσκέψεις – συνεδριάσεις της, με τελευταίες τις προηγούμενες μέρες, την Τρίτη και την Παρασκευή, ομόφωνα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας την ολική διαχείριση. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ευρώτα σχετικά με τη μεθοδολογία διαχείρισης των απορριμμάτων που ακολουθείται εκεί, οι οποίοι τους ενημέρωσαν αναλυτικά για τα σημαντικά και εκπληκτικά αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων και, μάλιστα, σε σύντομο διάστημα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως με την προτεινόμενη ολική διαχείριση δίδεται και «οριστική» λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών και των σκουπιδότοπων. Με την πλήρη εφαρμογή της θα παύσει η μπαλοποίηση σύμμεικτων σκουπιδιών, που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, αφού και ως μεθοδολογία είναι περιβαλλοντικά επιζήμια και κοινωνικά μη παραδεκτή και αποδεκτή, ενώ μειώνεται αισθητά και το οικονομικό κόστος που θα καλούνταν να πληρώσουν οι πολίτες!
Με «οδηγό» τη μεθοδολογία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Ευρώτα, η αντίστοιχη μεθοδολογία που προτείνεται να ακολουθηθεί στο Δήμο Τριφυλίας για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων περιλαμβάνει: α) Διαλογή - Διαχωρισμός των υλικών ανά κατηγορία: Οργανικά υλικά, χαρτί, ποικίλα υλικά και μη ανακυκλώσιμα, β) Ανακύκλωση, γ) Κομποστοποίηση, οικιακή και συνολικά του οργανικού κλάσματος από το Δήμο, δ) Διαχείριση υπολείμματος. Σε άμεση προτεραιότητα είναι η εξεύρεση, μέσω δημόσιας και ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατάλληλου χώρου έκτασης 25 περίπου στρεμμάτων, στον οποίο θα γίνουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής, η Κομποστοποίηση, η τοποθέτηση του μπαλοποιητή για την επεξεργασία - διαχείριση του υπολειμματικού όγκου και η εναπόθεση των μπαλών.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε: «Συνεδρίασε εκ νέου το μεσημέρι της Παρασκευής η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για να εξετάσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας. Κατά τη συνεδρίαση εκτέθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου που προτίθεται να υιοθετήσει ο Δήμος, το οποίο αναλύθηκε και στην προηγούμενη συνεδρίασή μας, παρουσία και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το σχέδιο αυτό εφαρμόζει, στην ουσία, τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ, δηλαδή προβλέπει τη φάση της διαλογής – ανακύκλωσης απορριμμάτων, τη φάση της κομποστοποίησης και τη φάση της διαχείρισης του υπολείμματος. Επιβεβαιώθηκε η επιλογή όλων των μελών για την εφαρμογή του σχεδίου και ότι άμεση προτεραιότητά μας είναι η αναζήτηση έκτασης επιφανείας περίπου 25 στρεμμάτων, προκειμένου να εγκατασταθούν στο ίδιο σημείο όλες οι δράσεις. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η απομάκρυνση, πια, του Δήμου από το πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Αυλώνος που προέβλεπαν ξεχωριστή χωροθέτηση του μπαλοποιητή και ξεχωριστή χωροθέτηση για την εναπόθεση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων, καθόσον η λύση αυτή, πρώτον, δε δίνει απάντηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και, δεύτερον, αποδείχτηκε πολύ κοστοβόρα. Τις επόμενες μέρες, και πάντως πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, θα καταβληθεί προσπάθεια επίσκεψης της Ομάδας Εργασίας στο σύστημα διαχείρισης που τίθεται σε λειτουργία στο Δήμο Ευρώτα. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος πηγαίνει ακόμα πιο πέρα την κουβέντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δε μένουμε στο στενό πλαίσιο της απλής “πακετοποίησης” των απορριμμάτων, το οποίο αποδεικνύεται και ασύμφορο και περιβαλλοντικά άστοχο, αφού η λύση της εγκατάστασης μπαλοποιητή δημιουργούσε απλά μια χωματερή σε πακέτα, χωρίς καμία περαιτέρω επίλυση του προβλήματος. Συζητάμε στην ουσία για σύστημα το οποίο προσεγγίζει ή φιλοδοξεί να προσεγγίσει τις διαστάσεις ενός έργου ολικής διαχείρισης και όχι προσωρινής. Ασφαλώς, σε όλη αυτή την προσπάθεια προχωράμε σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Πηγή: Θάρρος