ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Μείωση του κόστους παραγωγής, καλύτερη τιμή στο λάδι
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ελαιώνας» διακρίθηκε για το «Βάτσικο» - έτσι αποκαλούν στην περιοχή την κορωνέικη ποικιλία. «Είναι η τρίτη χρονιά που διακρινόμαστε στον Mario Solinas, ενώ έχουμε βραβευθεί και στο διαγωνισμό του γερμανικού περιοδικού Der Feinschmecker. Το προϊόν μας είναι πλέον αναγνωρίσιμο και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο» λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Αθανασόπουλος. «Μη φανταστείτε ότι κάνουμε κάτι εξωπραγματικό. Απλώς καλλιεργούμε με βάση τα πρότυπα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που σημαίνει προστασία καταναλωτή, παραγωγού και περιβάλλοντος». Ο μέσος όρος παραγωγής της ομάδας είναι 500 έως 1.000 τόνοι, ανάλογα τη χρονιά. «Η αρχή έγινε με αγρότες συνειδητοποιημένους που έκαναν πράγματα παραπλήσια με εμάς. Αυτοί ήταν πιο εύκολο να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας δυσκολεύτηκαν, τους φάνηκε πολλή η γραφειοκρατία, γιατί στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση καταγράφονται τα πάντα. Ο κάθε παραγωγός έχει το δικό του φάκελο και ό,τι κάνει στο κτήμα του ελέγχεται. Έτσι, ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι γίνεται. Ο Συνεταιρισμός είναι υγιής και βασίζεται στις συνδρομές των μελών, όμως αυτά που γλιτώνουν οι παραγωγοί, κάνοντας Ολοκληρωμένη Διαχείριση, είναι πολλαπλάσια. Βέβαια, δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα. Όταν είπαμε στον κόσμο τι πρέπει να κάνει, υπήρξαν αντιδράσεις. Ήταν μια γροθιά στο κατεστημένο, γιατί έπρεπε να αλλάξουν πολλά, στην εμπορία, την ποιότητα, τη σχέση του παραγωγού με τους ελαιοτριβείς. Σκεφτείτε ότι το λάδι μας βγαίνει μέσα σε πέντε ώρες από τη στιγμή που τελειώνει η συγκομιδή. Καταλαβαίνετε τη διαφορά, όταν υπάρχουν ελαιοτριβεία στα οποία οι ελιές μένουν στα σακιά 5, 6, μπορεί και 10 μέρες. Αυτή η προσπάθεια για ποιότητα, έχει συμπαρασύρει και τους άλλους παραγωγούς της περιοχής που δεν είναι ενταγμένοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση». Στην παρέα με τα μέλη της ομάδας παρών και ο υπεύθυνος γεωπόνος του Συστήματος Γρηγόρης Λαμπούσης. Αν και διατηρεί κατάστημα με γεωργικά φάρμακα, είναι εκείνος ο οποίος παροτρύνει τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν όσο λιγότερα γίνεται. «Ο Γρηγόρης χάνει λεφτά, λειτουργεί εις βάρος της τσέπης του» μας λένε οι υπόλοιποι. Ο παραγωγός Γρηγόρης Λάππας, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα, αναφέρεται στα οφέλη: «Μπήκα στη διαδικασία, γιατί θεωρούσα ότι μετά από κάποια χρόνια το συμβατικό λάδι δε θα πωλείται. Πάντα, ήμουν κατά της χρήσης φαρμάκων από ιδεολογία. Εδώ, όμως, οι γεωπόνοι μάς έχουν βοηθήσει πολύ. Παλιά ραντίζαμε 5 - 6 φορές το χρόνο για δάκο, ενώ τώρα μόνο όταν χρειάζεται. Γλιτώνουμε, δηλαδή, λεφτά. Σκέψου ότι σε ένα κτήμα, ενώ θα έριχνα 1.000 ευρώ λιπάσματα, με τις αναλύσεις που κάνουμε, μου είπαν να ρίξω μόνο 80. Δηλαδή, κέρδισα 920 ευρώ! Άσε τη ζημιά που θα έκανα στο χωράφι». Και με τις τιμές τι γίνεται; «Όταν στην υπόλοιπη Μεσσηνία η τιμή ελαιολάδου είναι 2,20 ή 2,25 (στο χύμα), στον “Ελαιώνα” είναι 20 λεπτά παραπάνω» σημειώνει ο Νίκος Αθανασόπουλος. «Ωστόσο, μεγάλες τιμές δεν μπορώ να πω ότι έχουμε πετύχει, όμως είναι γεγονός ότι λόγω της ποιότητας μπορούμε να διακινήσουμε και να πουλήσουμε πολύ πιο εύκολα το λάδι μας. Έχουμε επίσης μια αγορά στη Γερμανία με καλύτερες τιμές και ψαγμένους καταναλωτές». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού αναφέρεται στο ρόλο της Πολιτείας. «Φέτος σκεφτόμαστε εάν θα πάμε στην Ισπανία να παραλάβουμε το βραβείο, λόγω των εξόδων του ταξιδιού. Ο νομάρχης κ. Δράκος, σε δηλώσεις του στο περιοδικό “Ελιά και Ελαιόλαδο” είχε αναφέρει ότι τα λάδια που θα διακριθούν φέτος από τη Μεσσηνία στον Mario Solinas θα βοηθηθούν οικονομικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε τώρα την κίνηση του κ. Δράκου» σχολιάζει ο Ν. Αθανασόπουλος, ενώ αναρωτιέται τι γίνεται και με την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Ποιοτικό προϊόν, σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον
«Έραγο» ονομάζεται το ιδεόγραμμα του ελαιοδέντρου στη μυκηναϊκή Γραμμική Β΄, που κοσμεί το μπουκάλι του ελαιολάδου της «Νέας Εποχής». Όλα ξεκίνησαν το 2004, παρατηρεί ο επιβλέπων γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κώστας Μπουλουλής. «Στην αρχή ασχοληθήκαμε με την εφαρμογή του συστήματος ποιότητας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Οι παραγωγοί αφομοίωσαν τους κανόνες και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται και είναι ευχαριστημένοι, γιατί μείωσαν τις ποσότητες λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και νερού που χρησιμοποιούν. Έτσι, είναι πιο οικονομική η καλλιέργεια και σαφώς μικρότερη η επιβάρυνση για τους ίδιους. Έχουν υψηλή και καλύτερη παραγωγή, γιατί υπάρχει συνεχής έλεγχος των χωραφιών από τους γεωπόνους μας, αφού ό,τι πρόβλημα προκύψει το προλαμβάνουμε στην αρχή. Σύμφωνα με την ανάλυση, ρίχνουμε ακριβώς το λίπασμα που πρέπει. Ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο ώστε να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Αφού κατακτήσαμε αυτό το κομμάτι του συστήματος, στη συνέχεια για να εξακριβώσουμε πόσο καλό είναι το προϊόν, συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς. Μέχρι τώρα έχουμε πάει τρεις φορές στους μεγάλους διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, όπου και τις τρεις πήραμε χρυσά βραβεία. Φέτος, είπαμε για πρώτη φορά να δοκιμάσουμε και έξω και πετύχαμε διάκριση στο Mario Solinas, ενώ έχουμε στείλει λάδι και στον αγγλικό διαγωνισμό τροφίμων Great Taste Awards». Τα βραβεία ήταν η απόδειξη ότι γίνεται σωστή δουλειά, οπότε η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, την τυποποίηση και εμπορία. «Αφού βγάζαμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο, δεν ήταν σωστό να το πουλάμε χύμα. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει ποιος βγάζει το προϊόν, με ποιον τρόπο, ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό. Με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση υπάρχει έλεγχος. Γίνεται ανάλυση πριν το λάδι βγει στο εμπόριο, όπου βλέπουμε τα πάντα, χημική σύσταση, υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αν ένα μπουκάλι έχει πρόβλημα, ξέρουμε από ποιο χωράφι βγήκε, γιατί για κάθε παρτίδα, κρατάμε δείγμα. Έτσι, αν προκύψει κάτι, γνωρίζουμε σε ποιον παραγωγό δημιουργήθηκε το πρόβλημα» μας λέει ο Κώστας Μπουλουλής, καθώς μας δείχνει τα μπουκαλάκια με τα δείγματα που φυλάσσονται στο ψυγείο. «Οπότε κανένας παραγωγός δεν κάνει παραπάνω ή λιγότερο από αυτό που πρέπει. Που έτσι κι αλλιώς δεν το κάνουν, γιατί η φιλοσοφία με την οποία μπήκαν στην ομάδα είναι αυτή. Να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όχι να “κλέψουμε” ή να παρανομήσουμε. Επειδή από την αρχή είχε γίνει αυστηρή επιλογή των μελών της ομάδας, η προσαρμογή στους κανόνες ήταν σχετικά εύκολη, παρ’ όλ’ αυτά υπήρξαν άνθρωποι που στην πορεία διαφώνησαν με τη φιλοσοφία και αποχώρησαν». Η «Νέα Εποχή» παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και απευθύνεται σε καταναλωτές που αναζητούν το ποιοτικό προϊόν. «Διαθέτουμε λάδι στη Βόρεια Ελλάδα, την Αθήνα, σε Αμερική και Δανία. Οι τιμές, βέβαια, δεν είναι αυτές που θα θέλαμε. Το τυποποιημένο μπορεί να μην έχει το ίδιο με το χύμα, όμως δεν είναι τελείως ανεξάρτητα. Και τώρα με την κρίση είναι όλοι κουμπωμένοι, αν και εμείς δεν έχουμε παρατηρήσει πτώση, γιατί είμαστε σε φάση που αναπτύσσουμε την αγορά μας». Εκτός από ελαιόλαδο, η «Νέα Εποχή» παράγει πετιμέζι, μέλι, κρασί, ελιές και σαπούνι.
Πηγή: εφημερίδα Θάρρος
1 σχόλια:
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΝΕΤΕΡΙΣΜΟΥΣ
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΙΟ ΣΟΛΙΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.ΞΕΡΩ ΟΤΗ Ο ΕΛΑΙΟΝΑΣ ΕΧΕΙ
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΡΙΟ ΣΟΝΙΝΑΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΡΑΒΟ
Δημοσίευση σχολίου