Στους 43.000 τόννους περίπου έφτασε η φετινή παραγωγή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, η οποία και ολοκληρώθηκε τις μέρες αυτές. Αν και οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας δεν ήταν οι ιδανικές, τελικά, για ακόμη μια χρονιά υπήρξε πολύ καλή ποιότητα ενώ διατηρήθηκε και πάλι η πρωιμότητα της περιοχής γεγονός που της δίνει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες. Ετσι οι παραγωγοί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να εξασφαλίσουν αρκετά καλές τιμές αν και τις τελευταίες μέρες της συγκομιδής σημειώθηκε απότομη πτώση τους που τις οδήγησε ακόμη και κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Γενικά πάντως χαρακτηρίζεται ως μια καλή χρονιά αν και οι αποδόσεις, ειδικά στις πολύ πρώιμες ποικιλίες, ήταν μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στις μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες την περίοδο της καρπόδεσης. Τα καρπούζια της Τριφυλίας, πέρα από την εγχώρια αγορά, ταξίδεψαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης (περίπου 26) και σε αγορές που έχουν κατακτήσει εδώ και αρκετά χρόνια με την ποιότητά τους και καταφέρνουν να τις διατηρούν. Οπως τόνισε ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, περίπου 11.000 τόννοι πέρασαν, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης, ποσότητες που πήγαν όλες για εξαγωγή, ενώ περίπου 12.000 τόννοι εκτιμάται ότι εξήχθησαν μέσα από ελέγχους που έγιναν από τον όμορο Νομό Ηλείας. Πάντως, ποσότητα 18-20 χιλιάδες τόννοι κατευθύνθηκαν προς την εγχώρια αγορα που φέτος έδειξε τάσεις αυξημένης ζήτησης. Οσον αφορά τις χώρες εξαγωγής στην κορυφή είναι η Ιταλία αλλά και η Τσεχία που φέτος απορρόφησε σημαντικές ποσότητες. Επίσης η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία. Ακόμη καρπούζια πήγαν σε Ουγγαρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Κροατία, Μολδαβία, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Αγγλία, Ισπανία, Αλβανία, Βοσνία, Σερβία, Φυρόμ και αλλού.
Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία
29 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου