Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγεται στην περιοχή της Τριφυλίας είναι το καρπούζι με μείζονα οικονομική σημασία για την αγροτική οικονομία. Ενα προϊόν πάνω στην καλλιέργεια του οποίου οι παραγωγοί, με την βοήθεια και των επιστημονικών φορέων, έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία. Ηδη τις μέρες αυτές ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό πείραμα που έγινε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Ολύμπιο, την συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης με τον γεωπόνο Αντώνη Παρασκευόπουλο, και με χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός του ήταν να μελετηθεί η παραγωγή καρπουζιού σε αυτοφυή και εμβολιασμένα φυτά τόσο ως προς την ποσότητα παραγωγής και το μέγεθος καρπών, όσο και ως προς τα ιδιαίτερα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Οι καρποί από τις καλλιέργειες αυτές που μπήκαν πειραματικά σε αγρό που διέθεσε ο παραγωγός Μπάμπης Παπαδόπουλος στην περιοχή της Τερψιθέας συγκομίστηκαν και έγιναν οι πρώτες μετρήσεις. Ολοι οι καρποί ζυγίστηκαν και μετρήθηκε το μέγεθός τους, ενώ όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση της παραγωγής γύρω στο 30% στα εμβολιασμένα φυτά απ' ό,τι στα αυτοφυή. Τις επόμενες μέρες στα εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα μελετηθούν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των καρπών όπως σάκχαρα, βιταμίνες, λυκοπένιο και αρωματικές ιδιότητες, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για τους καρπούς που παράγονται από τα αυτοφυή και τα εμβολιασμένα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες της περιοχής. Οσον αφορά το συγκεκριμένο πείραμα μετρήθηκαν επίσης κατά την διάρκεια της καλλιέργειας οι δείκτες φωτοσύνθεσης καθώς και η βλάστηση και η ευφορία των φυτών. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η παρουσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου υπό τον καθηγητή του Χρήστο Ολύμπιο είναι συνεχής στην περιοχή, καθώς από προηγούμενα χρόνια έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές φυτεύσεις τόσο άσπερμων όσο και μίνι καρπουζιών και έχουν αξιολογηθεί αρκετές ποικιλίες τους. Ο κ. Ολύμπιος επισήμανε ότι για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα αυτοί οι πειραματισμοί και να πραγματοποιηθούν οι πανεπιστημιακές έρευνες, χρειάζεται η συνεργασία των υπηρεσιών και πολύ περισσότερο των ίδιων των παραγωγών. Ευχαρίστησε δε για την πολύτιμη προσφορά και βοήθεια τον παραγωγό Μπάμπη Παπαδόπουλο ο οποίος πέρα από το κτήμα του φρόντισε την όλη πειραματική καλλιέργεια και προσέφερε το προσωπικό του για να συγκεντρωθούν οι καρποί. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα πειράματα για την ηλιοαπολύμανση που έγιναν για παθογόνα του εδάφους από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Ελευθέριο Τζάμο στην περιοχή του Αγρίλη Φιλιατρών. Σε κτήμα όπου καλλιεργείται καρπούζι και είχαν εντοπιστεί προβλήματα από παθογόνα του εδάφους υπήρξε σημαντική βελτίωση στην παραγωγή με την εφαρμογή της ηλιοαπολύμανσης.
Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία
15 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου